Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hup Rijkman

Untitled Document Ik sta niet als een vakbondsman bekend, maar toch heb ik mijn hoop deze keer wel op de bonden gezet. Ik hoop dat het personeel gelijk krijgt bij de overname van ABN Amro. Vreemd dat ik als kapitalist niet de hoogste prijs wil?

Nee, ik heb het al eerder gezegd. Soms gaat geld niet boven liefde of boven werkgelegenheid. Ik vind het gekker dat de VEB het hoofd van Rijkman Groenink eiste na haar overwinning. Hoezo victory voor de beleggers?

Als binnenkort het bedrijf een megaclaim aan de broek krijgt waar de Begaclaim bij vervaagt? De koers ging er nog op omhoog ook! Natuurlijk, want beleggers denken dat het bod van Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander hoger is.

Hier zitten alleen mitsen en maren aan. Wat wil de bank eigenlijk zelf? Willen ze zich echt laten opdelen? Wat wil het personeel van ABN Amro eigenlijk?

Geblaat
Ik weet niet of iemand echt weet wat een bank is? Ja, inderdaad gewoon een zak geld met personeel. De werknemers vormen daarom het echt belangrijke werkkapitaal. In ieder geval begon ook de politiek in de zaak te roeren. Een PvdA-man eiste bijvoorbeeld ook het hoofd van Groenink. Wat is dit voor een geblaat?

Heeft de bank er baat bij om zonder CEO te zitten in een fusieproces? Krijgen beleggers dan een hogere prijs? Natuurlijk moest Groenink kiezen voor Barclays, want dit is wat hij wilde en nog steeds het liefste wil. Ik vind dan ook dat hij dit gewoon duidelijk moet maken. Hij moet niet halfzacht doen naar het trio toe.

Zeg gewoon dat je daar geen zin in hebt en desnoods zet je je baan op het spel. Onbemiddeld ben je niet meer en als je nu keihard keuzes maakt, is dat beter dan vrienden te blijven met je aandeelhouders, waarvan een deel je vriend niet is.

Dubieus en ingewikkeld
Zo vind ik ook de rol van ING dubieus. Ze kiest de kant van de opstandige aandeelhouders, ofwel voor opsplitsing is. Vergeet niet dat het haar niet om het geld van de aandelen gaat, ze hoopt op een zwakke concurrent. Een aan stukken gescheurde rivaal is altijd beter dan een sterke.

Kortom, het spel is ingewikkelder dan het lijkt. Zeker als de AFM en de politiek zich er ook nog eens mee gaan bemoeien. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt en dat de claims van de Amerikanen meevallen. Anders kan het vijandelijke bod van het trio uiteindelijk wel eens lager zijn dan het vriendschappelijke van Barclays.

Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille

Klik hier voor Frank en Ronald van Dongens IEX.nl Trading Twins Portefeuille


Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 mei 2007 09:30
    Ik snap er geen fluit meer van...
    Barclays wilde toch 65 miljard neerleggen en daarbovenop de USA tak reeds verkocht voor 21 miljard?
    Het trio magnifico wilde in 1e instantie alleen 73 miljard betalen voor ABN & La Salle.
    En nu willen ze alleen La Salle voor 18 mlijard????
    Doen ze alsnog een bod op ABN dan van maximaal 55 miljard (73 voor beide-18 voor La Salle)?
    Dan kies ik ook voor Barclay, want die geeft 65 miljard alleen voor ABN, toch?

    Is weer een winst van 10 miljard(65-55).
    Er zijn soms dagen dat ik het niet heb in mijn achterzak....

    Silfer
  2. medcon 7 mei 2007 10:22
    Hoeveel procent van de ABNAMRO aandelen vertegenwoordigt kruisridder De Vries van VEB nou eigenlijk?
    En van die VEB leden zijn er toch ook legio die het niet met Peter Paul eens zijn?
    Als de verkoop van LaSalle aan Bank of A aan aandeelhouders wordt voorgelegd zou het best kunnen dat gezond verstand zegeviert over kortetermijn hebzucht.
    Of zie ik dat verkeerd?
    En menigeen heeft toch zijn winst kunnen nemen de afgelopen weken?
    Ook ik snap er niks van.
  3. forum rang 4 CIT 7 mei 2007 10:29
    quote:

    silfer schreef:

    Ik snap er geen fluit meer van...
    Barclays wilde toch 65 miljard neerleggen en daarbovenop de USA tak reeds verkocht voor 21 miljard?
    Het trio magnifico wilde in 1e instantie alleen 73 miljard betalen voor ABN & La Salle.
    En nu willen ze alleen La Salle voor 18 mlijard????
    Doen ze alsnog een bod op ABN dan van maximaal 55 miljard (73 voor beide-18 voor La Salle)?
    Dan kies ik ook voor Barclay, want die geeft 65 miljard alleen voor ABN, toch?

    Is weer een winst van 10 miljard(65-55).
    Er zijn soms dagen dat ik het niet heb in mijn achterzak....

    Silfer
    Het is niet en 21 miljard (dollar) voor LaSalle en 65 miljard voor ABN. ABN verkoopt LaSalle en vervolgens koopt Barclays ABN. Barclays koopt dus deels een grote zak met geld. De totale prijs in de Barclays deal is dus 65 miljard (en fluctueert dagelijks aangezien Barclays in eigen aandelen betaalt).
  4. sebpb 7 mei 2007 12:31
    Ik zou als ik Fortis was als de sodemieter me terug trekken, hoorde van een vriend dat vermogende klanten van hem (idd hij werkt bij ABN AMRO0 nù al hun geld aan het wegtrekken zijn. 3x raden naar welke bank . . . idd geen Fortis.
    Fortis koopt dadelijk een hoop kantoren (die ze zelf al vakkundig hebben geëlimineerd de afgelopen jaren) veel personeel en geen klanten.
    En idd wie vertegenwoordig die de Vries nou eigenlijk?
  5. [verwijderd] 7 mei 2007 13:45
    De koers van ABN Amro zakt vandaag een beetje ten gevolge van verkopen van mensen die het spel niet begrijpen. Ik houd er van om tegen de stroom in te roeien en heb vertrouwen in Rijkman Groenink en een goede uitkomst met Barclays. Daarom ben ik juist nu van plan om zakelijk klant te worden van ABN Amro. Kan ik mooi een gunstige deal sluiten met deze kwaliteits bank.
  6. [verwijderd] 7 mei 2007 14:17
    Op die manier vermindert hij de aantrekkelijkheid van het aanbod van het RBS trio, dat in euro's hoger zal zijn dan het Barclays aanbod. Immers als je kiest voor dit trio neem je de claim van 200 miljard dollar meteen mee in je rugzak. Zodoende zullen de aandeelhouders uiteindelijk toch wel voor Barclays kiezen.
  7. le cuisinier 7 mei 2007 14:54
    Het is simpeler dan je denkt. Het management van de bank verrijkt zich zeer brutaal aan de deal met Barclys. Zelf de president commissaris vult zijn zakken. Stiekem verkochten zij La Salle, met de ogen open voor een mogelijke claim. De aandeelhouders zagen de koers omhoog spuiten en zijn er ook beter van geworden.
33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links