Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Raad van Elf III

In het laatste deel van mijn drieluik over biotechs in Nederland en België, aandacht voor België. Op Euronext Brussel staan genoteerd, naast de dual listing van Galapagos en OMS, de bedrijven Devgen, Innogenetics en Thrombogenics.

Innogenetics is in Brussel het oudst genoteerde biotechbedrijf. Het kwam in 2002 naar de beurs tegen een koers van 10 euro. Momenteel staat het aandeel op 8,40 euro, dus per saldo lijkt de belegger er niet veel wijzer laat staan rijker mee zijn geworden.

Het bedrijf heeft een sterke expertise opgebouwd in het ontwikkelen van diagnostiek gecombineerd met therapeutische middelen.

De diagnostiek-tak is gericht op infecties, genetische testen en neurodegeneratieve aandoeningen. Daarnaast ontwikkelt Innogenetics nieuwe therapeutische vaccines tegen onder meer Hepatitis C. Deze markt is niet zonder risico.

Eigen vaccines
Er zijn al veel bedrijven stukgelopen op het ontwikkelen van een vaccine tegen Hepatitis C en de concurrentie is groot. Grote concerns zoals Novartis en het Amerikaanse Vertex zijn ook bezig. Toch moet de toekomstige groei komen uit het op de markt brengen van eigen vaccines.

Het is de vraag of dit zal lukken. Heel wat safer zou het zijn als ze zich echt gaan richten op diagnostiek. Want die business draait goed en daar heeft Innogenetics, zoals gezegd, veel expertise in. De huidige CEO, Frank Morich heeft onder andere bij Bayer gewerkt.

En wellicht dat het hem lukt om het concern de broodnodige winstgevende richting te geven. Belangrijke koersdrijvers zijn in ieder geval de data van Fase I en II van het Hepatitis C E1 vaccine, die later dit jaar bekend worden gemaakt. Even afwachten dus.



Tijdsperiode grafiek: 

Gewasbescherming
Het tweede biotechconcern in België is momenteel het in Gent gevestigde Devgen. Dit bedrijf richt zich op het ontwikkelen van een nieuwe generatie biotechproducten in gewasbescherming. Daarnaast heeft het concern ook een aantal middelen in ontwikkeling tegen onder meer diabetes en zwaarlijvigheid.

Maar deze zijn nog in een erg vroeg stadium. Devgen is een van de weinige Europese biotechbedrijven die gericht is op het ontwikkelen van producten voor gewasbescherming. Haar programma is gebaseerd op een veilige pesticide tegen nematoden (kleine parasitaire wormpjes). Deze markt wordt in totaal geschat op meer dan 500 miljoen euro.

Het bedrijf heeft al een aantal belangrijke partnerships afgesloten met leidende agrobedrijven zoals Monsanto en Hi-Bred. Vooral de deal met Monsanto is van groot belang voor Devgen. Monsanto zal de komende 18 tot 24 maanden de ontwikkelingsprogramma’s van Devgen financieren.



Tijdsperiode grafiek: 

Niet slecht
Er moet wel worden bijgezegd dat de producten van Monsanto, waarbij de technologie van Devgen van toepassing is, zich nog in een vroeg stadium bevinden. De koers van het Gentse bedrijf heeft het zeker niet slecht gedaan. De onderneming kwam in 2005 rond dezelfde tijd naar de beurs als Galapagos op een koers van 8 euro

Inmiddels noteert het aandeel 18 euro en is zelfs 24 euro geweest in het begin van dit jaar. Toch lijken er al veel van toekomstige ontwikkelingen in de huidige koers te zijn ingeprijsd. Belangrijke koerstriggers komen vooral van verdere testresultaten van de producten van Devgen van verschillende gewassen, waaronder rijst.

De laatste loot aan de stam is Thrombogenics. Thrombogenics is tot dusverre wel een starperformer. Het bedrijf kwam in juli vorig jaar naar de beurs tegen een koers van 4,50 euro. Inmiddels is het aandeel meer dan verdubbeld en stond het vorige week op 10 euro.



Tijdsperiode grafiek: 

Klinische studies
De hoogste koers van het aandeel was 13,70 euro, wat een verdriedubbeling betekende. De vraag is hoe lang die groei er in blijft. Het bedrijf heeft een aantal producten in ontwikkelingen tegen aandoeningen die met het cardiovasculaire stelsel te maken hebben.

Dit zijn producten tegen onder andere hartverlamming, trombose en specifieke oogaandoeningen. Het meest gevorderd is een middel tegen acute hartinfarcten dat Fase II heeft afgerond. Het is de verwachting dat later dit jaar met Fase III wordt begonnen. Het bedrijf heeft een partnership getekend met Bharat Biotech voor ontwikkelingslanden.

