Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX behind the dykes

AEX behind the dykes

 

Misschien is dit wel tekenend voor de Europese mentaliteit anno nu: liever ten onder dan verworven rechten inleveren.

 

 

Zelfs deze VVD-minister heeft zijn bedenkingen bij vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en ondernemingen.

 

 

Game, set en match Peter, zou ik zeggen.  Bij deze minister is het maar net hoe de wind waait en hoe het uitkomt. Oh ja, hoe staat het eigenlijk met jullie onderzoek koersmanipulatie PostNL doot minister Kamp, AFM...?

 

 

180 graden draai

Wat was het breekpunt, de overname in 2007 van ABN Amro door Fortis, RBS en Banco Santander en de kredietcrisis een jaar later? Een waterscheiding is moeilijk aan te geven, maar het is opmerkelijk hoe Nederland - bedrijfsleven, politiek en maatschappij - zich sindsdien achter de dijken zijn gaan ingraven.

Tot die tijd was het de normaalste zaak van de wereld dat onze ondernemingen grote overnames deden in het buitenland - AkzoNobel dat ICI overnam, om een dwarsstraat te noemen - of dat buitenlanders hier shopten. Ze mochten zelfs onze grootste bank ABN Amro kopen. We waren er zelfs een beetje trots op.

In het buitenland was het toen al ondenkbaar dat de grootste bank zou worden verkocht, maar wij soepel en ruimdenkende Nederlanders deden daar niet moeijk over. Sterker, een paar jaar eerder bemoeide zelfs de regering zich er mee dat half Italië om Antonveneta ging staan, omdat ABN Amro dat wilde kopen.    

Schande werd er in de polder gesproken van die bekrompen Italianen! Zo zijn er eindeloos voorbeelden te geven van Nederlandse bedrijven die kochten, of werden verkocht en iedereen vond het prima. Hoort er bij in een open economie in een globaliserende wereld en uiteindelijk wordt iedereen hier beter van. 

Hoe anders is het nu - echt een draai van 180 graden - maar dat mogen psychologen en politicologen uitleggen. Mij vallen de volgende dingen op:

  • Nederlandse beursbedrijven doen vrijwel geen grote overnames meer.  Royal Dutch Shell-BG Group, Ahold-Delhaize, NN-Delta Lloyd en... dat is het wel zo beetje de afgelopen jaren
  • Intussen doen buitenlandse en Nederlandse familiebedrijven en private equity partijen wel veel overnames: Corio, TenCate, TMG, USG, Accell, Ballast Nedam en de boedel van Imtech zijn een paar namen van de laatste jaren

Nu wordt het lastig, want is het nou juist dom (lees: gebrek aan ondernemerszin of risicobereidheid), of slim dat onze grote bedrijven amper tot geen overnames doen? Eind jaren negentig waren de Hollanders aan de koopkant, opgejut door economische euforie en de AEX die jaarlijks gemiddeld 20% steeg.

Die cruciale rente

We weten hoe het is afgelopen met Ahold en Worldonline als trieste symbolen. Het enthousiasme tot 2000 bleek iets te groot en de overnames te duur betaald. Met een AEX die nog altijd ver onder de 700 uit die dagen noteert, proeven we daar nog altijd de zure vruchten van. Zijn we er wijzer van geworden?

Twee jaar geleden zei CEO Paul Polman van Unilever dat hij graag een overname wilde doen, maar dat alles zo duur is. Heel verstandig. Op papier dan. Als namelijk iets aandeelhouders- en beurswaarde vernietigt zijn het veel te dure overnames en groeiaandelen die niet groeien. Zo leerde de AEX ons.

Er is alleen een verschil tussen duur en te duur. Wat dat betreft is het tekenend dat koopjesjager Warren Buffett in januari indirect via Kraft Heinz een dikke prijs voor Unilever bood. Terwijl de S&P 500 toen dag na dag nieuwe all time highs neerzette en net als de AEX dikke koerswinstverhoudingen deed.

 Wie heeft nou gelijk, Polman of Buffett, ofwel zijn aandelen nou (te) duur, goedkoop of koopwaardig? Snel wat data. In de eerste grafiek ziet u:

  • Oranje dividendrendement AEX
  • Blauw: dividendrendement AEX
  • Groen: tienjarige Nederlandse rente
  • Paars: tienjarige Amerikaanse rente

 

 

In de tweede ziet u de de koerswinstverhoudingen (KW's) van de AEX en S&P 500 op basis van de door de analisten verwachte winsten voor de komende twaalf maanden. KW's zijn er in soorten en maten (met dito verschillen!), maar ik kies deze omdat beleggen vooruitkijken is.   

 

 

 

Die cruciale rente

Wat mij betreft zit de grote crux bij de rente. Omdat die zo ultralaag staat, maakt dit aandelen extra aantrekkelijk. U weet het, aandelen en obligaties zijn elkaars grote risicoconcurrenten. In de jaren zeventig en tachtig was het precies andersom: torenhoge rentes en lage waarderingen aandelen.        

Er is geen historisch precedent om te bepalen of aandelen nu duur of goedkoop zijn en voor beide valt wat te zeggen: eigenlijk heeft iedereen gelijk. Alleen in de jaren negentig in de vorige eeuw in de VS deed zich een vergelijkbare situatie voor, maar toen was er nog een goudstandaard en geen Fed.

Zelf ben ik geneigd zeg maar aan de kant van Buffett, private equity, familiebedrijven, buitenlandse overnemers, PPG en de andere kopers in de huidige markt te gaan staan: aandelen zijn volgeprijsd en misschien wel duur, maar niet te duur gelet op die rentes. Het is zeker geen aandelenbubbel zoals in 2000.

Ach, dat vindt Polman eigenlijk ook. Hij deed in het afgelopen jaar zelf een paar kleine, peperdure overnames. Een grote (Danone? Colgate-Palmolive?) durft hij evenwel niet aan, of hij ziet gewoon geen toegevoegde waarde. PPG dan weer wel, anders zou het geen 50% premie voor AkzoNobel bieden.

Hoe dan ook, over tien à vijftien jaar zien we wel wie het nu bij het rechte eind heeft. Misschien dat er dan ook weer een andere wind door Nederland waait, geen zee te hoog gaat en we zelf weer de wereld opkopen.  Wart dat betreft vind ik het AkzoNobel verhaal dit jaar ook weer exemplarisch.

Over managers en ondernemers

Die strategie-update van vorige week... die helemaal geen strategie-update is. Aandelen inkopen, dividend verhogen en duurzaamheidsborstkopperij is alles wat het bedrijf kan verzinnen. Kortom, de onderneming is blijkbaar af en klaar met ondernemen. Geldt voor meer beursgenoteerde bedrijven.

Het is het effect denk ik dat managers en niet ondernemers de meeste bedrijven besturen. Mij schieten vooral de namen KPN en Philips spontaan te binnen, maar zo zijn er meer bedrijven die al lang niet meer stijf staan van ambitie, dadendrang en de wil om de wereld te veroveren. Boedelbeheer.

Tja en dan komen de opkopers vanzelf. Wat mij betreft mag alles voor een mooie prijs de deur uit, want dan kunnen de aandeelhouder opnieuws hun geld beleggen in bedrijven die nog wel willen groeien, ondernemen en risico nemen.  Uiteindelijk worden daar alle stakeholders - ook ons land zelf - beter van.

Dat heeft 400 jaar beurs- en economische geschiedenis wel bewezen. En wat dat ingraven van ons achter de dijken betreft...  Als er iets opportunistisch, populistisch en korte termijn denken is, is dit het wel. Beste Volkskrant, de meest aandeelhouders, waaronder je eigen pensioenfonds, zitten al decennia in AkzoNobel.

Ga je mond spoelen.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bonost 25 april 2017 19:10
    En straks heeft Buchner een uitstekende tactiek gehanteerd als blijkt dat hij dit bod nu wel accepteert.
    Goh, wat zijn jullie toch allemaal simpele zieltjes. Ja, ook jij AJK. Volgens mij moet je pas gaan ageren als blijkt dat het allemaal niet doorgaat en Buchner en Co niet kunnen zorgen voor dezelfde meerwaarde.
  2. [verwijderd] 25 april 2017 19:34
    quote:

    Bonost schreef op 25 april 2017 19:10:

    En straks heeft Buchner een uitstekende tactiek gehanteerd als blijkt dat hij dit bod nu wel accepteert.
    Goh, wat zijn jullie toch allemaal simpele zieltjes. Ja, ook jij AJK. Volgens mij moet je pas gaan ageren als blijkt dat het allemaal niet doorgaat en Buchner en Co niet kunnen zorgen voor dezelfde meerwaarde.
    idd, het zijn gasten van snelle winst maw egoisten!
  3. Bonost 25 april 2017 20:01
    "PPG dan weer wel, anders zou het geen 50% premie voor AkzoNobel bieden."

    In mijn ogen was je er bijna AJK. Want de volgende gedachte moest dan zijn: Waarom?
    Waarom is PPG bereidt om 50% meer te betalen. De prijs voor de synergievoordelen lijkt mij zwaar betaald, zo niet overbetaald. Men moet dat ook aan de aandeelhouders van PPG kunnen uitleggen.
    Is het om een belangrijke concurrent voor de toekomst uit te schakelen?
    Heeft AKZO iets wat PPG niet heeft?
    Is dat duurzame, groene iets wat daadwerkelijk de toekomst heeft en heeft Akzo daar een grote voorsprong in?
    Is de research afdeling van AKZO zoveel beter dan?
    Waarom vindt de directie van PPG het een onzinnig idee om AKZO op te splitsen?
    Dat zijn vragen die mij op dit moment bezighouden.
    Als op dit soort vragen antwoord is, kun je je afvragen of een overname wel zo juist is en dat dit inderdaad veel meer waarde oplevert dan de toekomst die het bestuur van AKZO ons voorlegt.

    Jammer dat je je laat meeslepen met de algemene teneur en je ervan uitgaat dat het bestuur van AKZO zich verschuilt achter die onzichtbare dijken.
  4. Han de Wit 26 april 2017 05:02
    Sommige bedrijven vinden het ok om overgenomen te worden.
    Prachtig.
    Andere bedrijven willen niet (of niet door die partij) overgenomen worden.
    Ook prachtig.
    Om dan toch als een wilde stier door te gaan zoals bv De Mol of PPG is dan opportunistisch.
    Als je het als investeerder niet eens bent met het bestuur kan je gewoon je aandelen verkopen.
    Teveel drama hier.
  5. [verwijderd] 26 april 2017 06:43
    Rente is wereldwijd ongezond laag, en de dollar staat t.o.v. de euro 35% hoger dan een jaar of 10 geleden. Daarnaast zijn bij bijna beursvennootschappen alle beschermconstructie verwijderd en is Nederland een postzegel op de landkaart die wereld heet. Beetje lastig als je een 'VOC-mentaliteit' wil aanhangen, maar het ontbreekt je aan kennis en middelen, (envooral het laatste, want het eerste willen ze graag kopen.....)
  6. sebpb 26 april 2017 09:39
    Wat mij betreft mag alles voor een mooie prijs de deur uit, want dan kunnen de aandeelhouder opnieuws hun geld beleggen in bedrijven die nog wel willen groeien, ondernemen en risico nemen.

    Volgens mij neemt een Polman JUIST risico door de groene weg in te slaan.
    En was het het genomen risico van Cees van der Hoeven niet dat heel Ahold op omdonderen stond.

    Allemaal leuk en aardig, aandeelhouders waarde etc etc etc, maar ik gok dat hier in de kruipruimten van IEX nog geen 0,5% van het aandelen kapitaal rondsnuffelt en dat zolang de ABP's etc nog dik 70% van Akzo beheren gaat die Elliot er niet komen.
  7. forum rang 5 theo1 26 april 2017 16:16
    @bonost: PPG heeft heel duidelijk aangegeven wat Akzo heeft en zij nog missen. PPG heeft de ambitie op alle deelmarkten van de verfwereld marktleider te zijn. Samen met Akzo zal dat (bijna) zo zijn. Dàt is dus de meerwaarde van Akzo: een sterke positie juist op die deelmarkten waar PPG minder sterk is. Dat is helemaal geen geheim. Of dat het waard is, dat is hun overweging.

    En m.i. heeft Arend Jan wel degelijk een punt: er is wel degelijk een heel sterke neiging tot blijven zitten waar je zit en vooral geen risico nemen en ik proef hier ook een hele sterke nationalistische "blijf met je poten van onze bedrijven af" sfeer. Ik heb an sich niet zo veel tegen patriottisme, maar nu wordt het wel een beetje krampachtig en opgeklopt.
  8. [verwijderd] 26 april 2017 19:26
    quote:

    theo1 schreef op 26 april 2017 16:16:

    En m.i. heeft Arend Jan wel degelijk een punt: er is wel degelijk een heel sterke neiging tot blijven zitten waar je zit en vooral geen risico nemen en ik proef hier ook een hele sterke nationalistische "blijf met je poten van onze bedrijven af" sfeer. Ik heb an sich niet zo veel tegen patriottisme, maar nu wordt het wel een beetje krampachtig en opgeklopt.
    En die mentaliteit is er bij buitenlandse bedrijven respectievelijk overheden niet natuurlijk volgens jou.... lol!
    Gelukkig en terecht dat er de laatste tijd bij andere klompendromers van een volledig open economie toch een meer realistisch besef lijkt door te dringen over heersende of opkomende nationalistische tendenzen in andere landen en over de uiteindelijke gevolgen op langere termijn van sommige overnames. En dat het goed is dat mensen als Verhagen,Polman en Burgmans zich niet zomaar gewonnen geven.

    Zoals nu aan strak geregisseerde een-tweetjes van PPG met Elliot. Elliot, pas sinds december grootaandeelhouder, uiteraard met de opzet PPG te helpen met een gezamenlijke, agressieve en snelle overrompeling van AKZO dat na jarenlange gedegen kostenbesparingen nu een aantrekkelijk en gemakkelijk hapje leek te worden. (Tja Arend-Jan: het door jou als verderfelijk ingeschatte "boedelbeheer" was na de betrekkelijke zooi die Weijers had achtergelaten toch echt even eerste noodzaak...)
    De eerste pogingen liepen door terechte koppigheid van Mgt en Bestuur mooi stuk waardoor PPG nu gedwongen is een bod te doen dat misschien al over het randje is van wat het zich kan veroorloven. Wat overblijft na een overname is dan een bedrijf met weliswaar synergetische en schaalvoordelen maar zonder sterke financiële positie.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links