Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: AEX-index

Investeringsidee: AEX-index

De AEX heeft zich in de eerste maanden van 2019 hersteld van de moeilijke periode daarvoor. Kan de index dit ook in de komende periode vasthouden, na de recente herweging?

De AEX is de hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam, die wereldwijd tot de kleinere spelers behoort. Op basis van recente data van persbureau Bloomberg staat Nederland gemeten naar beurswaarde op de twintigste plaats wereldwijd.

Beursgang Naspers

De Amsterdamse beurs kan dit jaar mogelijk wel plaatsen winnen dankzij de beursgang van Naspers. Het Zuid-Afrikaanse mediaconglomeraat wil 25% van zijn internationale activiteiten naar de beurs in Amsterdam brengen. De resterende 75% blijft genoteerd aan de beurs van Johannesburg in Zuid-Afrika.

Met de beursgang in Amsterdam geeft Naspers geen nieuwe aandelen uit. Het bedrijf wordt momenteel gewaardeerd op bijna 100 miljard euro. Daarmee zou Naspers het grootste beursgenoteerde internetbedrijf in Europa worden.

Afgewacht moet worden wanneer het bedrijf zijn debuut maakt in Amsterdam en onder welke naam dat zal gebeuren. Naspers gaat zijn activiteiten buiten Zuid-Afrika namelijk onderbrengen in een nieuw bedrijf, waarvan de naam nog niet bekend is.

Herstel

Eind december vorig jaar schreven wij nog dat de AEX-index langere tijd onder druk stond door zorgen over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Over het vierde kwartaal van 2018 daalde de AEX. De graadmeter sloot eind vorig jaar op 487,88 punten. Dit betekende het slechtste kwartaal voor de index sinds het derde kwartaal van 2011.

De daling in het vierde kwartaal van 2018 heeft de Nederlandse hoofdindex de afgelopen periode weer ingelopen. Over het eerste kwartaal van 2019 steeg de AEX tot 548,98 punten. Met een toename van 61,1 punten betekende dit voor de index de op een na grootste stijging van deze eeuw.

Handelsakkoord VS - China

De stijging lijkt onder meer te danken aan de weggeëbde zorgen over een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China. Afgewacht moet worden of er uiteindelijk een akkoord wordt gesloten en welke gevolgen dit zal hebben voor bedrijven die genoteerd staan in de AEX.

Daarnaast zijn de zorgen in de markt over Brexit afgenomen, doordat deze is uitgesteld tot 31 oktober 2019. Ook hiervan is vooralsnog onduidelijk wat de uiteindelijke uitkomst zal zijn.

Herschikking

Halverwege maart vond de herweging van de AEX plaats. De samenstelling van de index vindt plaats op basis van de handelsomzet. Dit is het aantal verhandelde aandelen van een bedrijf vermenigvuldigd met de koers.

Daarnaast wordt de weging gebaseerd op de huidige beurswaarde van de aandelen die genoteerd staan in Amsterdam. Dit is het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf vermenigvuldigd met de koers.

Op basis hiervan zijn Adyen en IMCD gepromoveerd naar de AEX. Zij hebben de plek ingenomen van Signify en Altice Europe. De laatstgenoemde bedrijven staan nu genoteerd in de AMX index.

Veelvoud aan factoren

De toekomstige waarde van de index is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op de AEX index zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: AEX index

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.