Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: goud

Investeringsidee: goud

De goudprijs stond in de week van 3 augustus boven de 2.000 dollar per troy ounce. Sinds begin dit jaar is de prijs van goud met ongeveer 30 procent gestegen. Deze prijsevolutie is voornamelijk het gevolg van de Covid-19-crisis, die heeft geleid tot een toename in de vraag naar goud en tot afname van de fysieke voorraden.

Stijgende vraag

In tijden van grote onrust op de aandelenmarkt wordt goud doorgaans gezien als een veilige beleggingshaven. Na de crisis in 2008 werd goud bijvoorbeeld een aantrekkelijke activa voor beleggers. Dit is ook weer het geval met de Covid-19-crisis, waarbij veel beleggers aandelen momenteel te riskant vinden vanwege de hoge volatiliteit.

Normaal gesproken zijn obligaties met een laag risico op expiratie tijdens een crisis ook een aantrekkelijke belegging. Onder de voordelen van beleggen in obligaties zijn de rentes die beleggers hierop ontvangen, maar aan de andere kant bieden obligaties weer weinig bescherming tegen inflatie. Hoewel er over goud geen rente wordt uitgekeerd, kan dit alsnog een interessante belegging zijn doordat de goudprijs over het algemeen sterk (negatief) correleert met de inflatie. Daarom wordt goud vaak beschouwd als een mogelijke bescherming tegen inflatie.

Door de huidige lage rentestanden is beleggen in obligaties van hoge kwaliteit minder interessant en daardoor heeft goud nu de voorkeur bij beleggers. Dit is vooral het geval in de Verenigde Staten. Investeringsfondsen beleggen massaal in goud en goud-ETF’s. Volgens de Duitse financiële krant Handelsblatt vertegenwoordigde de VS in de eerste helft van 2020 maar liefst 75 procent van alle investeringen in goud-ETF's.

Ook in Europa was er een toename in de vraag naar goud. In Duitsland steeg bijvoorbeeld de vraag naar goudstaven en munten met 120 procent ten opzichte van de eerste helft van 2019. Op dit moment is Duitsland de grootste markt voor goudstaven en is daarmee China voorbijgestreefd. Duitse beleggers kochten samen in totaal 83 ton aan goud in deze periode.

Minder aanbod

Een andere factor die meespeelt in de gestegen goudprijs is de significant gedaalde goudproductie in de eerste helft van 2020. Vergeleken met het eerste halfjaar van 2019 daalde de goudproductie met 6 procent tot 2.192 ton. Deze daling is het gevolg van de afgenomen mijnproductie (1.603 ton in vergelijking met 1.692 ton in het eerste halfjaar van 2019) en een afname in gerecycled goud. De productieafname speelde vooral een grote rol in het tweede kwartaal van 2020 (-15 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019).

De gedaalde goudproductie is voornamelijk het gevolg van de opgelegde lockdowns in belangrijke goudproducerende landen vanwege de pandemie. De grootste goudproducent, China, zag de goudproductie over het eerste kwartaal van 2020 significant dalen met 9 procent op jaarbasis. De mijnindustrie werd hard geraakt door de opgelegde maatregelen in strijd tegen het coronavirus.

Andere belangrijke gou producerende landen werden vooral geraakt in het tweede kwartaal van 2020. De coronamaatregelen werden er later pas van kracht. De goudproductie in Mexico daalde met ongeveer 62 procent in het tweede kwartaal, doordat bijna de gehele mijnbouw stil kwam te liggen vanwege het virus. Om dezelfde reden daalde de goudproductie in Zuid-Afrika met 59 procent en in Peru met 45 procent op jaarbasis. De enige uitzondering was Rusland. Hier steeg de productie in het tweede kwartaal van 2020 op jaarbasis met 15 procent.

De sinds maart 2020 alsmaar stijgende goudprijs is dus het gevolg van een combinatie van hogere vraag en minder aanbod.

Goud als activa

De hoogste goudprijs over de afgelopen 52 weken bedroeg $2063,60 en werd behaald op 6 augustus dit jaar. De laagste goudprijs over dezelfde periode was $1.440,83 en werd bereikt op 2 augustus 2019.

De toekomstige goudprijs is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Investeringsidee: goud

Gold BEST Turbo Long
Gold BEST Turbo Long
Gold BEST Turbo Short
Gold BEST Turbo Short

Vontobel-producten op goud zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.


Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL/Home.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links