Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Diversificatie en korte termijn prestaties

Diversificatie en korte termijn prestaties

Nederlandse beleggers hebben een fantastisch jaar gehad. Sinds 31 oktober dit jaar is de MSCI Netherlands met 20,2% gestegen, de op twee na hoogste stijging in de ontwikkelde wereld. Bovendien ging de enorme winst gepaard met het ontbreken van grote volatiliteit.

In dezelfde periode waren er maar zes dagdalingen op de aandelenmarkt die de -1% overschreden, het laagste aantal in enige periode van tien maanden sinds 1980, toen de rapportage van daggegevens werd gestart.

Eurozone in de lift

Ook de eurozone-aandelen zaten sterk in de lift, met een stijging van 17,1% over het jaar. Als uw portefeuille gevuld is met Nederlandse of eurozone-aandelen, kunt u dit zien als een kans om wereldwijd te diversificeren.

Ja, we weten dat het moeilijk is om iets terug te snoeien wat het goed heeft gedaan. En we geloven dat Nederlandse en eurozone-aandelen goed gepositioneerd zijn voor de nabije toekomst, omdat de groei van het optimisme onder Europese beleggers nog maar net op stoom gekomen is.

Maar we zien vaak dat beleggers geneigd zijn om te zwaar te beleggen in nationale aandelen. Wie dat niet erkent, vergroot het risico en de volatiliteit, en u kunt bovendien winst mislopen.

Te geringe diversificatie

De totale marktkapitalisatie van de MSCI Netherlands IMI, een index van 99% van alle beursgenoteerde aandelen in Nederland, bedraagt maximaal 1,3% (Bron: Factset) van de wereldmarktkapitalisatie. En de eurozone? 12.3% (Bron: Ibid).

Hoe optimistisch u ook bent over de vooruitzichten van lokale aandelen, een te groot gewicht hiervan in uw portefeuille miskent deze cijfers en leidt tot een te geringe diversificatie. Ondanks de lange geschiedenis van Nederland als kampioen van de vrije markt zijn maar 45 bedrijven op de Nederlandse aandelenmarkt meer waard dan 10 miljard dollar.

Zelfs de grootste sector, niet-duurzame consumptiegoederen met 27,8% van de Nederlandse marktkapitalisatie, biedt u een keuze van niet meer dan acht bedrijven. De Nederlandse technologiesector biedt er zeven. En de gezondheidszorg? Eén. U leest het goed: één. Er zijn nul nutsbedrijven.

MSCI World

Als u uw net wijder uitgooit en u op de internationale markt stort, zult u ontdekken dat de MSCI World Index u een keuze van 119 doelbedrijven biedt in niet-duurzame consumentengoederen alleen. In technologie kunt u aandelen kopen in 167 bedrijven. De wereldmarkt telt 138 maal zoveel bedrijven in de gezondheidszorg. Nutsbedrijven zijn wereldwijd een kleine sector, maar het zijn er altijd nog 78.

Maar het gaat niet alleen over betere kansen. Hoewel sommige beleggers denken dat wereldwijd beleggen het risico vergroot (valutafluctuaties en zo), helpt het u in feite om veel risico’s te reduceren.

Tegenwoordig zijn de markten van de belangrijkste ontwikkelde economieën sterk gecorreleerd, zodat ze in ongeveer dezelfde richting bewegen, maar de omvang van die beweging kan sterk verschillen als gevolg van landspecifieke factoren. Neem bijvoorbeeld politiek.

Politieke invloed

Sommige beleggers zijn geneigd het effect daarvan te overschatten, maar politiek is niettemin een belangrijke factor op de aandelenmarkten. Extreme wetgeving in een land kan de aandelenmarkt verstoren. Zich ontwikkelende economieën zoals Kenia, dat op dit moment worstelt met het organiseren van geldige presidentsverkiezingen, en het door corruptie geteisterde Brazilië zijn twee voorbeelden.

Maar dit verschijnsel is niet beperkt tot de ontwikkelingslanden: De volatiliteit op de Italiaanse markt lag eind 2015 en begin 2016 beduidend hoger dan die in de markt als geheel als gevolg van een groeiende politieke strijd over de Europese bail-in-regels.

Jarenlang zijn de hoognodige Japanse hervormingen tegengehouden door het voortdurende komen en gaan van premiers. Na de opkomst van Shinzo Abe in 2012 dachten velen dat dit voorbij was en dat de hervormingen eindelijk zouden plaatsvinden. Maar dat gebeurde niet, en wereldwijde teleurstelling hierover had een sterk effect op de prijzen van de Japanse aandelen.

Overmatig grote invloed

Belegt u exclusief in de aandelen van één land, dan hebben de politieke ontwikkelingen in dat land een overmatig grote invloed op uw portefeuille. Hetzelfde geld voor monetair beleid, onverwachte economische ontwikkelingen en meer. Door wereldwijd te beleggen reduceert u die risico’s.

Geen enkele strategie is perfect voor ieder kwartaal. Een volledig Nederlandse of eurozonestrategie hebben zich dit jaar bewezen. Maar dat betekent niet dat beleggen op de wereldmarkt inferieur is. Integendeel. Degenen die een overmaat aan Nederlandse of eurozone-aandelen in hun pakket hebben, hebben nu de kans om te diversificeren op een moment dat hun aandelenportefeuille er prima voorstaat.

Fisher Investments Nederland

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links