Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mobileye, Intel & TomTom

Mobileye, Intel & TomTom

 

TomTom stijgt vandaag maximaal 3% op het nieuws dat chipgigant Intel het Israelische Mobileye overneemt. 

 

 

 

Daggrafiek TomTom

 

Mobileye? Op wellicht een aantal doorgewinterde TomTom-forum bezoekers na, vragen velen van u nu zich volgens mij nu af wat dit voor bedrijf is. Het concern maakt Advanced Driver Assistance Systems, ook wel ADAS genoemd. Ofwel systemen die bestuurders helpen met autorijden.

Een kleine jongen is dit zeker niet in de markt. Via Mobileye haar eigen site:

Today, over 15 million cars have Mobileye technology installed, and our products have been selected for implementation in serial production of 313 car models from our 27 OEM partners by 2017 (compared to 36 car models across seven OEMs in 2010).

From Mobileye’s perspective, the best proof of how well our technology works and how much impact we are having on vehicle safety is in the number of partners we have, and how many of our programs are currently and soon-to-be on the road.

Beetje lastig te vinden op haar eigen site, maar uit diverse nieuweberichten halen wij dat de klanten van Mobileye onder andere GM, BMW, Volvo en Renault-Nissan zijn. Overigens werkte Intel al nauw met Mobileye samen en gaan zij samen met BMW 40 zelfrijdende auto's de weg op sturen.

Mobileye en Tesla

Tot vorig jaar had Mobileye ook een deal met Tesla. Nadat eentje crashte met de technologie van Mobileye aan boord eiste ene Elon Musk dat Tesla zelf een oplossing voor het zichtprobleem van de camera's mocht ontwikkelen. Dat was voor Mobileye genoeg om de samenwerking op te zeggen.

De twee scheiden de wegen daarna en Tesla ging een samenwerking met Nvidia aan. De andere speler in deze markt dus. Bij Nvidia komen we er gemakkelijker achter wie de partners en klanten zijn, want er is gewoon een simpel en makkelijk plaatje via haar eigen site:

 

Automotive partners Nvidia

 

Technologie

Er zijn diverse mogelijkheden als we het hebben over technologie waarmee auto's autonoom kunnen rijden. De systemen van Mobileye en Nvidia maken gebruik van camera's en radar. Met de systemen van Mobileye is volledig autonoom rijden nog niet mogelijk, maar dat wil het bedrijf in 2020 gerealiseerd hebben.

De systemen van Google draaien echter op een ander systeem, dat Light Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging heet, ook bekend als LIDAR. Het verschil tussen radar en LIDAR is dat bij radar gebruik wordt gemaakt van radiogolven en bij LIDAR licht.

Het LIDAR systeem van Google is echter veel duurder in aanschaf dan de systemen die Nvidia en Mobileye op de markt hebben gebracht. De producten van Mobileye draaien op de kaarten van HERE dat door drie Duitse autofabrikanten van Nokia is gekocht. De systemen van Nvidia draaien op de kaarten van TomTom.

Zo dan hebben we nu uw interesse pas écht gewekt.

TomTom

Wij hebben op het Damrak natuurlijk ook een technologiebedrijf dat kaarten maakt en nu wordt direct de link gelegd naar TomTom. Er zijn ook wel vergelijkingen te noemen. Beide bedrijven zijn actief in dezelfde sector en schulden zijn er nauwelijks.

Er zijn ook wel wat verschillen:

  • de omzet van Mobileye groeit al een paar jaar met dubbele cijfers, TomTom heeft al jaren moeite om de omzet überhaupt te laten groeien.
  • TomTom haalt uit 987 miljoen euro omzet in 2016 slechts 12 miljoen euro winst, Mobileye verdiende 108 miljoen dollar uit 358 miljoen dollar omzet.

Mobileye wordt voor 61 keer de verwachte winst over 2017 overgenomen door Intel. Nu heb ik dit voor TomTom doorgerekend met de verwachte winst voor 2017 van 0,25 euro per aandeel. Dit betekent dat TomTom op 61 keer de winst 15,25 euro zou noteren. Prima overnamebod voor TomTom, toch? :-)

Kijkend naar de free float - het aantal vrij verhandelbare aandelen - is er bij TomTom slechts 44,78% beschikbaar en bij Mobileye 81,45%. Bij TomTom zitten er dus grootaandeelhouders die een overnemende partij altijd mee moet krijgen. Ze hebben regelmatig aangegeven zelfstandig verder te willen met TomTom.

Speculeren op een overname TomTom

Zelf speculeer ik ook met honderd stukjes op een overname van TomTom. Zou leuk zijn als de overnemende partij Nvidia is, waar ik ook positie in heb. Hier leest u hoe u met opties kunt inspelen op een eventuele overname. ik daar met opties op speculeerde. Niettemin, voor sommige beleggers is zelfs de 15,25 euro uit mijn rekensom niet genoeg... 

 

 

 

Nick Bakker heeft op moment van publiceren een long positie in aandelen TomTom en Nvidia. Nick Bakker heeft geen posities in andere aandelen genoemd in dit stuk.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jan Peter Balkenellende 13 maart 2017 17:39
    quote:

    steelfighter72 schreef op 13 maart 2017 17:38:

    tomtom is geen reet waard, die naam alleen al ......amateuristisch clubje dat die kaarten veel te duur heeft aangeschaft en daarmee zn eigen doodvonnis allang heeft getekend..... of niet :p
    Alles is de schuld van de Rabobank.

  2. [verwijderd] 13 maart 2017 20:48
    Mooi stuk Nick,

    Mobileye nv al een poosje gevolgd op aanraden Amrobank, werkte al samen met Intel en trok haar handen af van Tesla.
    Dacht dan koop ik maar Intel.
    Mobileye nv
    k/w 103
    groei 80
    Tom2
    k/w 172
    Groei -5
    Intel
    k/w 17
    gr. 2
    Je ziet Tom2 is peperduur en een negatieve groei.
    En Nike kan wel wat groei gebruiken.
    Mogelijk bestaat er al een geheime deal met Tom2, weet niet.
    grt.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links