Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Welke gevolgen heeft een tekort aan halfgeleiders voor beleggers?

Welke gevolgen heeft een tekort aan halfgeleiders voor beleggers?

In de media wordt al het hele jaar regelmatig bijzonder veel aandacht geschonken aan het tekort aan halfgeleiders. Veel beleggers zijn bang dat het tekort de economische groei afremt en verregaande gevolgen voor aandelen heeft.

Toegegeven, het tekort heeft zeker een bescheiden negatief effect op de economie, maar Fisher Investments Nederland is ervan overtuigd dat veel van deze angsten buitenproportioneel zijn. Waarschijnlijk blijkt de economische impact van het tekort slechts van tijdelijke aard en veel te beperkt om deze bullmarkt voor aandelen in gevaar te brengen. In dit artikel bespreken we het tekort aan halfgeleiders en hoe het langetermijnbeleggers raakt.

Waarom hebben we niet genoeg halfgeleiders?

De wereldwijde vraag naar halfgeleiders overstijgt het aanbod, en volgens ons wordt dat veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder:

  • Een beperkt aantal chipfabrikanten
  • Grotere vraag naar apparatuur vanwege de coronagerelateerde lockdowns
  • Een verrassend snel economisch herstel
  • Tijdelijke problemen in toeleveringsketens

Halfgeleiders zijn piepkleine computerchips – zó klein dat sommige onderdelen letterlijk alleen op atomisch niveau zichtbaar zijn. De productie van moderne chips is een bijzonder complex en kostbaar proces, waardoor er maar een beperkt aantal bedrijven is dat ze tegen een concurrerende prijs kan maken. Met andere woorden, het wereldwijde chipaanbod berust op een selecte groep producenten. Productiefaciliteiten moeten uitzonderlijk goed uitgedacht in elkaar zitten om te voorkomen dat er geldverslindende, grootschalige productiefouten ontstaan. Zelfs de allerkleinste seismische trilling of een rondzwevend stofje kan verregaande gevolgen hebben voor chips. Doordat dit proces zó intens is, krijgen lang niet alle bedrijven het voor elkaar om op grote schaal chips te produceren: dat is ook de reden dat een tekort aan halfgeleiders alleen opgelost kan worden als bestaande bedrijven hun productie opvoeren.

Het afgelopen jaar zagen veel bedrijven zich door de coronagerelateerde lockdowns genoodzaakt hun personeel vanuit huis te laten werken en moesten scholen online lessen opzetten: hierdoor groeide de vraag naar laptops en mobiele apparaten explosief – en dus ook naar de halfgeleiders daarin. Halfgeleiders komen echter zeker niet alleen in dit soort apparaten terecht. In de onderstaande figuur is te zien dat halfgeleiders onmisbaar zijn geworden in veel producten en sectoren waarin technologie een grote rol speelt, zoals auto's, industriële faciliteiten en meer.

Figuur: De wereldwijde vraag naar halfgeleiders in 2019, uitgesplitst naar eindgebruik
klik om te vergroten
Bron: Semiconductor Industry Association. 2020 State of the U.S. Semiconductor Industry, verslag op basis van cijfers van 31/12/2019.

In eerste instantie konden halfgeleiderfabrikanten de geëxplodeerde vraag bijbenen door het chipaanbod aan andere sectoren aan te spreken. Autofabrikanten en andere bedrijven in conjunctuurgevoelige sectoren beperkten hun productie en chiporders, omdat ze bang waren voor een slepende economische neergang. Maar zodra de coronabeperkingen in de zomer van 2020 langzaamaan werden versoepeld, kwam een groot deel van de wereldeconomie er verrassend snel weer bovenop. De auto-industrie en andere sectoren schaalden hun productie weer op om aan de beter dan verwachte vraag te voldoen, maar ze liepen daarbij al snel tegen het tekort aan halfgeleiders aan.

Halfgeleiderfabrikanten en -leveranciers maken sindsdien lange dagen en draaien op volle capaciteit. Terwijl ze alles op alles zetten, staken problemen als extreme weersomstandigheden in Texas en een brand bij een Japanse halfgeleiderfabrikant desondanks een spaak in het wiel van het chipaanbod. Hoe langer het tekort zich voortsleept, hoe groter de angst onder beleggers wordt dat dit negatief uitpakt voor de wereldeconomie en de wereldwijde aandelenmarkten. Maar het is goed mogelijk dat die angst misplaatst is.

Welke gevolgen heeft een tekort aan halfgeleiders voor beleggers?

Het tekort aan halfgeleiders veroorzaakt op korte termijn mogelijk een aantal problemen, maar Fisher Investments Nederland is ervan overtuigd dat de gevolgen grotendeels van tijdelijke aard zullen blijken en dat de eventuele ongunstige economische impact waarschijnlijk binnen de perken blijft.

Op korte termijn remt het tekort de economische groei mogelijk licht af, maar dat is lang niet ernstig genoeg om de aandelenkoersen de das om te doen. Het bruto binnenlands product (bbp), waarbij alle transacties binnen een economie over een bepaalde periode bij elkaar worden opgeteld, wordt vaak als maatstaf van de economische groei gebruikt. Als mensen geen producten met halfgeleiders erin kunnen kopen, zou dat de economische groei dus beperken. Maar bij dit uitgangspunt wordt over het hoofd gezien dat diensten meestal een grotere rol spelen in ontwikkelde economieën en hun aandelenmarkten dan goederen. Zo bedroeg de verkoop van (of de investeringen in) fysieke objecten slechts 33,6% van het Amerikaanse bbp in 2019.i Eventuele klappen die het tekort veroorzaakt, zijn bovendien hoogstwaarschijnlijk niet zwaar genoeg om een einde te maken aan de bullmarkt voor aandelen. Aandelen kunnen het prima doen met trage economische groei – bewijs daarvoor vindt u in de gemiddelde bbp-groei op jaarbasis in de vorige bullmarkt.

Tijdelijke tekorten zijn relatief normaal in een cyclische economie. Ze drijven meestal de prijzen op: hogere prijzen zijn een goede reden om de productie op te voeren, en daarmee stijgt het aanbod uiteindelijk om aan de vraag te voldoen. Dit keer heeft een aantal multinationale chipfabrikanten al bekendgemaakt plannen te hebben voor extra gieterijen en productiefaciliteiten. Daar gaat natuurlijk wel wat tijd overheen, maar de aandelenmarkten bereiden zich hier al op voor.

Hoewel sommige sectoren op korte termijn problemen met de toelevering voor hun kiezen krijgen, is dit geen schokkend nieuws. Verrassingen zijn verantwoordelijk voor de grootste marktbewegingen. Het tekort aan halfgeleiders is welbekend en wordt wereldwijd goed in de gaten gehouden: de angst hiervoor is dus waarschijnlijk al in de koersen ingeprijsd en dat beperkt de kans dat het de trends op de aandelenmarkt onverwachts ontwricht. Daarom is Fisher Investments Nederland ervan overtuigd dat de zorgen om verregaande economisch gevolgen van het tekort aan halfgeleiders mogelijk buitenproportioneel zijn. Vooralsnog zijn wij van mening dat langetermijnbeleggers die zich op aandelen richten, het best gedisciplineerd kunnen blijven om te profiteren van de forse rendementen die zich doorgaans voordoen aan het einde van de economische cyclus.

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

__________________________________________

i Bron: US Bureau of Economic Analysis, per 04/05/2021.

Fisher Investments Nederland

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links