Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sprinten met banken

Sprinten met banken

Is het mogelijk om in minder dan 10 maanden tijd met een aandelenbelegging een rendement te behalen van meer dan 16%? Zonder dat de koersen daarvoor behoeven te stijgen?

Dat is mogelijk, maar dan wel met behulp van een gestructureerde beleggingsproducten. In dit geval neem ik het Sprint Certificaat onder de loep. Het certificaat moet vooral niet verward worden met het hefboomproduct van ING, de Sprinter.

Het Sprint Certificaat is in principe geen hefboomproduct, hoewel in het certificaat de belegger verhoogd participeert in de eventuele koerswinst van de onderliggende waarde.

Euro Stoxx Banks index

Het Sprint Certificaat dat ik onder uw aandacht breng, is uitgegeven door Citi en heeft als onderliggende waarde de Euro Stoxx Banks index (ISIN: DE000CX9Z3Z5) . Deze index bestaat uit 25 bancaire instellingen die genoteerd staan aan één van de beurzen in de Eurozone. Het is beslist geen laag risico index.

Neem bijvoorbeeld de regionale verdeling van de in de index opgenomen banken. De Spaanse financiële instellingen maken 32% van de index uit, gevolgd door banken uit Frankrijk (27%). Italiaanse banken, of wat daar (koerstechnisch) nog van over is, zijn voor 13% in de index opgenomen. Nederlandse banken bezitten de vierde plaats met net iets minder dan 13%. Duitse banken wegen voor 7% mee.

Verreweg de grootste positie wordt ingenomen door Banco Santander met 17%, op de voet gevolgd door BNP Paribas met 15%. “Onze” ING neemt een mooie derde plek in met een aandeel van 11%. ABN Amro is de andere Nederlandse bank, met een gewicht van 2%.

Belangrijke beperking

Op deze index is het certificaat, dat aflost in december van dit jaar, gemaakt. Het sprint karakter zit in de mogelijkheid dat beleggers aan het eind van de looptijd 200% van de eventuele koersstijging van de index uitgekeerd krijgen. Dat is mooi, maar er is helaas wel een belangrijke beperking.

De maximale uitbetaling van het certificaat is vastgesteld op 125 euro. De startwaarde van de bankenindex is gelijk aan 105 punten. Dat betekent dat de maximale uitkering in beeld is bij een indexstand van 115.

Immers, dan is de index 10 punten gestegen en krijgen de beleggers in het certificaat 20 punten bovenop de startwaarde van 105, waarmee de maximale aflossing van 125 euro is bereikt. Het aardige is dat de index inmiddels op een niveau van 115 punten staat. Bij deze stand zal eind december de aflossing op 125 euro zijn.

De actuele koers van het certificaat is momenteel 107 euro. Dat betekent dat een rendement van 16,8% kan worden gerealiseerd, als op de einddatum de Euro Stoxx Banks nog steeds op 115 punten (of hoger) staat.

Rendement ten opzichte van index

Om te bezien hoe dat rendement zich verhoudt tot dat van de index zelf, is het van belang het dividendrendement van de index te achterhalen. Over de afgelopen twaalf maanden bedroeg het dividendpercentage maar liefst 5,5%.

Op basis van de verwachtingen van analisten zal het dividend voor 2017 niet veel hoger uitkomen. Dat betekent dat als aan het eind van het jaar de index met meer dan 11% is gestegen, een directe belegging in de bankenindex lucratiever is geweest met een totaalopbrengst van bijna 17% of hoger.

Dat is het enige scenario waarin de index een outperformance ten opzichte van het certificaat laat zien. Want bij een koersdaling springt de belegger in dit Sprint Certificaat er niet slechter uit dan de directe belegger.

Stel bijvoorbeeld dat de index zakt naar 100. Dan verliest de indexbelegger, vanaf de actuele stand van 115 punten, 13%. Maar door het dividend van 5,5% blijft de schade beperkt tot 7,5%. Dat is iets meer dan het verlies waar de certificaatbelegger, met een koersdaling van 107 naar 100, tegenaan loopt.

Daarbij is de directe indexbelegger, zeker als het kennelijk zo slecht gaat dat de koersen fors dalen, niet zeker van het 5,5% dividend. Aan de andere kant heeft de belegger in het certificaat een extra risico, namelijk dat op de uitgevende instelling, in dit geval Citi.

Minder riskant alternatief

Vindt u het certificaat interessant, maar is een bankenindex niet uw cup of tea, dan is er een alternatief: een Sprint Certificaat op de Eurostoxx50 index. Deze bredere en gespreide index heeft minder risico, wat daarmee wel het potentiële rendement beperkt.

Het Sprint Certificaat van Deutsche Bank (ISIN: DE000DL8VQA6) heeft eveneens een 200% participatie vanaf de startwaarde van 2800 punten en lost maximaal af op 38 euro (maximum Eurostoxx50 index van 3300 punten).

De actuele koers is 34,00, wat het maximale rendement op 11,8% brengt. Belangrijk is, dat in een negatief scenario het verlies behoorlijk wat groter is dan een directe belegging in de benchmark index. Stel de index daalt van de actuele 3325 punten naar 2800.

Het verlies is dan 15,8%. Met het dividend van 3,5% is de uiteindelijke tik gelijk aan 12,3%. Het certificaat loopt in dit scenario terug van 34 euro naar 28 euro, wat een verlies van 17,6% betekent, zonder dat er compensatie is in de vorm van ontvangen dividend.

Keuze tussen risico en rendement 

Kortom, een riskante index met betere rendementsperspectieven en een stootkussentje. Of een minder riskante index met een lager rendementsperspectief en meer verlies in een negatief scenario. Precies de keuze tussen risico in relatie tot het rendement dat het gestructureerde product tot zo een aantrekkelijke productcategorie maakt.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links