Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Het is hier fantastisch

Nederland is een klein landje met grote kansen

De crisis in Europa is voorbij, de Nederlandse rente loopt weer op en onze economie draait op volle toeren. Zo, het is maar gezegd.

Misschien is deze uitspraak wat opportunistisch, maar ondanks (of dankzij!) dat ons land tijdelijk stuurloos is met een demissionair kabinet, gaat het toch in een aantal opzichten echt wel heel goed met onze economie.

Zeker als je dat vergelijkt met de rest van de wereld. We zijn qua omvang het honderdvierendertigste land van de wereld en de vierenzestigste qua aantal inwoners. We zijn eigenlijk maar een klein landje.

Klein landje, grote kwaliteiten

We staan echter achttiende als het gaat om het BBP. Als we kijken naar de kwaliteit van het onderwijs staan we op de elfde plaats. Het achtste land met de meeste export en de zevende op de ranglijst van gelukkige bevolking.

Als we kijken naar de meest concurrerende economie staan we op nummer vier en op het gebied van agrarisch en sierteelt is Nederland zelfs de grootste exporteur.

De economische vooruitzichten zien er voor ons gelukkige landje dan ook florissant uit. De bedrijfsinvesteringen in Nederland zijn alweer terug op het niveau van voor de kredietcrisis en hierbij komen nu ook de investeringen in het MKB weer op gang.

Stijgende rente

De lage rente is hierbij een belangrijke stimulans. Als de ondernemers investeren, dan doen ze dat vooral uit eigen middelen. Van bankfinanciering maakt maar 40% gebruik. Van alternatieve investeringen, zoals crowdfunding maken de MKB-ers nog maar relatief weinig gebruik.

Natuurlijk ligt er wel een gevaar op de loer. De ECB heeft aangekondigd dat ze in ieder geval tot eind 2017 door blijven gaan met het grootschalig opkopen van staatsleningen en bedrijfsobligaties. Daarna is het afbouwen van dit programma echter vrijwel onvermijdelijk.

Zonder ECB zullen beleggers dan kieskeuriger worden en meer rente willen hebben. Daarop vooruitlopend willen ze kortlopend papier en stellen ze meer eisen aan de kwaliteit.

Ondernemer? Wacht niet te lang

Ondernemers met investeringsplannen die nog gebruik willen maken van het huidige gunstige renteniveau doen er dan ook verstandig aan om niet te lang te wachten met hun financieringsaanvraag. Bij de banken gelden hiervoor meestal lange doorlooptijden.

De MKB-bedrijven kunnen natuurlijk ook gebruik maken van alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding, waarbij de doorlooptijden vaak efficiënter verlopen.

Bovendien kan onze gelukkige Nederlandse bevolking dan ook een bijdrage leveren aan de verdere groei van het Nederlandse MKB. Misschien worden we dan met z’n allen zelfs nóg een beetje gelukkiger!

Dit artikel is geschreven door Ivo Feeke.


Het auteursteam van Voordegroei bestaat uit Bart Vemer, Vera van Kesteren en Ivo Feeke. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Alle informatie over het investeringsaanbod en mogelijkheden van financiering bij Voordegroei vindt u op de website. Voordegroei heeft een ontheffing bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links