Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Let's get nuts

Zo, dat is alweer een tijdje geleden. U zult wel gedacht hebben: is San net als Lukas Daalder ook met sabbatical? Niets is minder waar. Ik ben bijna drie weken geveld geweest door een ouderwetse griep.

Ik kreeg daarbij als complicatie een zware voorhoofdsholteontsteking. Toch heb ik niet alleen maar naar de Olympische Spelen gekeken. Behalve uitzieken (moest deze keer echt van de dokter), heb ik uiteraard de financiële markten gevolgd.

Hier gebeuren momenteel interessante dingen, neem bijvoorbeeld de normaal zo saaie Europese nutssector. Vorig jaar al waren er een paar kleine overnames in de sector, vooral in Oost-Europa.

Sinds het bod dat het Duitse E.ON vorige week deed op het Spaanse Endesa, gonst het van de overnamegeruchten in het wereldje en wordt er ook daadwerkelijk hier en daar gefuseerd.

Gunstig overnameklimaat
Als gevolg hiervan zijn veel koersen in de afgelopen week fors opgelopen. Dit maakt de nutssector de best presterende (MSCI)-sector sinds begin dit jaar. De vraag is of er in de komende tijd meer fusie- en overnamedeals zijn en of de nutsaandelen verder stijgen. Het klimaat voor fusies en overnames in de sector is positief te noemen.

De Europese nutsbedrijven hebben hun schuldposities duidelijk naar beneden gebracht door onder meer de verkoop van niet-kernactiviteiten. Bovendien is de lage rente gunstig voor het overname- en fusieklimaat. De belangrijkste redenen voor de huidige consolidatiegolf in de sector zijn:

  • Geografische uitbreiding op nieuwe markten,
  • Binnenlandse consolidatie om marktaandeel te winnen,
  • Convergentie van gas en elektriciteit,
  • Verticale integratie tussen gasproducenten en distributeurs.

    Jagers
    Dit alles gebeurt in de context van de steeds verder oprukkende liberalisering van de energiemarkten in 2007, waarbij de bedrijven in de sector bezig zijn hun posities te verstevigen. In theorie zijn vele combinaties voorstelbaar. Er zijn overnemende partijen en overnamekandidaten. Tot de eersten behoren grote partijen als:

  • E.ON,
  • Enel,
  • RWE,
  • EDF.

    Deze bedrijven hebben al aangegeven op zoek te zijn naar overnamekandidaten. Tot de tweede categorie (overnamekandidaten) behoren in theorie vrijwel alle nutsbedrijven. In de praktijk valt dit echter mee. Als gevolg van staatsdeelnemingen en om politieke redenen kunnen economisch verantwoorde fusies en/of overnames worden geblokkeerd.

    Fonds
    Rendement YTD
    K/w 2007
    Market cap (mrd)
    Omzet 2004 (mrd)
    EDF
    35,4%
    23,63
    83,63
    46.928,00
    Suez
    20,57
    17,43
    `78,53
    40.739,40
    E.ON
    6,40
    14,16
    64,35
    44.745,00
    Enel
    4,67
    15,69
    43,48
    34.329,00
    RWE
    14,22
    13,37
    39,88
    40.996,00
    Endesa
    26,37
    14,64
    29,73
    13.665,00
    Gaz de France
    18,48
    17,20
    28,50
    18.12.00
    Iberdrola
    14,42
    13,61
    23,81
    8.724,70
    National Grid
    5,36
    13,04
    16,55 pond
    8.875,00 pond
    Veolia
    13,78
    22,93
    17,74
    24.673,30
    Centrica
    15,02
    12,57
    10,62 pond
    13.448,00 pond
    Gas Natural
    7,95
    16,31
    11,72
    62.658,00

    Prooien
    De meest kansrijke bedrijven om te worden overgenomen zijn bedrijven met een hoge free float, zoals:

  • Scottish Power,
  • Centrica.

    Wat betreft de financiering zijn volledige cash betaalde deals weinig waarschijnlijk. Alleen RWE, Enel en misschien EDF zijn in staat zulke overnames te doen. Dit is overigens afhankelijk van de grootte van de transactie. Een aandelenruil of een combinatie van aandelen en cash is de meest waarschijnlijke transactiebasis.

    Een andere mogelijkheid is dat een energiebedrijf samen met een partner een derde partij opkoopt. Hierbij spelen ook weer politieke belangen, waarbij met name met vijandige blikken naar buitenlandse partijen wordt gekeken. In de optiek van mijn collega's en mij vindt de consolidatiegolf dan ook vooral op binnenlands terrein plaats.

    Veel overheden doen er alles aan om nationale kampioenen te laten ontstaan. Wij zien dit vooral in Spanje en Frankrijk gebeuren. Zo kunnen relatief kleine spelers overnemende partij worden, zoals het kleine Gas Natural dat het grotere Endesa wil overnemen. Ze kan bijvoorbeeld met Iberdrola samenwerken om alsnog Endesa te kopen.

    Winst nemen of instappen?
    Als gevolg van de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen zijn de winsten in de nutssector de afgelopen jaren fors opgelopen. Ditzelfde geldt voor de koersen. Per saldo zijn de waarderingen ook flink gestegen. Met een koers/winstverhouding (k/w) van 15,6 werd recent het hoogste niveau in vijf jaar neergezet.

    Dit betekent in onze optiek dat de sector op basis van de waardering niet echt interessant meer is in relatie tot de verwachte winstgroei. Verder zit er veel overnamespeculatie in de koersen. Als belegger moet u op dit moment in principe winst nemen, want de nutssector is ronduit overgewaardeerd.

    Bovendien is de correlatie van de sector met de kapitaalmarktrente erg hoog en gedraagt zij zich min of meer als obligatie. Toch is er reden voorlopig een (beperkte) exposure te behouden, zolang de overnamespeculaties aanhouden. Op het moment dat deze wind is overgewaaid, is het tijd om uit te stappen.

    Op dat moment kan de hele sector onder druk komen te staan.


    San Lie is hoofd Beleggingsadvies Nederland van ABN Amro. Hij schrijft zijn columns voor IEX op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Lie belegt privé alleen in beleggingsfondsen en heeft geen positie in bovengenoemde aandelen of indices.
  • San Lie is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: San Lie

    San Lie is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Beleggingsfondsen.

    Meer over San Lie

    Gerelateerd

    Reacties

    2 Posts
    | Omlaag ↓
    2 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links