Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Hoogtevrees na toppatronen

Technische analyse 24 februari AEX Bas Heijink voor IEX

Gisteren sprak ik over de mogelijke laatste stuiptrekkingen van de zeer krachtige stijgende kortetermijnbeweging in de AEX.

In veel internationale indices onstonden toppatronen. Is de top gezet in het kortetermijnbeeld? De eerste prille aanwijzingen zijn gegeven, maar er is meer nodig om de te kunnen spreken van een top en de start van een correctie.

In de afgelopen drie weken vond een krachtige opgaande vervolgbeweging plaats in veel indices. Als ik kijk naar de AEX dan steeg deze vanaf de bodem van eind januari bij 476,70 tot bijna 501. Deze top werd in de afgelopen twee dagen op de borden gezet.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

Beperkt opwaars potentieel

De januari-bodem van 476,70 is tot op heden ook het jaardieptepunt, maar ik verwacht dat deze verder zal worden uitgediept tijdens een correctieve beweging. Met de doorbraak door de 489,90 werd de verwachte correctie definitief uitgesteld en ontstond meer (beperkt) opwaarts potentieel.

AEX
AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie


In de afgelopen twee weken werd ook de sinds de zomer stijgende toppenlijn meerdere keren doorbroken. Vlak daarboven lag verder nog een iets steilere stijgende toppenlijn. Deze toppenlijn loopt langs de toppen van 466,20 (september) en 489,90 (januari).

Meerdere keren werd deze toppenlijn getest, en alleen twee dagen geleden kortstondig intraday doorbroken. Dit gebeurt ook in veel andere indices. Zowel de DAX als de STOXX Europe 600 bleven onder hun stijgende toppenlijnen.

Pas een doorbraak boven deze stijgende toppenlijnen zou voor een verdere versteiling zorgen in de sinds december stijgende kortetermijntrend. Inmiddels bedraagt deze stijging vanaf de decemberbodem bij 445,65 al 55 punten in minder dan drie maanden tijd, een krachtige opgaande beweging.

Contraire signalen

Ik verwacht pas een test en structurele doorbraak van het volgende middellangetermijndoel bij 510 na een correctie. Deze correctie zou de koopdruk moeten verminderen en een volgende hogere bodem moeten plaatsen.

In deze zeer euforische markt is de AEX verder opgelopen dan ik had verwacht. We zien steeds meer positieve geluiden en analyses ontstaan voor de komende tijd waarbij beleggers en analisten steeds minder rekening houden met een correctie.

Dit zijn vaak contraire signalen in de markt. Er zijn steeds meer topvormingssignalen te zien in de aandelenmarkten. Zo is er momenteel afvlakking in de technische indicatoren. In het bredere beeld over de afgelopen maanden zou dit kunnen resulteren in de vorming van een lagere top, negatieve divergentie.

Afstand nog kleiner

Divergentie zien we ook nog steeds in de VIX, hogere bodems in de VIX en hogere toppen in de S&P 500. Dit is geen gezonde opstap naar hogere niveaus in de komende weken. Ik sprak de afgelopen week geregeld over de afstand van het 200-daags gemiddelde tot aan de koers.

Deze is opgelopen tot rond 10%, een afstand die in het verleden vaak resulteerde in een correctie. Ook het feit dat de stijgende toppenlijnen niet werden gebroken in de afgelopen week bij de meeste indices, geeft aan dat er vermoeidheidsverschijnselen optreden.

Daarbij opgeteld de vele toppatronen van de afgelopen twee dagen, geeft een cocktail aan topvormingssignalen. In de AEX werd een hanging men gevormd, deze zagen we ook in veel andere indices. De Nasdaq 100 vormde zelfs een bearish engulfing.

DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

Onderkant in de gaten houden

Toch moet het signaal voor de start van een correctie uit de grafiek zelf komen. Boven de stijgende toppenlijn zou een verdere versteiling kunnen starten. Deze toppenlijn is vandaag te vinden bij 500,70. Een slot daarboven zou mogelijk toch een hertest van de zone 506 – 510 mogelijk kunnen maken.

Maar dat is niet mijn uitgangspunt. We moeten na de vorming van de toppatronen nu vooral de onderkant scherp in de gaten houden. Zo voert bijvoorbeeld de DJ Transport al de neerwaartse druk op richting zijn stijgende bodemlijn (ook is er divergentie vanuit de Dow-theorie).

Als we kijken naar de AEX dan zien we meerdere versteilingen in de sinds december stijgende kortetermijntrend vanaf de 445,65. De meest steile startte drie weken geleden en is vandaag te vinden bij 497,20. Een slot hieronder zou een eerste verzwakking aangeven en de kans vergroten dat de top is gezet.

Dow Jones
Daggrafiek Dow Jones Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

Dagje vrij

Maar de bodemlijn langs de bodems van 445,65 (december) en 476,70 (januari) moet uiteindelijk worden gebroken voor het definitieve correctiesignaal. Deze is vandaag te vinden bij 489. Kortom: steeds meer signalen die wijzen op topvorming en de start van een (forsere) correctie.

Deze moet uiteindelijk leiden tot de vorming van een hogere middellangetermijnbodem. Het is nu wachten op het definitieve signaal, maar ik verwacht dat dit in de komende week wel eens plaats kan vinden.

Als laatste een huishoudelijke mededeling. Aanstaande maandag ben ik afwezig, dinsdag zal ik de volgende TA weer publiceren.

Nasdaq
Daggrafiek Nasdaq
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

421 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. ronlindhou 24 februari 2017 08:40
    "We zien steeds meer positieve geluiden en analyses ontstaan voor de komende tijd waarbij beleggers en analisten steeds minder rekening houden met een correctie."
    Waar lees je dat eigenlijk?
    Ik zie alleen maar verhalen over een correctie die moet komen (Goldman Sachs) omdat het allemaal veel te hoog staat en partijen (ABN Amro Mees Pierson vandaag in de Telegraaf) die uit de markt zijn gestapt. Het komt bij mij over als selectief lezen voor ondersteuning van je verhaal.
  2. [verwijderd] 24 februari 2017 09:58
    goedemorgen,
    Hier is Bennie weer.
    En dat is hard nodig als ik het zo allemaal weer lees.
    Ben er even twee weekjes tussenuit geweest, was heerlijk.
    En zoals ik altijd aangeef, niet dagelijks in de markt willen zitten, dat gaat fout.
    Ik zie dat ik op het juiste moment terug ben.
    Zojuist dagputs 496 en 497 aangeschaft, en week opties voor volgende week.
    We gaan zo lekker zakken en eind van de dag kan ik volgende vakantie boeken :-)
    Het is zo simpel mensen, echt!
    Zo dit was weer de gratis tip.
    Succes gokkers!
421 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links