Het middel tegen de oogaandoeningen dat wordt gebruikt in combinatie met een specifieke oogoperatie, vitrectomie genoemd, bevindt zich ook in Fase II. De markt voor het middel wordt geschat op zo'n 1 miljard dollar. Niet onaanzienlijk dus. Er moeten echter in totaal nog wel klinische studies worden gedaan die redelijk wat geld gaan kosten.

Meer nieuws
Momenteel heeft het bedrijf 47 miljoen euro in kas. Dit zou genoeg moeten zijn voor de komende 24 tot 30 maanden. Voor het verder uitvoeren van de klinische fase is waarschijnlijk wel een partnerschap nodig met een groter farmaconcern. Thrombogenics is een interessant bedrijf waar nog veel van te verwachten is, lijkt me.

Kortom, ook de Belgische biotech heeft de afgelopen tijd pieken en dalen laten zien, waarbij vooral nieuwe aanwinsten voor een goede koersperformance hebben gezorgd. Daarvan is de laatste weken wel weer het een en ander afgegaan.

Wat dat betreft is ook Belgische biotech niet immuun gebleken voor de internationale afkalving van de koersen in de biotechsector. De komende tijd zal nieuws bij de diverse bedrijven moeten zorgen voor een herstel van de opgaande lijn. Want nieuwsflow is de belangrijkste koersdrijver, vooral bij biotechs.

De eerdere twee delen over Nederlandse en Belgische Biotechbedrijven vindt u hier:

  • De Raad van Elf I over Crucell, Galapagos en Pharming;
  • De Raad van Elf II over Octoplus, Oncomethylome Sciences en Amsterdam Molecular Technology.


    Marcel Wijma is Senior Analist Biotech bij SNS Securities (VLR). Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen. Uw reactie is welkom op wijma@iex.nl

  • Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Marcel Wijma

    Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

    Meer over Marcel Wijma

    Recente artikelen van Marcel Wijma

    1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
    2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
    3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

    Gerelateerd

    Reacties

    18 Posts
    | Omlaag ↓
    1. forum rang 7 ffff 25 april 2008 16:21
      EXCLUSIEF
      Solvay koopt Innogenetics voor 183 miljoen euro
      Het chemie- en farmabedrijf Solvay brengt een openbaar overnamebod uit op Innogenetics. Het bod in contanten bedraagt 5,75 euro per aandeel Innogenetics en waardeert Innogenetics op 183,27 miljoen euro. Het aandeel Innogenetics was sinds deze morgen geschorst, maar koerst na de heropening van de handel ruim 50 procent hoger.
      (tijd) - De kennisgeving bevestigt wat De Tijd eerder vandaag uit goede bron vernam, met name dat de notering van Innogenetics werd opgeschort omdat Solvay een overnamebod plande.

      Het bod van 5,75 euro per aandeel houdt een premie van 53,74 procent in tegenover de laatste koers van Innogenetics. Behalve op de aandelen biedt Solvay ook op de 831.140 uitstaande warrants en op de 634 uitstaande converteerbare obligaties 'EUR 31.700.000 5%' met vervaldag 2012 die nog niet in het bezit van Solvay zijn. De biedprijs per converteerbare obligatie bedraagt 41.095 euro.
      Voorwaarden

      Het bod is aan een aantal opschortende voorwaarden onderworpen. Zo moeten de Duitse, Oostenrijkse en Spaanse mededingingsautoriteiten ermee instemmen.

      Er mag ook geen 'materiële nadelige wijziging in Innogenetics' plaatsvinden, d.w.z. een verandering of gebeurtenis die een impact (verlies of aansprakelijkheid) van meer dan 10 miljoen euro zou hebben op Innogenetics en haar dochterondernemingen. Het kan hierbij gaan om de algemene ontwikkeling van de beurzen of algemene ontwikkelingen in de sector waarin Innogenetics actief is. Het kan ook gaan om gebeurtenissen die Solvay niet kon voorzien.

      Voorts wil Solvay na afsluiting van het bod minstens 90 procent plus één aandeel Innogenetics in handen hebben. Deze drempel zal tot 75 procent plus één aandeel verlaagd worden als de aandeelhouders voor de afsluiting van het bod een statutenwijziging hebben goedgekeurd waarbij het principe van 'één aandeel, één stem' wordt ingevoerd zonder enige stembeperkingen.

      Na afloop van het openbaar overnamebod is Solvay van zins over te gaan tot een uitkoopbod.

