Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bekaert weer op stoom

Bekaert weer op stoom

De naam Bekaert zal niet bij veel Nederlandse beleggers een belletje doen rinkelen. Het bedrijf uit de Belgische hoofdindex BEL20 produceert technologisch hoogwaardig staaldraad in allerlei vormen.

De koers kende de laatste jaren een rustig koersverloop, maar daar is vorig jaar verandering in gekomen. In 2010 tikte de koers een high aan op 227 euro. Vervolgens kwam er een stocksplit 3 voor 1 en liep de koers nog even op naar 86 euro (258 euro voor de split). Sindsdien ging het in rap tempo bergafwaarts naar 18 euro(!) in 2012. 

Weinig last van grondstoffencrisis

Opvallend is dat Bekaert weinig last had van de grondstoffencrisis ondanks dat een deel van de klanten in deze sector actief is. Zowel de winstcijfers als de koers bleven in 2014 en 2015 op niveau.

Begin 2016, toen veel bedrijven die gevoelig zijn voor lagere grondstofprijzen een meerjarig dieptepunt kenden, brak Bekaert al uit haar zijwaartse patroon. Inmiddels noteert de koers rond de 46 euro, 60% hoger dan begin vorig jaar.

Dat het weer wat beter gaat met het bedrijf is evident. Voor beleggers die zijn ingestapt tijdens die enorme hausse is het echter nog huilen met de pet op. Zij vragen zich mogelijk af of het aandeel inmiddels weer klaar is voor een rit naar 86 euro, of dat zo’n koers er niet meer in zit na die domper in 2011.

De huidige stand van zaken

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, zeg nooit nooit als het op aandelenkoersen aankomt. Alles is mogelijk, ook weer een flinke rally vanaf de huidige koers, maar er zijn wel degelijk een hoop verschillen vergeleken met de situatie in 2010.  

De verzesvoudiging van de koers in 2009-2010 kwam hoofdzakelijk voort uit de verkoop van zaagdraad dat gebruikt wordt in het productieproces van zonnepanelen.

In die tijd kwam 87% van de bedrijfswinst uit de regio Asia Pacific. Deze winst werd voor een groot deel behaald op de markt voor zonnepanelen. 

In 2010 moest Bekaert haar prijzen voor zaagdraad met 20% verlagen. De wereldwijde afname van subsidies voor zonnepanelen werd in eerste instantie als oorzaak gezien voor de prijsverlagingen, maar de toegenomen concurrentie speelde ook een grote rol.

Het Chinese Xingda kwam ook op de markt voor zaagdraad en daarmee kwam er steeds meer druk op de prijzen en winsten. Dit was dan ook terug te zien in de beurskoers. 

Bekaert heeft sindsdien beter gepresteerd dan haar belangrijkste lokale concurrent in China ondanks de wereldwijde uitbreidingsplannen van Xingda.

Een mogelijke verklaring daarvoor is de klantgerichte aanpak en technologische voorsprong waardoor Bekaert meer toegevoegde waarde kan leveren. Hieronder ziet u beide fondsen sinds beursintroductie (Xingda in euro’s).

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Inmiddels is het percentage van de EBIT dat uit Asia Pacific komt gedaald tot grofweg 40% en is het bedrijf veel minder afhankelijk van de markt voor zonnepanelen.

Sterker nog, 69% van de omzet in het verre oosten komt uit de Automotive. Het staaldraad van Bekaert wordt in die sector gebruikt voor allerlei auto-onderdelen van de bumper tot de motor.

De cijfers en outlook

De netto schuld/EBITDA verhouding is afgelopen jaar opgelopen van 1,9 naar 2,2. Zonder de met schulden beladen joint venture met Bridon (66% belang) voor de productie van staalkabel zou deze echter juist zijn afgenomen en uitkomen op 1,5.

Belangrijker nog zijn de EBIT en EBIT-marge. De EBIT is over 2016 toegenomen tot met 32% en de EBIT-marge is toegenomen van 6,3% in 2015 naar 8,2% in 2016. Het doel is hier binnen vijf jaar 10% van te maken. Dit zijn goede berichten omdat het aangeeft dat Bekaert meer winst weet te maken per euro omzet.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Bekaert moet het vooral hebben van groei in de automotive en in de bouw, hier komt immers bijna tweederde van de wereldwijde omzet vandaan. Nu de omzet en het bedrijfsresultaat meer verdeeld zijn over de continenten wordt de groei van de omzet vooral bepaald door de wereldwijde economische groei.

In het jaarverslag over 2016 staat dat Bekaert in 2017 opnieuw sterk zal presteren en op de AVA liet de CEO zich ontvallen dat het bedrijf zelfs verwacht beter te presteren dan in 2016.

Dat mag ook wel want met een koers/winst verhouding van bijna 25 is het fonds niet goedkoop zonder groei.

Komt die 86 euro er nog?

Bekaert is technologisch een verder ontwikkeld bedrijf dan in 2010. Daarnaast is het minder afhankelijk van één producttoepassing en heeft het ook nog eens een betere geografische spreiding.

Dat de koers uiteindelijk oploopt naar 86 euro is best te verdedigen. Het zal dit keer waarschijnlijk wel een stuk langer duren dan toentertijd omdat Bekaert momenteel niet kan profiteren van een hype die de winstmarge enorm opvoerde.  

Aan de andere kant is de kans daarmee ook kleiner dat je instapt in een koersrally die eindigt in een enorme koersval. Bekaert is nog wel een cyclisch aandeel en op basis van de koers/winstverhouding is er al behoorlijk wat groei ingeprijsd.

Deze groei moet nog wel even waargemaakt worden. Bij een wereldwijde economische terugval is dit een aandeel dat hard geraakt kan worden. Gaan we echter nog een paar jaar door op het huidige tempo dan komt die 86 euro misschien wel weer op het bord. 

Disclaimer Weeteling: geen positie in Bekaert


Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links