Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Blijft het stil voor de storm?

Het cijferseizoen is geweest en per saldo vielen de cijfers in de Verenigde Staten tegen, ook waren er aan het eind van de week slechte cijfers van de Amerikaanse huizenmarkt.

Maar u raadt het al die hadden geen invloed. Ook of Griekenland wel of geen lening krijgt in 2014 maakt niets uit. En waar de teller van het totaal (zijnde meer dan 237 miljard euro) van leningen aan Griekenland op staat maakt niet uit en wat het bnp van Griekenland is maakt al helemaal niet uit.

Niemand heeft het meer over de Oekraïne en andere mondiale problemen. Nee, het blijft Roy Donders-beleggen.

Op de beurzen is het angstvallig stil, de omzetten zijn laag en de volatiliteit is laag. IK vraag mezelf af of dit de stilte voor de storm is of stilte voor de stilte? Want we krijgen binnenkort het WK voetbal en dan zal het ook weer rustig zijn op de beurs.

Het angstmetaal goud als indicatie voor oplopende spanning doet ook weinig, erger nog de koers is weer omlaag gegaan. Er zijn een paar beren die dit zien als een indicatie vnoor deflatie en dat hebben we een periode in Japan gezien en dat was toen niet goed voor aandelenkoersen.

Maar ondertussen trekt de Dow Jones zich er weinig van aan.

De Dow Jones blijft zelf records neerzetten. Nu is de koers per saldo wel een beetje in een vlak (zijwaarts) patroon bezig, maar de media pompen het op of het een Party is als in 1999.

Ook in Nederland wordt aan de belegger het gevoel gegeven dat de beursgraadmeters extreme rendementen behalen. Terwijl de AEX ook al een tijd min of meer zijwaarts aan het bewegen is.

De Duitse DAX is wel aan het stoeien met de 10.000-puntengrens.

Helemaal de maandgrafiek geeft wel aan hoe extreem ze in Duitsland bezig zijn.

Zelfs als ik de schaal logaritmisch maak, dan blijft het nog steeds een hooggebergte om bang van te worden. Waar het eindigt weet je natuurlijk niet.

Toll Brothers is een bedrijf dat last zou moeten hebben van de huizenmarktkrimp in de Verenigde Staten. Maar in de Twindicator is de short gedraaid naar een long. Nu ben ik nog wel short in dit aandeel maar ik heb wel een strakke stoploss.

Even leuk om te zien de langere grafiek van Toll Brothers. U ziet dat in 2008 de vlag er iets anders bij stond.

Tesla is door de Twindicator en ook dit aandeel is naar een long gedraaid. Nu zou u mij op deze niveaus niet op een long betrappen op dit fonds maar ik moet dus wachten op een nieuw shortsignaal.

Nog even een momentje momentum Ook Linkedin is in de Twindicator gedraaid naar een long en aangezien ook dit aandeel extreem geprijsd is blijf ik er vanaf.

Amazon moet nog draaien naar een long maar zit tegen de Twindicatorlijn aan. Normaal zou ik zo'n aandeel dan juist nu shorten maar in de huidige gekte blijf ik er weer even vanaf.

Een aandeel dat ik wel geshort heb is Zillow, een Amerikaanse huizenmarktsite. Winst maakt het niet dus over de koers-winstverhouding hoef ik het niet te hebben. Hoe gek kan het worden en blijven?

Siemens is nog in de strijd om delen van het Franse Alstom te kopen. Siemens zit tegen de Twindicatorlijn aan te hikken. Ik zou gezien de speciale situatie wel short durven met een korte stoploss.

Maar het isnog veel leuker om te kijken naar turbo’s of opties op de VIX. Ik heb zelf al futures long op deze volatiliteitsindex en denk dat er op korte termijn iets moet gaan gebeuren. Dus we krijgen of een mega-beweging omhoog of een mega-beweging omlaag.

Kortom, ik ben benieuwd wanneer we uit het oog van de storm stappen. Sell in May kan niet meer; het wordt weer Sell in June and earn a Fortune.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 juni 2014 09:48
    de economische groei van Frankrijk nu is erger dan die die van Griekenland. Die megabeweging komt wel en omlaag in september als de brood en spelen zijn afgelopen. Oekraïne is nog lang niet uitgesudderd en zal wel weer de kop opsteken als ik een enkele oost-europeaan spreek of een russin. Tenslotte staan in Oost-oekraïne fabrieken die materiaal maken voor het russische leger en dat zal niet in handen komen van de EU of de VS. Krimbewoners voelden zich van het Oekraïnse juk bevrijd, in weerwil wat media hier aan het hypen zijn. Opmerkelijk dat einddoel goud 1251 was afgegeven voor de maand mei en dat het sloot op 1251,10 om een verdere daling te vermijden lijkt het wel, die verdere daling komt er wel, doel 900, tenzij politici het weer eens oneens zijn met elkaar zoals hoe frankrijk te redden en dus de euro.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links