      6,77 procent

      Solvay onderhoudt één van de langste relaties met het biotechbedrijf uit Gent en zette die samenwerking al eind de jaren 90 om in een gedeeltelijke kapitaalsparticipatie. Solvay bezit momenteel al 6,77 procent van de aandelen van Innogenetics.

      Solvay is daarmee de tweede grootste aandeelhouder in Innogenetics, na oprichter Rudi Mariën. Mariën heeft 18,5 procent van het aandelenkapitaal van Innogenetics in handen.

      Innogenetics heeft zich omgevormd tot een diagnosticabedrijf en was volop bezig om zijn therapeutische afdeling, ondergebracht in Genimmune te verkopen. Vandaag schrijft de Tijd nog dat Innogenetics dicht bij de verkoop van Genimmune staat.

      Guy Van den Broek
      Koen Lambrecht

      15:43 - 25/04/2008
      Copyright © De Tijd

    2. forum rang 7 ffff 25 april 2008 16:29

      Nabeschouwing...........

      Peter gaat dus afscheid nemen van deze 10 jaar beloftevolle looser.

      Samen met Pharming en Crucell vormen ze het allerduurste triootje dat ik ooit aangeschaft heb.

      Zoals regelmatige KK-bezoekers weten moet ik niets meer van die biotechbedrijfjes hebben en ben helemaal overgeschakeld op de grote pharma multinationals.

      Eergisteren kwam Merck KGaA met de cijfers: schitterend, plaatste hier een posting, maar geen mens die erop reageert.

      Gisteren kwam Bayer met zijn cijfers. Die waren ook al heel goed en de koersreactie navenant, net als bij Merck KGaA. De voorloper voor mijn investering in Bayer : Schering was een echte voltreffer. Biedstrijd om Schering en ruime winst.

      Sanofi-Aventis wil nog niet erg, maar het triootje grote multinationals vergeleken met de kleine biotech bedrijfjes.....

      Ik slik mijn verlies nu door bij Innogenetics en wellicht straks bij Crucell en blijf de grote jeongens goed volgen. Daar valt veel en veel meer te verdienen. NOOIT meer in bedrijfjes: Véél beloven en weinig geven....doet een gek in vreugde leven.

      Peter
    3. forum rang 7 ffff 25 april 2008 16:38
      Guy,

      Weet je dat ik nog naar het Hiltonhotel in Antwerpen geweest ben en een paar uur de gloedvolle verwachtingen van Rud Mariën heb aangehoord. En het klonk niet alleen overtuigend; hij stapte zelf ook vol mee in de kapitaalsverhoging. En Peter ook...

      En verder nog deze: Vorig jaar een extra telefoontje van KBC; ZEER interessante ontwikkelingen bij.....Innogenetics. Maar die laatste keer had ik ondertussen mijn lessen geleerd.
      Benadert U maar een andere belegger.....
      Volgende week zie ik hem.

      Peter
    4. forum rang 7 ffff 25 april 2008 16:43
      quote:

      guyvg1 schreef:

      Peter,

      ook negatief voor Thrombogenics?
      Ja Guy! Ik moet niets meer van dit soort bedrijfjes hebben. Ik heb eraan onthouden dat ze hooguit interessant zijn in een over-enthousiast beursklimaat. Zeg maar in een beursklimaat waarin de ene IPO na de andere IPO gelanceerd wordt.

      Als die producten ECHT zo waardevol zijn, dan kopen de grote jongens die onmiddellijk op. Solvvay is ook al 11 jaar de belangrijkste aandeelhouder van Innogenetics , na zijn oprichter Rudy Mariën, en ze komen nu pas met heel veel eisen en restricties over de brug. Wellicht ook om hun eigen investering in het bedrijf veilig te stellen en uiteraard omdat ze zelf een uitgebreid farmaceutisch onderzoekscentrum hebben en dan moet Innogenetics daar toch in te bouwen zijn.

      Peter
    5. guyvg1 25 april 2008 16:45
      In de zomer van 2005 was een vriend aan het klagen over zijn slechte fondsen bij de banken en mede onder invloed van wat Duvels schreef ik Crucell en CFE op een bierviltje.
      Hij kocht onmiddellijk een hoop Crucell's aan 21 euro, hij heeft ze nog en bij elke ontmoeting krijg ik het op mijn brood gesmeerd.

      En zeggen dat het andere -niet gekochte aandeel- CFE ondertussen maal vijf staat.

      mvg
      guy
    6. forum rang 7 ffff 25 april 2008 17:31
      Guy,

      Dat soort "vrienden" kun je beter maar geen tip geven.

      Iets heel anders: Innogenetics LEEFT wel in Vlaanderen. Je moet nu eventjes voor de aardigheid op de Tijd kijken en dan het artikel en dan de discussie die erop volgt..
      Dat is genieten. Beleggend Vlaanderen op zijn best!

      Bijvoorbeeld ( een van de vele)

      5.75 is alleen voor genimmune hoop ik, heb gdvdm in 1998 gekocht aan 65$. Ondertussen nog bijgekocht zodat gemiddelde prijs bijna 20Euro is. En nu moet ik die aandelen aan Solvay gaan geven voor 5.75Euro. Had toch op iets meer gehoopt Geplaatst door r_vdv op 25 april 2008 om 14:38 |
    7. forum rang 4 aossa 26 april 2008 16:17
      "De beursanalisten hebben het bedrijf omlaag gepraat. "

      'Verkoop is goede zaak voor iedereen'
      Innogenetics is hét geesteskind van Rudi Mariën. De ondernemer uit Sint-Martens-Latem is niet alleen medestichter, maar ook al 23 jaar voorzitter en grootste aandeelhouder van het biotechbedrijf uit Gent. Na de overname door Solvay sluit hij dit hoofdstuk af. Maar hij blijft op zoek naar projecten om te investeren.

      Zes maanden geleden zei u dat u een vijandige overnamepoging zou bestrijden. Nu verkoopt u toch. Wat is er nu anders?

      'De verkoop aan Solvay is van een hele andere orde. Dit is geen vijandige overname. Solvay is een ideale partner. Solide, betrouwbaar, Belgisch, en met kennis van de sector. Geen agressieve partij. En met voldoende kapitaal om opnieuw expansie-investeringen voor Innogenetics mogelijk te maken. Op eigen kracht ging dat niet meer, als gevolg van de almaar dalende beurswaardering. De beursanalisten hebben het bedrijf omlaag gepraat. Deze overname zal een einde maken aan die negatieve spiraal.'

      Hoe ziet de toekomst voor Innogenetics er dan uit?

      'Van een geleidelijke afbouw - we zijn hier aan het herstructureren - zal er weer tijd en geld vrijkomen voor een geleidelijke opbouw. De beursnotering zal verdwijnen. Maar het management en de bedrijfsstrategie blijven behouden. Dat zal de stabiliteit van het bedrijf ten goede komen, wat van groot belang is voor de werknemers.'

      Ziet u de overname door Solvay nog mislopen?

      'U vraagt me of er nog een ander bod zal komen? Misschien. Wie weet, duikt er nog een andere overnamekandidaat op die een bod uitbrengt dat 5procent hoger ligt. Zoiets valt nooit uit te sluiten. Kapitaal verschuift heel snel, tegenwoordig. Maar ik heb er vandaag geen indicaties voor.'

      Deze verkoop levert u veel geld op. Wat gaat u daarmee doen?

      'Mijn leven zal niet fundamenteel veranderen omdat het tijdperk van Innogenetics voor mij voorbij is. Ik blijf business doen. Ik ben een ondernemer, een entrepreneur. Dus zal ik op zoek gaan naar nieuwe investeringen, bij voorkeur in de biotechsector. Vandaag kan ik u niet zeggen hoe die projecten er zullen uitzien.'

      'Het bod van Solvay levert mij veel geld op, ja. Maar vergeet toch ook niet dat ik al meer dan twintig jaar lang kapitaal in dit bedrijf steek. Bij elke kapitaalverhoging tekende ik zelf mee in. Dat moet u ook mee in rekening brengen.' (jir)

      www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?...
    8. forum rang 7 ffff 26 april 2008 19:08
      Aossa,

      Hij houdt er dus zo'n 44 miljoen aan over. Tien jaar geleden waren dat er .... 450 miljoen Euro's. Eigenlijk nog een pak meer, want toen stond Innogenetics in dollars genoteerd en stond de dollar heel wat hoger dan vandaag.

      Over een biotech-hype gesproken. Uit die tijd stammen dan ook de Pharmings, Crucells , Rheinland biotech, Isotis: Allemaal op een fractie van de koers toendertijd.

      Peter
    9. guyvg1 27 april 2008 10:50
      quote:

      ffff schreef:

      Iets heel anders: Innogenetics LEEFT wel in Vlaanderen. Je moet nu eventjes voor de aardigheid op de Tijd kijken en dan het artikel en dan de discussie die erop volgt..
      Dat is genieten. Beleggend Vlaanderen op zijn best!

      Bijvoorbeeld ( een van de vele)

      5.75 is alleen voor genimmune hoop ik, heb gdvdm in 1998 gekocht aan 65$. Ondertussen nog bijgekocht zodat gemiddelde prijs bijna 20Euro is. En nu moet ik die aandelen aan Solvay gaan geven voor 5.75Euro. Had toch op iets meer gehoopt Geplaatst door r_vdv op 25 april 2008 om 14:38 |
      Ja, Peter, zeer leerzaam om al die reacties te lezen, de woede zit diep bij sommigen, aangrijpend ook zoals in het aangehaalde voorbeeld.

      De meesten kunnen toch zo moeilijk verkopen als de koers hoger heeft gestaan.
      Alles draaide bij Innogenetics rond het testen van een geneesmiddel tegen hepatitis B.
      Euforie bij de IPO in 1996 toen de klinische testen nog moesten starten en dan, zoals bij alle biotechs en pennystocks, EINDELOOS wachten op Godot.
      Steeds maar weer termijnen verschuiven.
      Bij mij kwam de verkoopklik door een forumbericht bij Cash van een universiteitsprofessor bloedziekten, die formeel en onderbouwd stelde dat het onmogelijk was om een besmette lever te zuiveren.

      Het valt op dat de echt grote jongens, zoals hier Solvay, koelbloedig en geduldig toekijken en toeslaan wanneer de kleine speler wat murw in de hoek ligt.

      mvg
      guy
    10. forum rang 7 ffff 27 april 2008 19:10

      Er is ineens van alles aan de hand in de Belgische biotechwereld. Ablynx werd nog maar 6 maanden geleden naar de beurs gebracht. Inschrijvingsprijs 7,40 Euro. We zijn nog geen half jaar verder of de topman verlaat het bedrijf, de koers 20 procent lager achterlatend.

      Momenteel natuurlijk wel weer speculatief aankopen Thrombogenics en Devgen, Oncomethylome omdat beleggers hopen dat die nu ook door een of andere groot farmabedrijf worden overgenomen.

      Maar dat geloof ik niet omdat ze dan VOOR de IPO wel bij het bedrijf zouden hebben aangeklopt.

      Topman Ablynx stapt op
      Het Gentse biotechnologiebedrijf Ablynx heeft bekendgemaakt dat Chief Scientific Officer Dr Hennie Hoogenboom zijn functies bij de groep heeft neergelegd. Hoogenboom was lid van het Directiecomité.
      (tijd) - Ablynx gaat nu op zoek naar een vervanger. 'Dr Hoogenboom zal nauw samenwerken met het Directiecomité om een doeltreffende en vlotte overgang van de verantwoordelijkheden te verzekeren', aldus de groep.

      Hoogenboom begon in 2005 voor Ablynx te werken. Hij werkte mee aan de opbouw van het Nanobody-technologieplatform en het onderzoek naar Nanobodies voor interne en gepartnerde therapeutische programma's.

      Nanobodies zijn een klasse van therapeutische proteïnen afgeleid van antilichamen.







      13:16 - 27/04/2008
      Copyright © De Tijd
    11. forum rang 7 ffff 4 juni 2008 12:28
      Zowaar een echte ouderwetse biedstrijd...

      En dat in het huidige beursklimaat.

      Beleggers waarderen het aandeel al boven het bod van de Amerikanen.

      Solvay...tegen Gen-Probe.

      De speculanten speculeren er al op dat Solvay er nog eens overheen gaat.

      Wel leuk voor Rudy Mariën...scheelt weer ettelijke miljoenen voor 20 jaar hard werk...

      Peter
    12. [verwijderd] 4 juni 2008 13:01
      Dat is een algehele tendens bij de biotech bedrijven
      De koersen van beginnende biotech bedrijven beginnen hoog bij introductie maar als het einddoel nadert dan is de kracht uit de koers en voor een grijpstuiver te koop


      quote:

      ffff schreef:

      Guy,

      Dat soort "vrienden" kun je beter maar geen tip geven.

      Iets heel anders: Innogenetics LEEFT wel in Vlaanderen. Je moet nu eventjes voor de aardigheid op de Tijd kijken en dan het artikel en dan de discussie die erop volgt..
      Dat is genieten. Beleggend Vlaanderen op zijn best!

      Bijvoorbeeld ( een van de vele)

      5.75 is alleen voor genimmune hoop ik, heb gdvdm in 1998 gekocht aan 65$. Ondertussen nog bijgekocht zodat gemiddelde prijs bijna 20Euro is. En nu moet ik die aandelen aan Solvay gaan geven voor 5.75Euro. Had toch op iets meer gehoopt Geplaatst door r_vdv op 25 april 2008 om 14:38 |
    18 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links