Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Ga altijd in het team bij een fundamenteel analist"

De Slimste Belegger coach Nico Inberg over beleggen, aandelen, het spel en meer

Op 15 mei klinkt de openingsbel voor het leukste beleggingsspel van Nederland – De Slimste Belegger 2017. Tijdens deze vierde editie kunt u mooie prijzen verdienen, zoals de hoofdprijs van 2.500 euro, diverse weekprijzen en natuurlijk gaat u altijd naar huis met een flinke lading extra kennis en kunde van beleggen.

Zoals in voorgaande edities heeft u de keuze uit vijf coaches die u helpen bovenaan de ranglijsten te komen. We stellen de coaches de komende tijd één voor één aan u voor. Te beginnen met een nieuwe uitdager op de vloer: IEX’ eigen Nico Inberg (#TeamInberg!).

Wilt u het spel goed beginnen? Meld u dan aan voor de Slimste Belegger Masterclass over Turbo's op 1 mei. 

Slimste-coach Nico Inberg

In Nico’s scherpe artikelen komt het altijd duidelijk naar voren: dit is een man met véél ervaring en kennis van de markt en bedrijven. Wat heeft hij tijdens De Slimste Belegger voor u in petto? Heeft hij al een strategie? We vroegen dit en meer aan hem.

Dit wordt je eerste jaar als coach bij De Slimste Belegger. Vind je het spannend?

“In vier weken een zo hoog mogelijk rendement te halen is een goede uitdaging. Normaal kijk ik naar hoe een bedrijf ervoor staat en wat de potentie is op de lange termijn. Niet of de koers toevallig volgende week omhoog gaat. Een beetje wel dus.”

Wat trekt jou aan in De Slimste Belegger?

“Het is een leuk spel om met collega’s te doen. Het geeft veel binding in het bedrijf: iedereen is er mee bezig en het is een vast onderwerp aan de lunchtafel. Daarnaast is het ook heel leerzaam. Het is precies hetzelfde als met echt geld beleggen. Maar met virtueel geld kun je behoorlijke posities innemen, zo word je getriggerd om goed na te denken over aandelen waar je anders niet op in zou zetten.”

Zo’n korte periode van vier weken vereist een hele andere strategie dan normaal. Hoe ga je dit aanpakken?

“De korte duur zorgt ervoor dat je op zoek gaat naar iets dat op korte termijn voordeel op kan leveren. Hoewel fundamentele analyse daar niet per se geschikt voor is, ken ik de markt en de bedrijven wel erg goed. Daar ga ik mijn voordeel uit proberen te halen.”

Wat kunnen deelnemers van jou als coach verwachten?

“Objectieve informatie. Veel objectiever dan ik komen ze niet, echt waar. Ik weet veel van de aandelenbeurs en ken de bedrijven heel goed op een fundamenteel niveau. Ik vind het leuk om die kennis te delen, zonder daar wijsneuzerig over te doen. Ik filter de overdaad aan informatie en maak er een samenhangend verhaal van, waaruit als vanzelf een eenvoudige conclusie komt rollen.

Ik vind überhaupt dat er veel meer duidelijkheid moet komen voor mensen die hun spaarcenten in een aandeel of bedrijf steken. Banken zeggen wel: “Kom maar hier met je geld”, maar zeggen vervolgens niet wat ermee gebeurt. Veel particuliere beleggers worstelen daardoor met een enorme kennisachterstand. Ik zie het als mijn taak die kennis aan te vullen.”

Wat vind je van technische analyse?

“Het is vooral geschikt voor de korte termijn. Op basis van technische analyse zou ik nooit een aandeel selecteren voor mijn pensioen. Ik wil altijd weten wat ik koop en niet op basis van alleen een stijgende lijn in een grafiek een aandeel aanschaffen. Ik bekijk eerst wat voor bedrijf het is, hoe ze hun geld verdienen, wat er de afgelopen vijf jaar is gebeurd. Kortom: het hele plaatje. Daarna kun je naar de technische analyse kijken en een instappunt bepalen.”

Wat moeten deelnemers van De Slimste Belegger weten over Turbo’s?

“Er zitten risico’s aan turbo’s maar ook voordelen. Een voordeel is dat er een automatische stop loss op zit. Het probleem is dat veel mensen zich daar niet veel van aantrekken. Op het moment dat de Turbo is gestopt springen ze meteen door naar de volgende Turbo. Dat zorgt voor veel meer risico. Daarnaast moet je erg oppassen met de hefboom die je neemt. Hoe groter de hefboom, hoe meer je kunt verdienen. Maar het werkt ook de andere kant op. Schakel daarom altijd iets terug naar een aanvaardbaar niveau.”

Heb je nog tips voor mensen die voor het eerst meedoen aan De Slimste Belegger?

“Ga altijd in het team bij een fundamenteel analist, die kunnen je veel meer leren, haha. Nee maar zonder grappen: meedoen is belangrijker dan winnen. Probeer er vooral van te leren. Hoe meer je leert, hoe meer je er aan hebt als je in het echte leven ook gaat beleggen. Je leert in het spel je eigen keuzes te maken, maar je moet wel zorgen dat je voldoende informatie hebt om die keuzes goed te onderbouwen. Die informatie wil ik graag geven.”


Meespelen met de Slimste Belegger 2017? Het spel begint op 15 mei, maar vanaf 8 mei kunt u alvast beginnen met oefenen. Meld u nu alvast aan en kies uw eigen beleggingscoach!


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links