Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Fed aan zet

Fed verkrapt, ECB verruimt, EUR/USD blijft maar dalen, laatste KW4-cijfers, ZEW, New York en Philly Fed indices

 

Zou ze een beetje slapen deze week? Ze hoeft woensdag maar één komma verkeerd uit te spreken en EUR/USD vliegt een kant uit. Ja een, maar welke? Hét met rood omcirkelde agendapunt is deze week woensdag het Fed-rentebesluit met een persconferentie van voorzitter Janet Yellen.

Het gaat natuurlijk maar om één ding: wanneer gaat de Fed die rente nou eens verhogen? Wordt het beruchte Fed bingowoordje patience ook geskipt? In de komende dagen gaat iedereen die zich daartoe voelt geroepen een ronkende vooruitblik schrijven met meninkjes. Ik doe het anders.

Ik kijk op CME Group FedWatch, ofwel interest rate contracts. Daar wordt niet met de mond, maar met de portemonnee gesproken en dat zegt mij veel meer. U ziet daar alle data voor de rentebesluiten dit jaar staan plus de kans op een verhoging et ceter. Zei daar iemand september?

  • 18 maart 2015: 0% kans
  • 29 april 2015: 4%
  • 17 juni 2015: 19%
  • 29 juli 2015: 40%
  • 17 september 2015: 58%
  • 25 oktober 2015: 76%
  • 16 december 2015: 85%
  • 27 januari 2016: 93%

Deze percentages veranderen iedere koerstik en woensdag kan het hier comedy capers worden, mocht Yellen de markt nieuwe hints geven. We gaan het zien. Om alles nog te relativeren: waar is dat Reuters linkje? Driekwart van de Amerikanen schijnt niet te weten wie Yellen is, maar dit terzijde.

 

 

Last days of Rome?

De reden dat dit rentebesluit zo cruciaal is, weet u: valuta- of rente-oorlog. Dit getal zegt genoeg: de AEX staat dit jaar op +16% hoger, maar in dollars maar op +3%. Vorige week liet ik u al in dit blogje zien hoe meer nog dan winsten, sentiment of wat dan ook, valuta de rendementen bepaalt.

Heeft de Fed ook 0,85 (de bodem uit 2003) of zelfs 0,80 (nog op het bord geweest) als koersdoel voor EUR/USD, zoals respectievelijk Deutsche Bank en Goldman Sachs die vorige week afgaven? Of zijn dat van die typische overdreven koersdoelen, die u vaak ziet aan het einde van een trend?

Mocht de Fed onder het aloude motto the dollar is our currency and your problem gewoon haar eigen plan trekken en verhogen dit jaar, dan krijgen we eeh heus wedstrijdje armpje drukken Fed-ECB, de laatste al dan niet gesteund door andere centrale banken als de BoJ: verkrappen versus verruimen.

De markt loopt er vast op vooruit, maar zelf zie ik het moment dat de Fed haar politiek omdraait, als de trigger waarop de bull- in een bearmarket kan overgaan. Wall Street is duur, Amerikaanse bedrijven hebben last van de dure dollar, lonen stijgen en dit is ook wellicht zo'n typisch last days of Rome signaal:

 

 

Fed versus ECB

Ja, de wereld verzuipt in de liquiditeiten van de centrale banken. Sparen, aandelen en obligaties, alles is niet aan te slepen en wordt maar opgepot. Geen cent die de echte economie in gaat, lijkt het wel. Hoewel de centrale banken daar de schuld van krijgen, is dat volgens mij aan de politiek.

Niettemin voelt iederen natuurlijk op zijn klompen aan dat een aanmodderende economie en torenhoge beurzen niet eeuwig hand-in-hand blijven gaan. Vooralsnog is don't fight the central banks het motto, al kan het dit jaar gaan gebeuren dat u hierbij een keuze tussen Fed en ECB moet maken.

Nog even iets over de Europese staatobligaties: die staan zo hoog door het ECB-opkoopprogramma. Tenminste, dat leest u altijd en overal. Klopt, maar zó laag hebben Amerikaans en Brits tienjaars staatspapier nooit genoteerd (bodem allebei rond 1,4%) tijdens de centrale bankjubeljaren daar.

Wellicht prijst de markt ook nog langdurige stagnatie en deflatie voor de EU-landen in, want ze in de VS en VK niet heeft gedaan. We kunnen alleen maar hopen dat de beurs het verkeerd ziet en ECB-president Mario Draghi goed, die zegt al aanwijzingen en data te zien dat het beter gaat.

Wacht, ik geef nog een rijtje tienjaars rentes mee. Wedden dat u nu dit gaat helemaal nergens meer over prevelt? Let er maar eens op, dit is de meest voorkomende zin op de beurs :-)

  • Nederland: 0,29%
  • Duitsland: 0,26%
  • Finland: 0,36%
  • Frankrijk: 0,49%
  • Oostenrijk: 0,33%
  • België: 0,47%
  • Portugal: 1,56%
  • Italië: 1,14%
  • Ierland: 0,79%
  • Griekenland: 10,44%
  • Spanje: 1,14%
  • VS: 2,13%
  • VK: 1,71%
  • Japan: 0,41%
  • Zwitserland: -0,09%

Bescheiden agenda

Deze week begroeten we de laatste Nederlandse bedrijven met KW4-cijfers. Dat is altijd het leuke aan het cijferseizoen, de stoute, beruchte en ADHD-jongetjes in de klas zitten altijd achteraan en komen als laatste door.

  • Hoppa, we hebben Imtech, Esperite, AND, Macintosh en Roto Smeets. Porcelyene Flesch of Royal Delft is er ook. Tot voor kort ging die rapportage in een Word-docu, tabel invoegen en tikken maar. Charmant. Sligro gaat ex-dividend. Het voorjaar komt er aan en dat betekent dividendseizoen
  • In het buitenland is er op BMW na geen enkel groot of invloedrijk aandeel met cijfers
  • Fed-rentebesluit en persco dus
  • Let wel goed op voorlopende indicatoren als de Duitse ZEW index, de Amerikaanse New York en Philadelphia Fed indices en de NAHB huizenmarktindex
  • Vrijdag is er een joekel van een optie-expiratie, want ook de kwartaalopties krijgen een schopje. Quadruple Witching Day heet dit in jargon

Misschien wel het belangrijkste ziet u niet in de agenda. Het is duimen dat de wel héél vroege winstwaarschuwing van Intel vorige week - het fonds komt pas over een maand met KW1-cijfers - een incident is. Nu is dit een kanarie in de kolenmijnfonds, dus reken maar op meer...?

Kiek op de grafiek

Zoals gezegd, de AEX staat dit jaar 16% hoger, waarvan u 13% op conto van EUR/USD mag schrijven. Niettemin klagen de bovenburen over geluidoverlast deel I.

 

 

Grappig, de AEX herbeleggingsindex - die de komende maanden weer uitloopt op de AEX - staat dik twee keer hoger dan die beruchte AEX 700 uit 2000. Lik-me-vestje-vergelijking, maar ik kan het niet laten die te maken :-) De bovenburen klagen over geluidoverlast deel II.

 

 

EUR/USD dus. Eens kijken of die downgrades van Goldman Sachs en Deutsche Bank navolging krijgen. Dit is ook the place to be bij het rentebesluit deze week. U weet zeg maar de volgorde van belang op de beurzen en markten: eerst de valuta, dan de rentes en dan pas de aandelen.

Hoe dan ook, steun bij de benedenburen deel I.

 

 

Onze Grote Boze Nationale Tulpen Bollen Grafiek nog, ofwel onze rente. De Koffiekamer zet nu eendrachtig en massaal een luid gezongen dit gaat helemaal nergens meer over in :-) Steun bij de benedenburen deel II

 

 

Olie (hier West-Texas Light Intermediate) is niet blij met die dollar, er is overaanbod en wellicht wordt er ook niet veel van de economie verwacht? De futures duiden op hogere prijzen, maar een paar weken terug zag u hier voor 2015 nog bedragen van boven 60 dollar.

 

 

Goud nog dat ook niet blij is met de dollar. Verder kan ik niks en vind ik niks van dit goedje.

 

 

Succes deze week en laat u niet gek maken. Het is altijd al een zooitje geweest in de wereld en een chaos op de beurzen. Op de eenm of andere manier zijn we toch heel rijk geworden. Zo lang bedrijven innoveren, omzet en winst vergroten zitten we goed.

16 mrt
09:30 Nederland detailhandelsverkopen feb
13:30 VS NY Empire State manufacturing index mrt (cons. 8,00)
14:15 VS industriële productie feb (cons. 0,3%)
15:00 VS NAHB huizenmarktindex mrt (cons. 56)
21:00 VS Treasury International Capital jan

17 mrt
08:00 Esperite KW4-cijfers
08:00 AND KW4-cijfers
11:00 Duitsland ZEW indicator mrt (cons. 51,0)
11:00 EU inflatie CPI feb (cons. -0,3%)
13:30 VS Building Permits feb (cons. 1,066M)
15:00 VS Housing Starts feb (cons. 1,050M)

18 mrt
00:50 Japan handelsbalans feb (cons. -1,051B)
08:00 Imtech KW4-cijfers
08:00 BMW KW4-cijfers
08:00 Porceleyne Fles KW4-cijfers
10:30 VK BoE rentebesluit
10:30 AVA Sligro
11:00 EU handelsbalans jan
15:30 VS Weekrapport olievoorraden
19:00 VS Fed rentebesluit
19:30 VS Fed persconferentie met Janet Yellen

19 mrt
08:00 Roto Smeets KW4-cijfers
08:00 Macintosh KW4-cijfers
09:30 Nederland werkloosheidcijfer feb
13:30 VS Jobless Claims
14:00 BAVA Crown van Gelder
15:00 Philly Fed index mrt (cons. 7,0)

20 mrt
08:00 Duitsland inflatie PPI feb (cons -1,9%)
09:00 Sligro noteert 0,70 euro ex-dividend
16:00 Optie-expiratie


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Uberbear 15 maart 2015 17:00
    Er is in mijn ogen maar één echt voorspellende markt die nooit fout zit en dat is de obligatiemarkt.

    "Wellicht prijst de markt ook nog langdurige stagnatie en deflatie voor de EU-landen in, want ze in de VS en VK niet heeft gedaan. We kunnen alleen maar hopen dat de beurs het verkeerd ziet en ECB-president Mario Draghi goed, die zegt al aanwijzingen en data te zien dat het beter gaat."

    Het gaat dus wel degelijk fout!

  2. [verwijderd] 15 maart 2015 17:12

    Arend Jan, het is ingewikkeld met die valuta's, Obligatierentes etc etc.

    De kern van je betoog is toch dit:

    "De markt loopt er vast op vooruit, maar zelf zie ik het moment dat de Fed haar politiek omdraait, als de trigger waarop de bull- in een bearmarket kan overgaan. Wall Street is duur, Amerikaanse bedrijven hebben last van de dure dollar, lonen stijgen en dit is ook wellicht zo'n typisch last days of Rome signaal'."

    De wereld vergaat heus niet bij een renteverhoging In de U.S. Goed er zal wat paniek zijn, maar is het echt slecht op termijn voor de wereldeconomie?

    Lichtpuntjes:

    Opkomende landen kunnen in de U.S. meer producten kwijt want die worden dan in dollars goedkoper.
    Onze pensioenfondsen kunnen daar dan nog wat rente maken, want in de EU is het niets, behalve als ze hoog risico nemen. Onze staatsschulden staan in EU oude duurdere E Euro's dus die kunnen we goedkoper aflossen.

    Komt bij de U.S. heeft een enorme interne markt en zijn dus minder gevoelig voor de effecten van een duurdere dollar. Bovendien er is daar een loonronde gestart (Wall Mart e.d.) en dat is dan een stimulans voor de binnenlandse vraag.

    Grondstoffen staan momenteel laag en een wat een duurdere dollar zou geen ramp zijn.

    Groet, Jonas


  3. Waar 15 maart 2015 18:11
    Ook middagje zitten puzzelen over scenarios en what if. Mijn conclusie: kan mij de Fed rate hike slecht voorstellen in Q1 of Q2.
    De dollar zou nog sterker worden met profit impact op global bedrijven als gevolg plus afname van export en toename van import. Doe de math. Ook waren de verwachtingen tav de US economy voor 2015 hooggespannen maar dat valt tot nu toe bar tegen: www.bloomberg.com/news/articles/2015-... Last but not least: Obama gets involved want de US government kan het niet betalen: fortune.com/2015/03/11/the-biggest-th... Kortom: september.

    Prima slot, EJ: Succes deze week en laat u niet gek maken. Het is altijd al een zooitje geweest in de wereld en een chaos op de beurzen. Op de een of andere manier zijn we toch heel rijk geworden. Zo lang bedrijven innoveren, omzet en winst vergroten zitten we goed. Echt 100% eens!

    Iemand niet eens met mijn conclusie tav Fed rate: let's hear it. Dit raakt ons allen dus discussie is welkom.
  4. [verwijderd] 15 maart 2015 18:48

    Waar ik verwacht niet veel reacties op Arend Jan. Het is ook complex.

    Dit hoort hier eigenlijk ook. Van Bolo op het anti QE-draadje. Business. Eerlijk gezegd moet ik er nog eens meer over nadenken

    www.businessinsider.com/the-euro-the-...

    Groet, Jonas

    PS Waar. Ik zie dat die Bololink hier niet werkt. Wel vreemd. Kijk dus maar op dat anti QE-draadje van Ben voor de doorlink
  5. [verwijderd] 16 maart 2015
    quote:

    Uberbear schreef op 15 maart 2015 17:00:

    Er is in mijn ogen maar één echt voorspellende markt die nooit fout zit en dat is de obligatiemarkt.

    "Wellicht prijst de markt ook nog langdurige stagnatie en deflatie voor de EU-landen in, want ze in de VS en VK niet heeft gedaan. We kunnen alleen maar hopen dat de beurs het verkeerd ziet en ECB-president Mario Draghi goed, die zegt al aanwijzingen en data te zien dat het beter gaat."

    Het gaat dus wel degelijk fout!

    Edoch... Juist! (verre familie van me geloof ik...)
  6. [verwijderd] 16 maart 2015 00:26

    Dat is dan Bearen onder elkaar, Gezellig! Ik ga de ECB niet beaten dus jullie bearen maar aan tot het geld op is.

    Veel Amerikanen weten inderdaad veel niet zoals bijvoorbeeld waar Nederland ligt, heb ik gemerkt. Zeggen ze oh Paris ofzo, maar er zijn ook slimme Amerikanen die weten geld te verdienen.

    Groet, Jonas
  7. forum rang 5 theo1 16 maart 2015 09:48
    Er was ook een heleboel gezeur en gedoe toen de Fed "misschien" zou gaan taperen. Toen daar eenmaal mee begonnen, gebeurde er helemaal niks. Nu ook weer met die renteverhoging. Het geeft de pratende hoofden iets om over te praten, het geeft de paniekzaaiers iets om paniek over te zaaien, het geeft de onheilsprofeten een aanleiding voor armageddon. Maar read my lips, als het eenmaal zover is, gaat er helemaal niks gebeuren.

    Het is overduidelijk dat de Fed een keer de rente gaat verhogen. Of dat nu in mei, augustus of september zover is, zal mij eerlijk gezegd een rotzorg zijn.
  8. forum rang 5 theo1 16 maart 2015 09:54
    quote:

    Beartje Call a Call schreef op 15 maart 2015 23:59:

    Heejj AJK volgens mij weet meer dan 75 %> van de Amerikanen ook niet eens wie de (echte) "president" van de VS is...
    If U ask me... ik zou zeggen John Kerry (krijgt gewoon een grote herkansing) want bij Obah..ma krijg ik het idee dat hij (Witte) huis arrest heeft!
    Vraag willekeurige mensen op de markt wie Klaas Knot is. De naam doet mij eerlijk gezegd meer denken aan een Volendamse zanger dan aan een centrale bankier.

    Even serieus. De gemiddelde mens die niet zelf belegt heeft helemaal niks te maken met centrale bankiers. Hun naam kennen, voegt niks toe aan hun leven. Alleen als het kleurrijke figuren zijn die geregeld in de media komen met gespierde uitspraken, dan krijgen ze naamsbekendheid en Yellen is niet zo iemand.
  9. Bangizwe 16 maart 2015 12:45
    Theo1: Ik zou er niet te veel van verwachten van die renteverhoging. Misschien kortstondig een kleine verhoging. Al de rest zal een directe negatieve impact gaan hebben. Op de vastgoedmarkt, de begroting, op de koopkracht, op heel de economie eigenlijk. Of ik moet iets over het hoofd zien.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links