Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Saudi Aramco: tafelzilver in de uitverkoop

Hoeveel zijn de aandelen Saudi Aramco echt waard?

Begin 2016 kondigde Mohammed bin Salman (MBS) de verkoop van een gedeelte van Saudi Aramco aan. Hiermee stelde de (toen nog plaatsvervangend) kroonprins en feitelijke machthebber, het tegenstribbelend management van Saudi Aramco voor een voldongen feit. Het woord van het huis van al-Saud is nu eenmaal wet.

Daarbij sloeg MBS ook een piketpaaltje in de grond wat betreft de waarde van Saudi Aramco: die zou rond de 2000 miljard dollar bedragen. Als dat gehaald zou worden zou de voorgestelde verkoop van 5% van Saudi Aramco 100 miljard dollar waard zijn. Dat is vier keer zo hoog als de tot dan toe grootste emissie van het Chinese Alibaba.


Een beursgang als geen andere

Na de aankondiging bleek al snel hoe weinig voorwerk er gedaan was. Voor het management van Saudi Aramco (dat had voorgesteld om, als er echt iets moest gebeuren, een gedeelte van de downstream naar de beurs te brengen) kwam het als een donderslag bij heldere hemel.

De aankondiging van de beursgang maakt deel uit van een reeks gewaagde, en volgens velen niet goed doordachte, initiatieven van MBS:

  • De militaire interventie in het buurland Jemen die leidt tot immens leed voor de bevolking daar. Een einde is na twee jaar nog niet in zicht; ook voor een oorlog op kleine schaal geldt dat het makkelijker is die te beginnen dan die te beëindigen.
  • Vision2030, een blauwdruk voor de modernisering van het land uit de keuken van McKinsey. Een plan dat vol staat met ambitieuze doelen maar geen realistisch pad uitstippelt om die doelen te bereiken.


Het bedrijf dient te opereren binnen de grenzen van wat er mogelijk is in Saoedi-Arabië. Tweederde van de olie wordt verkocht op de internationale markt, waarmee het bedrijf voor 60% verantwoordelijk is voor de inkomsten van de staat.

Maar ongeveer een derde wordt tegen een minimale prijs van nog geen 6 dollar per vat geleverd op de binnenlandse markt. Dat aandeel is door de jaren heen geleidelijk gegroeid.


Een problematische listing

Op vele gebieden zullen de belangen van toekomstige minderheidsaandeelhouders in Saudi Aramco niet parallel lopen met die van Saoedi-Arabië. Zo houdt Saudi Aramco sinds jaar en dag een reservecapaciteit aan van ongeveer 2 miljoen barrel per dag. De belangrijke, zo niet dominante positie van Saoedi-Arabië binnen OPEC is hier gedeeltelijk op gebaseerd.

Het lijkt waarschijnlijk dat de productie van het bedrijf ook in de toekomst bepaald wordt door de belangen van het land. En dat het bedrijf zal doorgaan met het subsidiëren van de samenleving door het leveren van goedkope brandstoffen aan de bevolking.

Wie garandeert er dat het belastingregime over enige tijd niet weer herzien wordt als de tekorten op de landsbegroting blijven voortduren? Men zou kunnen zeggen dat men hier niet alleen een stukje Saudi Aramco koopt maar ook een stukje Saoedi-Arabië. In geen van beide heeft men echter enige zeggenschap.


Hoeveel zou Saudi Aramco echt waard kunnen zijn?

Meestal hangt de waardering van een oliemaatschappij vooral af van de bewezen reserves. Een dergelijke waardering zou voor Saudi Aramco inderdaad in de buurt van de 2000 miljard dollar uit kunnen komen.

Voor de meeste westerse oliemaatschappijen snijdt een dergelijke waardering ook hout: dit is waar deze maatschappijen hun grote investeringen hebben gedaan. Met bewezen reserves tegenover productieverhoudingen van weinig meer dan tien kan, men er ook van uitgaan dat deze reserves de komende tien tot twintig jaar voor het grootste deel geproduceerd gaan worden.

Maar voor Saudi Aramco ligt dat anders. Met bewezen reserves van meer dan 260 miljard barrel kan de huidige productie in ieder geval 70 en waarschijnlijk wel 100 jaar doorgaan.


Productie

Afgezien van het feit dat zelfs met een kleine discount factor de waarde van productie in de verre toekomst sterk vermindert: hoe groot is de kans dat deze olie überhaupt geproduceerd gaat worden? Saoedi-Arabië kan wel proberen deze olie sneller te produceren maar beseft heel goed dat dat tot een langdurige ineenstorting van de olieprijs zou leiden.

De meeste waardeschattingen worden dan ook gebaseerd op de productie en inkomsten voor de komende tien tot twintig jaar. Op deze manier komt de Financial Times uit op een waarde van ongeveer 900 miljard dollar. Dat is op basis van een matig stijgende olieprijs en een voortzetting van het huidige, recent aangepaste, belastingregime.

Veel analisten passen hierop een verdere verlaging toe. De minimale invloed van minderheidsaandeelhouders op het beleid van Saudi Aramco, de onzekerheid over een toekomstig belastingregime in tijden van lage olieprijzen en twijfels over de toekomstige stabiliteit van het land spelen hierbij een rol.

Ook wordt de slechte performance van andere beursgenoteerde NOC's opgemerkt. Zo komt WoodMackenzie uit op een waardering van 400 miljard dollar.


Goedkoop verkopen of de zaak afblazen?

Dit alles maakt de beursgang er niet makkelijker op. Misschien beperkt men zich uiteindelijk wel tot een verkoop achter de schermen aan een beperkte groep kopers. Misschien blaast men de zaak wel helemaal af vanwege de veel lagere waardering van de markt.

Het is vergeleken met de genoemde 2000 miljard dollar mogelijk ook een te groot gezichtsverlies. Nick Butler in de Financial Times stelde dat de meest realistische optie wel eens de verkoop aan China zou kunnen zijn (mogelijk zonder de prijs überhaupt bekend te maken).

Blijft de vraag waarom de Saoedi’s hieraan zijn begonnen. Misschien is de simpelste verklaring wel de beste: een jonge ambitieuze prins die gelooft wat Westerse consultants hem voorspiegelen. Die dit gezien heeft als een manier om geld binnen te halen voor de hervormingsplannen van Vision2030.

En die hiermee zijn populariteit onder de bevolking trachtte te vergroten in zijn greep naar de macht; het doel waar het hem echt om gaat. Met recht verzuchtte een Zweeds staatsman ooit tegen zijn zoon: "Weet je dan niet met hoe weinig wijsheid de wereld wordt geregeerd?"


Jilles van den Beukel is geofysicus. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Volg Van den Beukel ook via Twitter: @JillesAppelscha

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. NielsvanderStappen 30 augustus 2017 13:25
    Volgens mij is de belangrijkste reden voor verkoop heel duidelijk: de teloorgang binnen enkele decennia van de petroleum business case. Voor wie het nog niet weet: het olie-tijdperk eindigt niet omdat de olie op is, maar omdat een beter (schoner) alternatief het overneemt. Dat was m.i. ook een belangrijke reden voor Saudi-Arabië om meer te gaan produceren. Het tafelzilver is (door zwavel in de olie? - chemisch grapje) danook in grote mate aangetast. Ook Saudi-Arabieren verkopen niet, als ze denken dat houden meer oplevert.
    Helaas voor hen zijn ze 10 jaar te laat. Toen waren beleggers nog niet zo ver om te geloven in wind- en zonne-energie (in zonrijke gebieden nu al concurrerend met stroom uit olie). Nu weet iedere belegger (als het goed is) dat.
  2. Falcone 30 augustus 2017 15:30
    De Saoudis, moeten wel. Geven teveel uit en hebben een enorm begrotingstekort. Toontje lager past ze wel. Kunnen overigens nog wel een eeuw uit met hun oliereserves. Landen als China, 3 mln. Zelf oppompen en ca. 12 mln vaten per dag moeten importeren hebben het Midden Oosten hard nodig. Prima ruil.
    Alternatieve energie is en blijft maar mondjesmaat.
  3. [verwijderd] 1 september 2017 06:28
    ik ben het saoudi's koningshuis op het spoor gekomen door de wapendeal die de heer trump deed in dat land. volgens mij volgens de cia website bestaat het voltallige huis uit 4000 man. na het bestijgen van de troon heeft hij direct zijn 2 zonen een hoge functie direct onder hem toebedeeld.

    saudië arabië is een absolute monarchie. en aramco is een staatsbedrijf. ik meende zelf meegekregen te hebben dat ze het vooral binnen de eigen landsgrenzen wouden houden. maar blijkbaar is china een optie. ik bedoel hiermee dat ze het open wouden stellen voor een gedeelte voor de eigen bevolking.

    er is veel te doen in die opec landen momenteel. saudië arabië gaat waarschijnlijk een belangrijke positie bekleden in de wereld. niet alleen vanwege zijn sterke positie in opec. maar vooralsnog kachelen er gewoon benzine auto's rond. en worden er veel producten gemaakt van olie.

    saudië arabië kan ook veel beter een lagere olieprijs handelen. las ik op bloomberg. wat hun positie veel sterker maakt. veel meer ruimte dan sommige andere opec landen. daar is bijv. 45 dollar al te laag voor.

    ook rusland is een groot olie land en amerika. ik moet nog even kijken hoe dit zich ontknoopt. mijn eerste focus ligt in de energie markt. te laag is volgens mij niet het probleem, alleen dat sommige landen terrein in moeten leveren. ik vermoed zelf, dat de landen die last hebben van een te lage olieprijs, niet hele 'belangrijke' landen zijn.

    waar de echte grote problemen kunnen gaan liggen, is een te hoge olieprijs.

    de vraag is dan lijkt mij, is amerika instaat om genoeg omhoog te halen. en wat gaat saudië arabië doen met hun voorraden. daar zouden ze namelijk de hele wereld wel 10 jaar mee kunnen voorzien. bij wijze van. het is geen liefdadigheids spel.

    de familie al saud zit ook met hun centjes in allerlei media. van radio tot televisie. maar goed, wie wat te vertellen heeft in deze wereld, zit met zijn centjes in televisie of een vergelijkbaar medium?

    als de olieprijs door het dak heen ramt. dan staan er een hoop 'ontevreden'(zeg maar gerust boze, woedende)burgers bij de pomp.

    ik heb zelf het idee dat er iets broeit. het is nog nooit zo goed gegaan in de wereld. aan welke criteria moet een goede wereld voldoen?
  4. totoo 4 september 2017 09:06
    quote:

    macthamac schreef op 1 september 2017 06:28:

    ik ben het saoudi's koningshuis op het spoor gekomen door de wapendeal die de heer trump deed in dat land. volgens mij volgens de cia website bestaat het voltallige huis uit 4000 man. na het bestijgen van de troon heeft hij direct zijn 2 zonen een hoge functie direct onder hem toebedeeld.

    saudië arabië is een absolute monarchie. en aramco is een staatsbedrijf. ik meende zelf meegekregen te hebben dat ze het vooral binnen de eigen landsgrenzen wouden houden. maar blijkbaar is china een optie. ik bedoel hiermee dat ze het open wouden stellen voor een gedeelte voor de eigen bevolking.

    er is veel te doen in die opec landen momenteel. saudië arabië gaat waarschijnlijk een belangrijke positie bekleden in de wereld. niet alleen vanwege zijn sterke positie in opec. maar vooralsnog kachelen er gewoon benzine auto's rond. en worden er veel producten gemaakt van olie.

    saudië arabië kan ook veel beter een lagere olieprijs handelen. las ik op bloomberg. wat hun positie veel sterker maakt. veel meer ruimte dan sommige andere opec landen. daar is bijv. 45 dollar al te laag voor.

    ook rusland is een groot olie land en amerika. ik moet nog even kijken hoe dit zich ontknoopt. mijn eerste focus ligt in de energie markt. te laag is volgens mij niet het probleem, alleen dat sommige landen terrein in moeten leveren. ik vermoed zelf, dat de landen die last hebben van een te lage olieprijs, niet hele 'belangrijke' landen zijn.

    waar de echte grote problemen kunnen gaan liggen, is een te hoge olieprijs.

    de vraag is dan lijkt mij, is amerika instaat om genoeg omhoog te halen. en wat gaat saudië arabië doen met hun voorraden. daar zouden ze namelijk de hele wereld wel 10 jaar mee kunnen voorzien. bij wijze van. het is geen liefdadigheids spel.

    de familie al saud zit ook met hun centjes in allerlei media. van radio tot televisie. maar goed, wie wat te vertellen heeft in deze wereld, zit met zijn centjes in televisie of een vergelijkbaar medium?

    als de olieprijs door het dak heen ramt. dan staan er een hoop 'ontevreden'(zeg maar gerust boze, woedende)burgers bij de pomp.

    ik heb zelf het idee dat er iets broeit. het is nog nooit zo goed gegaan in de wereld. aan welke criteria moet een goede wereld voldoen?
  5. [verwijderd] 4 september 2017 20:07
    ik zag ooit ergens op youtube een college of zo iets van een hoogleraar psychologie. hij zei dat als mensen antwoorden met 'zeker' dan luisteren ze niet echt, en hebben ze vrij weinig interesse. mijn antwoord is: "zeker zeker"

    hmmm je hebt vermoedelijk gelijk. in de westerse wereld gaat men voor een glansrijke cariere(mijn spellingcontrole heb ik uitstaan). maar dat wil niet wegnemen dat de rest van de wereld misschien toch eerst even copuleert met bijbedoeling(kindjes).

    dat zou betekenen, dat er een hele hoop mensen bijkomen. wat weer zou beteken, als dit gebeurt in minder koopkrachtige landen, dat er ook een boel consumenten hun stash gaan halen op de oliemarkt. er zullen nog een lange tijd auto's met benzinemoter rond gassen.

    hoe dit zich zal voltrekken. ik heb geen flauw idee. ik roep gewoon wat. heb ook geen tijd, om mijn neus in andermans zaken te steken. hmmm, noujah andermans zaken.

  6. Bangizwe 6 september 2017 19:02
    Als ze aan China verkopen zal dat toch weer een klap voor de USD gaan worden. En China zie ik wel kopen, die hebben grote behoeften die moeten ingevuld worden. Die zullen dat wel voor alle zekerheid gaan wegkapen voor de neus van India. Want als die blijven groeien zullen die ook nog veel gaan nodig hebben. En veel elektrische auto's rijden daar nog niet rond. Hier trouwens ook niet, 6000 op een totaal van 6 miljoen.
  7. [verwijderd] 16 november 2017 00:07
    quote:

    margefreek schreef op 4 september 2017 15:37:

    Het is een simpele calculatie. Kostprijs olie in midden oosten 4 $/barrel. Zonne-energie ongeveer 14 $/barrel. Kostprijs schalie 40-50 $/barrel.
    Hup naar de beurs nu het nog kan. Who will buy the shit.
    Oh ja in retrospectie dit gaat over Saoedi-Arabië en IPO Aramco. Ongeveer 10 keer (market cap. of annual revenues Shell; A hard or soft option, www.youtube.com/watch?v=QdgMQAv63b8).
    IEX heeft het gewist en ik moet nu betalen via Blendle.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links