Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turkse achtbaan

Turkse lira neemt duikvlucht

Ik las een tijdje geleden deze turbulente krantenkop: Turkije heeft snel 200 miljard dollar nodig. Dat herinnerde me aan een oude rot uit het vak die ik sprak in december. Hij was zeer stellig dat Turkije in 2017 zou gaan aankloppen bij het IMF.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar wat moet u ermee? Wat is de impact van een dergelijk bericht? Het komt in ieder geval binnen als een slechte boodschap, het boezemt angst in.

Maar wat is er concreet te maken voor de belegger die dit leest. Wat zijn de mogelijke effecten van steun van het IMF? Is dat niet juist goed nieuws als het IMF ingrijpt? Feit is dat de grootste schade al wordt geleden in de valuta.

De Baron

De Turkse lira doet een perfecte imitatie van de nieuwste Eftelingattractie De Baron. En wellicht dat deze duikvlucht niet alleen het huidige probleem van Turkije weergeeft, maar juist de problemen enorm vergroot.

Grafiek valutapaar Turkse lira versus euro
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hoewel de problematiek geen aanleiding is geweest voor beleggers of spaarders in ons land om massaal in actie te komen, lijkt er toch een smeulend lontje te liggen in het kruitvat.

Feit is dat Turkse banken de laatste jaren veel geld opgehaald hebben middels de uitgifte van obligaties in euro's. De Turkse banken konden makkelijk veel geld ophalen omdat het renteverschil met de eurozone relatief groot was.

Duikeling van de lira

Voor de banken dus een eenvoudige manier om meer geld beschikbaar te krijgen voor financieringen in Turkije, waar fors wordt geïnvesteerd in infrastructuur (denk aan het grote vliegveld in Istanbul) en het bedrijfsleven.

Momenteel hebben de banken aanzienlijke schulden in euro's staan, terwijl de spaartegoeden en inkomsten voor een groot deel in de lokale valuta binnenkomen. Dat gaat een keer kraken.

Ongetwijfeld wordt achter de schermen goed risicomanagement gedaan, maar een duikvlucht van de lokale valuta heeft in het verleden vaker forse gevolgen gehad voor de financiële markten en het bankenstelsel.

Kapitaalvlucht

Denk maar aan de roebelcrisis die in 1998 leidde tot een koersdaling van 65% in de index waarna de Russen massaal hun geld stalden bij buitenlandse banken. Het grootste risico op termijn is het besmettingsgevaar waarbij de Turkse (valuta)crisis overslaat naar andere landen.

Dat zagen we in 1997, toen de Thaise Baht een duikvlucht maakte en veel Aziatische landen meegezogen werden in de grote kapitaalvlucht uit de opkomende markten.

Ik schat zo in dat Turkse beleggingen niet prominent op de radar staan van de IEX-beleggers. Er kunnen weliswaar Turkse posities zitten in fondsen of indextrackers waarmee u toch kwetsbaar bent voor de valutadaling of de Turkse bankensector.

Turkse banken

Maar het percentage Turkse obligaties (van de Turkse staat, de bankensector of het bedrijfsleven) zal beperkt zijn. Ook het belang in Turkije via aandelen zal bij weinig beleggers substantieel zijn. Reden is dat de weging van Turkije in de wereldwijde indices vrij gering is.

Ter illustratie de MSCI Emerging Markets Index heeft 1% in Turkije belegd, de weging in de wereldwijde index, ligt dus nog een stuk lager. Voor diegene die wel direct in Turkije beleggen, is het handig om te weten dat de MSCI Turkije Index voor 44% in financiële waarden zit.

Tot slot, de blinde hoek zit eerder bij de spaarders die deposito’s hebben lopen bij een Turkse bank. Hoewel op papier gedekt door het depositogarantiestelsel, zit hier een concreter gevaar. Nu is sparen niet mijn expertise, maar ik vond een aardig artikel over de voor- en nadelen van sparen bij buitenlandse banken.


