Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Triple plee

Untitled Document Ik ben een typische IT-laggerd. Ik heb nooit de laatste software. Bij een foutmelding zit ik al gauw met mijn handen in het haar (ja ja). Ik vertel u het u nóg sterker, ik heb niet eens een DVD-speler, ondanks dat die bij een pak waspoeder cadeau worden gedaan.

Toch heb ik al eens een tv-programma bekeken via internet. Mijn lokale zender TV West had een prachtige documentaire over mijn stripheld Dik Bos - bekend uit de Tweede Wereldoorlog. Zijn boekjes zijn een van de reden waarom judo in Nederland zo populair is geworden.

Mijn conclusie luidt dat als laggards als ik al tv-kijken via internet: triple play is here to stay. De discussie over dit fenomeen is een moeilijke. Eigenlijk is er nog niet eens overeenstemming over wat triple play precies is.

Ellende op mijn hals
Is dit het aanbieden van telefoon, tv en internet door één bedrijf? Zo ja, wat is hier zo bijzonder aan? Bij mij in het Westland is dit al járen zo. Of moet ik meer denken aan vermenging van de inhoud? Dat ik bepaalde programma's of informatie via internet, telefoon en tv krijg aangeboden? Of is het de manier waarop informatie wordt aangeboden?

Internetten op mijn tv, bellen met mijn PC en een speelfilm bekijken op mijn mobieltje. Het is niet voor niets dat Talpa de internetredacteur van RTL Z heeft weggekocht. Hij gaat zich met deze mengelmoes bezig houden en levert daarmee waarschijnlijk meer geld op, dan al die bij andere omroepen weggesnoepte sterren.

Als triple play simpelweg het aanbieden van televisie, telefoon en internet door één aanbieder is, zie ik niet zoveel voordelen. Waarom zou ik voor die één à twee tientjes in de maand een hoop ellende op mijn hals halen? Oude abonnementen opzeggen, nieuwe kastjes installeren en in de tussentijd uren aan de lijn hangen om alles voor elkaar te krijgen.

Risico spreiden
Ik ben daarom benieuwd wat de ervaringen van proefkonijn Pieter Kort zijn, die eind deze week verslag doet van zijn ervaringen met zijn goednieuwe Versatel Eredivisie-pakket met ADSL, of hoe het ook mag heten. Mijn nieuwsgierigheid is alleen maar groter geworden naar de avonturen van Kort, omdat hij een tijdje offline is geweest...

Intussen koester ik mijn oude Girotel-verbinding. Die werkt uitstekend. Om de een of andere reden moet ik van de Postbank alleen via internet gaan bankieren, maar ik wil gewoon ouderwets inbellen. Dit heeft niet veel met triple play te maken, maar het bewijst dat voorzichtige consumenten zoals ik hun risico willen spreiden.

Ik heb het idee, hoewel ik dit technisch niet kan onderbouwen, dat als ik van één aanbieder afhankelijk ben, ik meer risico's loop. Hoe vaak komt het niet voor dat er een probleempje is met de betaling? Als ik de geluiden over UPC mag geloven, gebeurt dit regelmatig. Even de lijnen doorsnijden en ik heb geen telefoon, tv en internet meer.

Veldslag
Als triple play het samenvoegen van content is, dat diverse distributiekanalen naar de consumenten brengen, dan wordt het verhaal anders en belangrijker. Iedereen kan data distribueren, maar interessante content wordt goud waard. Versatel bood niet voor niets belachelijk geld veel om de voetbalrechten van de Eredivisie te bemachtigen.

Ik hoor hier trouwens opvallend weinig over en het laatste levensteken dat ik van Kort kreeg, was dat hij vertelde dat het voetbal op 12 augustus al van start gaat. Oh ja, mocht u het vergeten zijn? Ik laat u nog even zien hoe dat gevecht om content een paar jaar gelden ook al weer verliep. Midden in de internethype was er een ware veldslag gaande.

Endemol was content bij uitstek. Telefónica was daar naar op zoek en in het grafiekje ziet u de uitwassen van die bubbel. Na vijf jaar is er niet uitgekomen wat destijds werd gehoopt. Telefonica kan niets met Endemol. Ze slikt verliezen en zoekt een koper. Ik hoop dat Endemol naar de beurs gaat tegen een redelijke prijs. Ik ken een potentiële grootaandeelhouder...


IEX Triple Play Week
Michiel Pekelharing - Vierdubbele triple play
  • Fed Model
  • Quanta Model
  • Sentimentsindicator
  • Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Corné van Zeijl

    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

    Meer over Corné van Zeijl

    Recente artikelen van Corné van Zeijl

    1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
    2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
    3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links