Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Het wordt een belangrijk jaar voor de DAX

Het wordt een belangrijk jaar voor de DAX

De belangrijke Duitse aandelenindex DAX heeft zich niet alleen hersteld van de verliezen die in maart 2020 werden geleden, maar bereikte deze maand ook een all time high.

2021 wordt een belangrijk jaar voor de index, niet alleen vanwege dit puntenrecord maar ook omdat de index wordt uitgebreid van 30 naar 40 bedrijven.

DAX bereikt recordhoogte

De belangrijkste Duitse aandelenindex bereikte op 18 maart 2021 zijn all-time high op 14.804,01 punten. Hiermee werd de reeks aan recordhoogtes die in maart werden bereikt verder uitgebreid. Het betekende de vijfde keer deze maand dat de index een nieuw record vestigde.

Ondanks de dreiging van een derde golf van het coronavirus in Duitsland lijken veel beleggers vertrouwen te hebben in grote Duitse bedrijven. Een teken van dit optimisme is dat de volatiliteit van de DAX in maart het laagste niveau in een jaar tijd aantikte. Op 18 maart stond de volatiliteit onder de 20%. Een lage volatiliteit is doorgaans een teken dat beleggers optimistisch zijn over de toekomst, terwijl een hoge volatiliteit vaak een indicatie is van een gebrek aan vertrouwen in de toekomst.

De belangrijkste reden voor dit optimisme waren positieve berichten uit de Verenigde Staten. De Federal Reserve kondigde aan dat zij haar rentevoet voorlopig niet zal verhogen, om zo de Amerikaanse economie te ondersteunen. Daarnaast zijn sommige Amerikaanse staten, waaronder New York, begonnen met het versoepelen van de Covid-19-beperkingen. Een groeiende Amerikaanse economie betekent meer import door de Verenigde Staten, waar Duitse bedrijven waarschijnlijk van zullen profiteren.

In Europa zal het herstelplan van de Europese Unie waarschijnlijk ook een positieve invloed hebben op de Duitse economie. De afgelopen dagen kwamen echter voor de Duitse economie negatieve nieuwsberichten naar buiten. Vanwege de angst voor een derde golf van het coronavirus breidden Europese landen waaronder Duitsland hun coronarestricties uit. Leidt dit weer tot een neergaande markt of zal de huidige opgaande trend worden vastgehouden? Deze vraag blijft vooralsnog onbeantwoord.

DAX breidt uit naar 40 bedrijven

Als gevolg van het Wirecard-schandaal in juni 2020 kondigde de Deutsche Boerse Group, dat eigenaar is van de DAX, de belangrijkste hervorming in de geschiedenis van de index aan. De transparantienormen voor een bedrijf om opgenomen te worden in de DAX zijn aangescherpt en er zijn ook voorwaarden gesteld aan de inkomsten van een bedrijf. Vanaf december 2020 moeten bedrijven tenminste twee jaar een positieve EBITDA (inkomsten vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) hebben om te worden toegelaten tot de index.

Het meest in het oog springende onderdeel van de hervorming is waarschijnlijk dat de DAX in september 2021 wordt uitgebreid naar 40 ondernemingen. Tot dusver maakten de 30 grootste beursgenoteerde Duitse bedrijven deel uit van de index. Het doel van deze uitbreiding is dat de index een representatievere afspiegeling wordt van de Duitse economie.

Gebaseerd op de huidige marktkapitalisatie maken Airbus SE, herverzekeraar Hannover Re, Siemens Energy en e-commercebedrijf Zalando grote kans om opgenomen te worden in de index. Natuurlijk kan hun marktkapitalisatie tot aan september 2021 aanzienlijk variëren en zal tegen die tijd pas de definitieve samenstelling van de index bekend zijn.

Overzicht DAX

Op 18 maart 2021 sloot de DAX op 14.775,52 punten, terwijl de index op 18 maart 2020 nog op 8.441,71 punten stond. De DAX bereikte het laagste niveau over de afgelopen 52 weken op 19 maart 2020, toen de index op 8.257,53 punten noteerde. Het hoogste niveau over deze periode werd op 18 maart 2021 bereikt op 14.804,01 punten.

De toekomstige waarde van de index is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op de DAX zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: DAX

DAX BEST Turbo Short
DAX BEST Turbo Short
DAX BEST Turbo Long
DAX BEST Turbo Long

Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL/Home.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare