Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jojo yield

Voor ik het heb over de mogelijke effecten van de nog steeds oplopende rente, spreek ik eerst mijn verbazing weer eens uit over hoe vreemd de markt soms omgaat met nieuws. Vorige week was het weer raak.

Zo maakte CSM vorig jaar al eens bekend dat ze van plan is om een suikermaatschappij te worden… zonder suiker. Vorige week herhaalde de onderneming dit streven en ineens liep de aandelenkoers hard op.

Nota bene, terwijl noch datum en prijs bekend zijn. Optimisme is een bijzonder fenomeen. Daar kanKPN over meepraten. De koers viel kortgeleden uit de opgaande trend, om er zo weer in terug te keren. Vreemd, tot vorige week bekend werd dat een Amerikaan 25% had gekocht.

Technisch zit ze weer bovenin de trend. Ik durf nu niet meer te kopen; zakelijk ben ik neutraal.

Gul Seagull
Hoezo nieuws? Een bedrijf als Seagull haalt niet eens Het Financieele Dagblad of De Telegraaf, maar gelukkig is er nog Dow Jones Nieuwsdienst, dat vrijdag meldde dat ze in de eerste negen maanden van het boekjaar 2005-2006 310.000 dollar winst boekte. In dezelfde periode van het boekjaar daarvoor leed ze nog een verlies van 2,8 miljoen dollar.

Ik kocht Seagull (zakelijk long) op basis van het mooie uitbodemingspatroon. Vrijdag ging ze op het goede nieuws omhoog en ze kan nog veel verder stijgen. Nog even de grafiek op logaritmische basis vanaf 1999: de happy days zijn nog niet terug voor buy & hold-beleggers, maar iedere technisch analist ziet een positief patroon.

Kas of Va Bank?
Andere opvallende nieuwtjes waren er van Laurus en Kas Bank. De eerste hield een garage sale met als resultaat dat Colruyt zich heeft gemeld. Ik heb er vertrouwen in en zit dan ook (zakelijk) long. Iedereen lijdt schade door het Van der Hoop debacle, behalve… Kas Bank. Vrijdag was er alleen het bericht dat ze een grote klant verliest.

Dit had echter geen noemenswaardige effecten. De koers daalde eerst even, maar uiteindelijk was er nagenoeg niets aan de hand.

Haaien
Zoals beloofd, over naar de oplopende rente: vorig week bracht Crédit Suisse een mooie studie uit over het einde van goedkoop geld. In Amerika gaat de nieuwe Federal Reserve-voorzitter Ben Bernanke gewoon door met het verhogen van de rente en Nederlandse beleggers vinden dit blijkbaar nog leuk ook.

Hogere rentes hebben alleen ook grote gevolgen voor de haaien die nu de AEX-fondsen aan het eten zijn, net als voor de hedge funds die vaak met een hefboom werken van geleend geld. Niet alleen is er sprake van een oplopende rente, maar ook nog eens van een vlakke yield curve en dit is ook niet echt goed voor de speculanten.

Wie biedt?
Niet alleen de korte, maar ook de marktrente loopt op. Neem bijvoorbeeld de tienjarige rente op staatsobligaties. De Europese rentegrafiek staat alleen nog niet op uitbreken. Als ik naar de personal savingsratio in Amerika en de consumentenbestedingen in Europa kijk, dan denk ik dat na een hobbeltje de rente weer kan worden verlaagd.

Wat precies de effecten voor de overnemers van Nederlandse bedrijven zijn, blijft even de vraag als er op korte termijn eerst hogere rentes op de borden verschijnen. Voor VNU maakt het niet veel meer uit, maar of dit ook zo is voor andere, potentiële kandidaten als DSM en Reed Elsevier?

Feestjes
Tot slot nog even een koopkandidaat voor mijn Lage Landenportefeuille: Cap Gemini. Het neerwaarts risico lijkt beperkt en de kansen omhoog zien er goed uit. Zakelijk heb ik nog geen positie. Centric KSI ligt er technisch ook mooi bij (zakelijk ook geen positie). Ze is klaar voor een feestje, maar dan wel een speculatief partijtje.

Over feest gesproken: als het carnaval begint is het rijke zuiden even afwezig en daalt de beurs vaak wat. Een laatste feestje dat eindelijk goed op gang leek te komen, maar nu weer abrupt eindigt is mijn short Google. Het aandeel is weer terug in de opgaande trend. Of is het een stuiptrekking?


Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille

Klik hier voor Frank en Ronald van Dongens IEX.nl Trading Twins Portefeuille


Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links