Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Voedingstak wordt steeds belangrijker voor DSM

Investeringsidee: Voedingstak wordt steeds belangrijker voor DSM

De halfjaarcijfers die DSM begin augustus presenteerde lagen grotendeels in lijn met de marktverwachtingen. De voedingsdivisie vertoonde zelfs een kleine omzetgroei, terwijl de resultaten voor de materialentak juist achterbleven bij de prognose. Als gevolg van de aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis, gaat DSM alsnog kostenreducties doorvoeren en tegelijkertijd de investeringen in de voedingsdivisie opvoeren.

Over het eerste halfjaar van 2020 noteerde DSM een omzetdaling van 1% op jaarbasis naar 4,5 miljard euro. Over dezelfde periode daalde de ebitda met 4% naar 825 miljoen euro, terwijl de nettowinst met 4% afnam tot 399 miljoen euro. Zelf spreekt het bedrijf uit Limburg van een solide resultaat, gezien de uitdagende omstandigheden als gevolg van COVID-19.

Omzetstijging voor voedingsdivisie

Dat DSM zijn eerste halfjaarresultaten redelijk op peil wist te houden was vooral te danken aan de voedingsdivisie. Naast voedingssupplementen richt deze tak zich ook op dierenvoeding. Over de afgelopen 6 maanden steeg de omzet hier op jaarbasis met 6% naar ruim 3,2 miljard euro. Daarmee bepaalt de voedingsdivisie nu ruim twee derde van de totale omzet. Een deel van de omzetstijging schrijft DSM toe aan het hamstergedrag van mensen begin dit jaar en aan een toegenomen vraag naar producten die het immuunsysteem helpen verbeteren. De ebitda van de divisie nam met 5% toe tot 674 miljoen euro. Het bedrijf geeft geen winstcijfers op divisieniveau.

Eerder dit jaar lijfde DSM het Oostenrijkse Erber Group in, dat gespecialiseerd is in het opsporen en tegengaan van gevaarlijke schimmels in voeding. Voor de overname betaalde DSM 980 miljoen euro. Daarnaast werd begin dit jaar Glycom voor 765 miljoen overgenomen. Dit Deense biotechnologiebedrijf levert voedingsvezels die ervoor zorgen dat goede bacteriën in het darmstelsel groeien. Met deze overnames wil DSM het omzetaandeel van de gehele voedingsdivisie verder uitbreiden.

Materialendivisie heeft het zwaar

De andere divisie van DSM betreft de materialenactiviteiten. Deze divisie produceert onder andere hoogwaardige materialen voor de auto-industrie. Het bedrijfsonderdeel had het voor de uitbraak van Covid-19 al niet makkelijk en heeft zijn resultaten het eerste halfjaar nog verder zien teruglopen. Zo daalde de omzet op jaarbasis met 16% naar bijna 1,2 miljard euro. De ebitda viel 28% lager uit op 189 miljoen euro.

Kostenreductie

Mede vanwege de tegenvallende resultaten binnen de materialendivisie en onzekerheid over de huidige coronacrisis, kondigde DSM op 31 augustus een reorganisatie aan waarbij 200 banen zullen verdwijnen. De reorganisatie maakt onderdeel uit van een kostenreductieplan, dat volgens DSM een jaarlijkse besparing van tussen de 25 en 30 miljoen euro moet opleveren.

Voor het resterende jaar verwacht DSM voor de voedingstak tenminste een enkelcijferig bedrijfsresultaat te realiseren. Alle andere verwachtingen heeft DSM losgelaten.

Koersontwikkeling

Ten opzichte van vorig jaar staat de aandelenkoers van DSM op dit moment (21-09-2020) bijna 20 procent hoger op 135,60 euro. Met name na de sterke koersdaling in maart ten tijde van de beurskrach is de aandelenkoers van DSM hard opgelopen.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Investeringsidee: DSM

DSM BEST Turbo Short
DSM BEST Turbo Short
DSM BEST Turbo Long
DSM BEST Turbo Long

Vontobel-producten op DSM zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.


Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL/Home.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Meer over Bank Vontobel Europe AG ›
  1. Beleggingsidee: ArcelorMittal 25 nov
  2. label connect Value, Microcaps, Verenigd Koninkrijk: Do or Don't? 24 nov
  3. Peloton Interactive profiteert van sluiting Amerikaanse sportscholen 24 nov
  4. Waarom Fisher Investments Nederland gelooft dat monetaire verruiming meer kwaad dan goed doet 23 nov
  5. label connect Hoe technologie bijdraagt aan hoog rendement in private equity-fondsen 23 nov
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare