Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Unilever is wakker

Unilever is wakker

 

Het gaat in hoog tempo en de handen zijn echt uit de mouwen in Rotterdam. Zo hoort dat ook daar. De board van Unilever maakt de laatste week korte nachtjes. Kijk eens even wat er zojuist doorkomt op Reuters. Kraft Heinz is de deur nog niet gewezen, of het concern werkt aan al een strategie-update.

 

 

Want er is zeker werk aan de winkel. Unilever moet gewoon rendabeler worden en/of harder groeien, klaar uit. Dit staatje van The Financial Times maakt klip en klaar duidelijk dat als de marges van Unies niet omhoog gaan, ze overnameprooi blijft. Nestlé is een maatje groter dan de Rotterdammers.

 

 

Geen vijandige ovename

Intussen is het aan alles merkbaar dat Unilever er alles aan gaat doen om zelfstandig te blijven en - we wachten in spanning op die strategie-update - of dat overnames, desinvesteringen of grote besparingsacties gaan worden. Misschien denkt het concern zelfs over anti-overnameconstructies na. Wie weet.

Vandaag zijn er opmerkelijk veel achtergrondverhalen op de grote networks over de mislukte coup van Kraft Heinz bij Unilever. Hier Bloomberg dat u er aan herinnert dat Warren Buffett de gouden regel heeft dat hij geen vijandige overnames doet. Wall Street Journal denkt zelfs aan desinvesteringen.

 

 

Ik kom voor de fijnproevers ook nog een mooie fundamentele analyse tegen:

 

 

Grootste risico

The Financial Times heeft het mooiste verhaal, een uiterst gedetailleerde reconstructie.  Zo gedetailleerd zelfs - tot op de broodjes aan de lunch aan toe - dat ik CEO Paul Polman er van verdenk zelf met de krant te hebben gebeld, of dat dit met zijn medeweten is gebeurd. Zou niet eens raar zijn bij zo'n grote zaak.

Want het gaat hier uiteindelijk om een slordige 150 miljard euro aan beurswaarde plus grote economische, politieke en prestigebelangen in zowel Nederland als ook in het VK.

 

 

Wat er uit het verhaal naar voren komt, is hoe slim Unilever hardcoretrio Kraft Heinz, 3G Capital en Warren Buffett heeft gepareerd. Het zal, vandaar dat ik ook concludeer dat Unilever en Financial Times een een-tweetje doen. Als Unies echt zo slim is, gaat ze nu zo even voor aandeelhouderwaarde zorgen, toch?  

Zonder gekheid, dat doet het bedrijf al decennia voorbeeldig. Bovenstaand staatje en die overval van die Amerikanen maakt echter duidelijk dat het nóg beter moet. Anders blijft het bedrijf op het menu staan en de hele sector is nu aan het rekenen en opties bestuderen. Want er gaat i.e.t.s. gebeuren, maar wat.         

Gokje, ik denk dat Danone kanonnenvoer is: niet te groot, niet te duur en er valt nog een hoop te snijden. Maar ja, dan krijg je wel met Franse politiek en vakbonden te maken. In ieder geval moet Polman zelf wat minder duurzaam praten en wat meer fundamenteel rekenen en dat lijkt hij nu te doen. 

Als aandeelhouder van Unilever vindt u het denk ik prima wat er allemaal gebeurt, de koers vaart er wel bij en het aandeel gaat links- of rechtsom meaner & leaner worden. Verreweg grootste risico is dat Unies nu zelf een paniekerige, grote, veel te dure overname gaat doen. Denk maar aan Arcadis. Wordt vervolgd! 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. bdj 22 februari 2017 15:26
    Unilever is een moddervet bedrijf en dat is na heel even snuffelen door een andere club haarfijn boven komen drijven. Polman zal aan de slag moeten want uiteindelijk zit het merendeel van de aandeelhouders toen in Unilever voor de centjes en niet perse in Groenilever om de wereld te verbeteren.
  2. taurus86 22 februari 2017 15:49
    Retail van consumenten(bulk)produkten zoals we het nu kennen, staat voor de grootste verandering ooit. '5 voor de prijs van 3'etc. geeft aan dat de klant het kopen van bepaalde 'huishoudprodukten' tot een last gaat voelen.
    Direct Marketing (pin-point the individual) zal Unilever verlossen van het gevecht om de retailmarge.
    Unilever is nog altijd 'de Marketing Universiteit van de wereld'
    Ik denk dat hun strategische keuze de richting van Direct Marketing van premiumprodukten op zal gaan. Zal wel wat aanloopkosten vergen.
  3. mok 22 februari 2017 16:51
    Unilever heeft een heel aantal producten waar nooit een hoge marge op komt, maar dat hoeft ook niet. Kraft staat er ook bij, maar heeft geen groei. Dat komt omdat er veel te weinig ontwikkeld wordt en er veel te veel op kosten gesneden wordt. Dat overleef je op de lange duur niet. Je kunt hogere marges vangen als je Beyoncé parfum kunt verkopen voor 100 euro met een kostprijs van 1, maar daar zal Unilever niet sterk in zijn. Een soepmix is niet sexy.
  4. stadsie 22 februari 2017 19:44
    Danone kan niet overgenomen worden en Unilever ook niet. Dus gaan ze hoogstens samen. Pepsi wilde Danone pakken. Danone pakte Nutricia voor veuls te veul geld. Het is een rat-race.....de grootste hebben vorige week tonnetjes gepakt en proberen nu de boel glad te strijken. Op expiratie de AEX 8 punten verzetten; misdadig.
  5. Manofaction 23 februari 2017 12:07
    quote:

    Vicks schreef op 22 februari 2017 21:37:

    LOL! Dus Unilever bedenkt niet zelf dat ze actief moeten blijven nadenken over de toekomst. Nee, eerst een wake up call en de duur betaalde managers gaan een keer rennen voor hun geld.
    Je blijft je verbazen. En beleggers belonen dit geroeptoeter. Bi-zar.
    Inderdaad. Ik zou verwachten dat dit werd afgestraft. Sliepen de managers of de beleggers ?
    Een waardestijging van miljarden door dit soort gemanipuleer is onzinnig. De oud werkgever van Rutte.
    Misschien werken er nog steeds van die 'Rutte''types. Veel beloven en dan vooral blijven glimlachen en de koers gaat omhoog. En waarde komt niet ineens wanneer je een plannetje maakt in twee maanden.

    Ik heb ze verkocht en ben short gegaan. Dat laatste met verlies voorlopig, maar ik ben benieuwd
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links