Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe overnamefantasie verzekeraars?

Nieuwe overnamefantasie verzekeraars?

En wij maar denken dat al die Italiaans banken aan het infuus liggen....Gisteren werd bekend dat Intesa Sanpaolo, de Italiaanse fusiebank ontstaan in 2007, de Italiaanse verzekeraar Generali over wil nemen. Of te fuseren, zoals ze zelf netjes zeggen.  

Dat Intesa is nog niet zo'n rare bank. Het ontstond vlak voor de crisis in 2007 als fusiebank tussen Intesa en Sanpaolo. Vandaar de naam :).

Als we kijken naar de afgelopen 5 jaren, ik knutsel even wat bij Bloomberg, dan zien we dat Intesa redelijk met ons eigen ING in de pas loopt. 

 

 

De blauwe lijn is ING, de oranje lijn is Intesa. Donkergroen is Unicredit, en helemaal onderaan ziet u onze vrienden van Banco Monte dei Passchi langzaam leeglopen.  

Generali

Het aandeel Generali is sinds de Italiaanse volksraadpleging op 4 december inmiddels met 50% gestegen. Een vriendelijke man uit Drenthe, een Drentenier zeg maar, mailde mij voorafgaand aan het Italiaanse referendum op 4 december dat hij nog wat aandelen Generali had bijgekocht. Voor de lange termijn, zei hij. 

Generali werd natuurlijk meegezogen met het slechte Italiaanse sentiment. Goed om te weten dat Generali slechts een derde van haar premie-inkomsten uit Italie haalt. Die termijn wordt dus misschien minder lang dan gedacht.

Het overnameproces (of fusie, zoals Intesa het noemt) is in Italie in volle gang. Generali wil niet, en heeft alvast een klein gifpilletje ingenomen. Het kocht 3% van Intesa op de beurs. Daardoor mag Intesa Generali officieel niet overnemen. 

Intesa moet daarom een partner zoeken die mee wil betalen. Naar verluidt wil het Duitse Allianz zich daarvoor wel lenen. En dat zet de verzekeringssector opnieuw in de schijnwerpers.

Hogere rentes

Onderliggend verhaal is het feit dat rentes gaan oplopen. De centrale banken gaan straks, mocht het zover komen, hun balans gebruiken om rentes verder omhoog te duwen.

De nieuwe politiek van Trump zou inflatie moeten veroorzaken. Om dat te beteugelen, zal de rente omhoog moeten. Op die manier kan de reele rente (nominale rente - inflatie) gewoon op nul worden gehouden. 

Of die inflatie er komt is nog de vraag overigens. Het enige wat tot nog toe aan inflatie onderhevig is, is het woord Great. Trump maakt alles great again.  Maar ik dwaal wat af.

Laten we eens een nadere blik werpen op het onderwerp van gesprek, de Italiaanse verzekeraar Generali. U ziet onderstaand een grafiekje met een aantal bekende verzekeraars.

 

 

Generali trekt gelijk op met Aegon, de kanjers NN en Ageas vormen de kopgroep. Het blauwe lijntje is Delta Lloyd. De laatste stijging mocht het bedrijf zelf niet meer meemaken.

Generali wil niet

Generali heeft helemaal geen zin in een fusie met Intesa en de vraag is dan ook of hier iets van terecht komt. Het aandeel Generali kalft vandaag weer wat verder af maar nu het spel eenmaal op de wagen is zal het vuurtje nog wel even doorflakkeren.

Veel analisten zien het ook niet gebeuren, als gevolg van de onwillige houding van Generali, de complexe structuur van Generali en de mededingingsrproblematiek. Maar juist daardoor zou een scenario als met ABN Amro misschien wel opportuun zijn. 

Generali is een wijdvertakte verzekeraar waarvan de delen wellicht interessant zijn voor grotere partijen als Allianz, AXA of Zurich. Generali heeft een groot distributienetwerk, zit voor 90% in Europa en heeft technologisch en kostentechnisch zijn zaakjes aardig op orde. 

Hier ziet u de doelen die Generali zichzelf stelt de komende jaren. Kostenverlagingen en rendement maken:

 

 

Een opmerkelijk detail in deze presentatie van Generali is dat slechts 26% van de Italiaanse huizen verzekerd zijn. Underpenetrated noemt Generali dat. De aardbeving van laatst zal de Italianen dat nog wel eens opnieuw doen overwegen. 

De Italiaanse markt is misschien een drama, maar misschien valt er op deze manier nog wat van te maken. Overigens haalt Generali nog slechts 35% van de premie op in thuisland Italië. 

En is het bijvoorbeeld in Duitsland al de tweede verzekeraar:

 

 

 

Het allerleukste op de beurs zijn overnameprocessen dan wel fantasieën. Met Generali staat de verzekeringssector weer in het zonnetje. For now.  

De informatie over Generali komt uit verschillende presentaties en rapportages van Generali zelf.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 januari 2017 03:04
    Generali kan dwarsliggen wat het wil, maar aandeelhouders bepalen , en als dat niet blieft dan zal die waarde door het putje gaan. Dat betekent simpelweg dat DUURZAME aandeelhouders worden ingeruild voor daytraders. Geen probleem maar een andere categorie om tevreden te stellen.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links