Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: ArcelorMittal

Investeringsidee: ArcelorMittal

De eerste halfjaarcijfers laten duidelijk zien dat ArcelorMittal nog altijd last heeft van de kwakkelende staalmarkt.

De staalfabrikant verwacht een voorzichtig herstel van de staalvraag in de tweede helft van dit jaar, maar is desondanks genoodzaakt om maatregelen te nemen die de financiële posities versterken. Zo wil ArcelorMittal onder meer de schuldpositie terugdringen en onderdelen verkopen.

Op 30 juli presenteerde ArcelorMittal zijn eerste halfjaarcijfers over 2020. De resultaten waren niet bepaald rooskleurig. Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019 viel de omzet 32,87% lager uit op $25,82 miljard. Het verlies over het eerste halfjaar kwam uit op $606 miljoen, terwijl er vorig jaar over de eerste 6 maanden nog een winst van $611 miljoen werd behaald. De ebitda halveerde op jaarbasis naar $1,674 miljard.

De staalproductie over het eerste halfjaar van 2020 nam af met ruim 25%, terwijl ook het aantal verschepingen van staal met 23% daalde. De mijnproductie en verscheping van ijzererts bleven met een afname van 3 en 6,8% nog enigszins gelijk met vorig jaar.

Dalende vraag naar staal

De tegenvallende resultaten zijn rechtstreeks het gevolg van de al geruime tijd dalende vraag naar staal. Al in 2019 stond de wereldwijde vraag naar staal onder druk als gevolg van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en daarnaast ook door de kwakkelende auto-industrie. De wereldwijde uitbraak van Covid-19 begin dit jaar heeft de staalmarkt nog verder onder druk gezet. Met name de wereldwijde lockdown bracht zowel de vraag als de productie van staal verder omlaag.

Nu deze lockdowns deels zijn versoepeld lijkt de zwaarste periode volgens ArcelorMittal achter de rug. Met name in China voorziet het staalbedrijf zelfs een voorzichtig herstel van de staalmarkt in het tweede halfjaar. Het bedrijf benadrukt tegelijkertijd dat elke vorm van herstel nog uiterst kwetsbaar is.

Behalve bij ArcelorMittal is dezelfde tendens van een zwakke staalmarkt zichtbaar bij de belangrijkste Europese concurrenten. Zo moet Tata Steel flink afslanken, waarbij 850 banen verloren gaan. Concurrent Salzgitter noteerde over het tweede kwartaal van dit jaar eveneens een verlies van €101 miljoen, terwijl de omzet met 31,83% afnam tot €1,52 miljard. 

Verkoop Amerikaanse activiteiten

Over het eerste halfjaar wist het bedrijf zijn schuldenpositie terug te dringen naar $7,8 miljard: het laagste niveau sinds de fusie tussen Arcelor en Mittal.

Voorlopig blijft het onzeker wanneer de staalmarkt zich weer daadwerkelijk zal herstellen. Daarom heeft ArcelorMittal besloten om de verliezen te beperken en de financiële positie via kostenreducties verder te versterken. De staalfabrikant heeft hier verder nog geen details over gegeven.

Op 28 september verkocht ArcelorMittal zijn Amerikaanse activiteiten aan Cleveland-Cliffs voor $1,4 miljard, waarvan $505 miljoen in contanten, $500 miljoen dollar in aandelen Cleveland-Cliffs en $58 miljoen in preferente aandelen zonder stemrechten. Met de verkoop van de fabrieken in de VS wil het staalbedrijf zijn schulden verder aflossen en eigen aandelen inkopen.

Koersontwikkeling

Na bekendmaking van de verkoop van de Amerikaanse activiteiten steeg de koers dezelfde dag nog met 10%. Ten opzichte van een jaar geleden staat de koers van ArcelorMittal desondanks nog altijd 2,9% lager en bedraagt op dit moment (13-10-2020) €12,01. Mogelijk kan het eigen-aandeleninkoopprogramma de koers in de komende periode verder ondersteunen.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op ArcelorMittal zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: ArcelorMittal

MT BEST Turbo Long
MT BEST Turbo Long
MT BEST Turbo Short
MT BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL/Home.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Meer over Bank Vontobel Europe AG ›
  1. Beleggingsidee: ArcelorMittal 25 nov
  2. label connect Value, Microcaps, Verenigd Koninkrijk: Do or Don't? 24 nov
  3. Peloton Interactive profiteert van sluiting Amerikaanse sportscholen 24 nov
  4. Waarom Fisher Investments Nederland gelooft dat monetaire verruiming meer kwaad dan goed doet 23 nov
  5. label connect Hoe technologie bijdraagt aan hoog rendement in private equity-fondsen 23 nov
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare