Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Zwakke dollar steunt Wall Street

TA: Zwakke dollar steunt Wall Street

Belangrijk voor aandelen zijn de ontwikkelingen op de valutamarkten, zeker nu de euro dit jaar al ruim 12% in waarde is gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Op Wall Street worden niet voor niets nieuwe records gevierd, want Amerika wordt steeds concurrerender.

Een blik op de euro, onderaan mijn blog, leert dat onze munt een zware horde heeft bereikt. Overigens ontwikkelen de wereldbeurzen zich, afgezien van korte termijn adempauzes, niet slecht.

Hoofd & Schouder-formatie

De AEX heeft de correctieve fase verlaten en lijkt zelfs een potentiële ‘Hoofd & Schouder’-formatie te vormen, een patroon dat vaak een periode van koersstijgingen voorspelt. De Nederlandse aandelenbeurs wist de zwakke fase van de afgelopen twaalf weken in elk geval al achter zich te laten, waarmee het technisch beeld langzaam opwaarts krult.

Bovendien is er rond 517,33 (S2) een mogelijke eerste hogere bodem gevormd. De eerste horde die nu genomen moet worden is de horizontale weerstand rond 530. Vlak daarboven ligt de weerstand 537,84 (gevormd op 9 mei). Mocht deze uitbraak zich voordoen, dan zal ik daar op Twitter (@RoyceTostrams) op terugkomen

Technisch vormt de AEX nu een potentiële Hoofd & Schouder-formatie. Dat is een bekend koerspatroon dat vaak voorkomt aan de vooravond van een rally. Dit patroon moet gezien worden als een tijdelijke onderbreking in de (stijgende) trend. Het patroon bestaat uit drie koersbodems, waarvan de middelste het diepst ligt.

De eerste schouder (S1) bevindt zich rond 515,33, het hoofd (H) rond 506,23, de rechterschouder (S2) ligt rond 517,33. De neklijn wordt gevormd door de toppen rond 530. Het patroon wordt voltooid bij een doorbraak boven de horizontale weerstand 530. Daarna is een doorbraak boven weerstand 537,84 (gevormd op 9 mei) een kwestie van tijd. Het berekende koersdoel van dit patroon ligt rond 555.




Wall Street loopt voorop

Op Wall Street lopen de technische plaatjes enkele stappen vooruit op die van Europa, wat waarschijnlijk te maken heeft met de turbulente ontwikkelingen op de valutamarkten. De technische conditie van de Dow Jones index is nog steeds positief.

Met de doorbraak boven de laatste koerspieken rond 21.562 is de oude stijgende trend worden hervat. Bovendien heeft de Dow een hogere bodem gevormd boven de oude horde van 1 maart rond 21.169,10. Koersdoel hanteren we rond 24.500.



De S&P 500-index op Wall Street heeft met de doorbraak boven de koerstop van juni rond 2.453 een barrière overwonnen en de stijgende trend gevalideerd. Dit geeft een eerste berekend koersdoel rond weerstand 2.750. Zolang de S&P 500 index hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. Steun ligt op 2.400,98 (gevormd op 1 maart).

 



De Nasdaq 100-index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, brak door de koerstop van juni rond 5.897,69. Aan de bovenkant is er ruimte richting weerstand 6.750 (berekend koersdoel). De steun ligt op 5.568,47 (bodem van 18 mei).

Ook smallcaps performen

Ook de Russel 2000-index, die het koersverloop volgt van 2000 Amerikaanse smallcaps aandelen, weet de uptrend te hervatten. kijkt weer opwaarts. Deze index was de afgelopen maanden even op adem gekomen van de forse koersstijgingen van het afgelopen jaar.

Nu de Russel 2000-index boven de koerspieken van april (1.425) en juni (1.433) is gebroken, kan de stijgende fase weer worden opgepakt. De lange termijn stijgend trend biedt een berekend koersdoel van 1.500.



Dollarsteun voor Wall Street

De sterke koersontwikkeling van Wall Street wordt in belangrijke mate beïnvloed door de zwakke dollar, ten opzichte van de euro. Naarmate de dollar verzwakt worden Amerikaanse producten concurrerender op de wereldmarkten.

Sinds begin van dit jaar is de dollar ruim 12% gedaald ten opzichte van onze munt. De euro-dollar heeft nu de weerstand 117,15 (top van 28 augustus 2015) bereikt en zelfs nipt gebroken. Het vlakke technische plaatje krijgt pas een nieuwe opwaartse impuls indien deze laatste top overtuigend wordt gebroken.

In dat geval wordteen dubbele bodemformatie opwaarts afgerond en mag men verdere koersstijgingen tegemoet zien. Na een uitbraak boven weerstand 117,15 wordt 129,96 het volgende opwaartse koersdoel.



Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Olieprijs nog niet uitgebroken 38
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

466 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
466 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links