Jeroen Brenninkmeijer is mede-oprichter en partner bij MJR Advies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jeroen Brenninkmeijer

Jeroen Brenninkmeijer is mede-oprichter en partner bij MJR Advies. Vanaf een kleine commissionair tot chique private bank, heeft Brenninkmeijer samengewerkt met een grote diversiteit aan klanten en collega’s. Uiteindelijk koos hij ervoor om de klant bij te staan zonder afhankelijk te zijn van het product of omvang van het ver...

Meer over Jeroen Brenninkmeijer

Recente artikelen van Jeroen Brenninkmeijer

  1. jun '17 Ons pensioenprobleem te complex 10
  2. mei '17 De rally die bijna iedereen mist 9
  3. mrt '17 Inflatie? Best link 1

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. MartijnN1932 5 februari 2017 09:18
    Ik zie het toch anders, het verhaal hierboven zal bijna zeker wel kloppen echter houd er rekening mee met ene meneer Erdogan. Deze gaat gewoon beweren dat de buitenlandse schulden niet rechtsgeldig zijn. Daarvoor hitst hij zijn volk nogmaals op en opgelost.

    Zelfde als dat hij nu de Gulen beweging en de "Coup poging" de schuld geeft van het teruglopen van het toerisme.. en daarmee de inkomsten van Turkije..
  2. MoTuncer 22 februari 2017 15:07
    Ik zie dat toch ook anders. Sinds 1 januari staat de de Turkse beurs 15% hoger, de Turkse Lira 10% hoger t.o.v. de euro en de dollar, er is een begrotingsoverschot van 0.5%, de staatsschuld is met 35% één van de laagste in Europa, toerisme is weer aan het aantrekken door Russen en Arabieren, maatregelen tegen terreur beginnen zijn vruchten af te werpen (al 2 maanden geen grote aanslag), binnenlandse consumptie neemt toe, export neemt toe door lage Lira, grote infra projecten worden afgerond, Defensie industrie is booming en draagt bij aan de export, Turkije een gas en electriciteitshub in de regio, etc etc.

    En wat betreft de coup, iedereen in TR inclusief de altijd kritische oppositie is het ermee eens dat Gulen de coupe heeft gepleegd. Er zijn stapels bewijzen, van bekentenissen, whatsup gesprekken, geldstromen, vliegbewegingen tot telefoongesprekken. Er is genoeg bewijs zolang je je ogen opent en het wil zien. Helaas is het 'democratische' Westen en zijn 'vrije' media zo teleurgesteld dat de coupe is mislukt dat ze nog steeds in een stand van verstandsverbijstering en ontkenning zitten. Ga zo door Europa met het steunen van terroristen (PKK/YPG) en coupeplegers (Gulenbeweging) En als Turkije de strijd tegen terreur en coupeplegers aangaat wordt de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten kaart getrokken. Europa is zijn geloofwaardigheid allang kwijt. Alsof wij ons zo druk maken om de mensenrechten van ISIS?! Laten we ons hier in Europa meer druk maken om het opkomende facisme en onderdrukkingen van minderheden. Turkije redt zich wel!

    Ondertussen heeft Turkije eieren voor zijn geld gekozen en zijn focus gericht naar het Oosten en Afrika. Op de lange termijn zal dit voor Turkije de juiste keuze zijn! Een gemiste kans voor Europa om een via Turkije een brug te slaan naar het oosten!
  3. Auteur JB 27 februari 2017 11:28
    Dank voor je inhoudelijke reactie, leuk om een diepgaander beeld te lezen. Mijn primaire doel was niet om de Turkse economie zo grondig te analyseren (dat is ook niet mijn expertise), maar meer de beleggers te informeren in hoeverre onheilspellende "koppen" daadwerkelijk effect hebben op de beleggingen.
    Ik blijf van mening dat er een behoorlijk systeemrisico zit in het Turkse bankwezen, maar dat is verder geen diskwalificatie voor de economie in het algemeen. De koers van Turkije is duidelijk minder op het westen georiënteerd en de berichtgeving in Europa is zeker niet evenwichtig. We zullen zien in hoeverre de recente valutaire onrust een voorbode is geweest. Dat koersen weer herstellen betekent niet dat het onderliggende probleem niet meer bestaat.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links