Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Investeringsidee: AkzoNobel

Door Bank Vontobel Europe AG op 06 jul 2018 | Onderwerp: Bank Vontobel Europe AG | Categorie: Beleggingsideeën

Investeringsidee: AkzoNobel

Door het afstoten van de chemietak wordt AkzoNobel weer gezien als een fusie- en overnamekandidaat.

Eind maart werd bekend dat private equity maatschappij Carlyle en het Singaporese staatsfonds GIC de chemietak Specialty Chemicals van AkzoNobel hebben overgenomen voor €10,1 miljard. Hierdoor kan AkzoNobel zich volledig richten op zijn verfactiviteiten.

Actief op zoek

AkzoNobel is ondertussen weer actief op zoek naar overnames. In juni werd het Roemeense verbedrijf Fabryo overgenomen, waardoor AkzoNobel direct de grootste speler op deze binnenlandse markt is geworden.

Topman Thierry Vanlacker heeft begin juli aangegeven dit jaar naar verwachting nog een aantal kleinere overnames te doen. Vanlacker kijkt naar bedrijven die maximaal €150 miljoen kosten.

AkzoNobel verwacht niet dat het zal fuseren met een sectorgenoot. In 2017 deed het Amerikaanse PPG nog een poging om AkzoNobel over te nemen, waarna de Nederlandse verfproducent in gesprek ging met Axalta over een mogelijke fusie.

Of actief gezocht?

Goldman Sachs stelt echter al enige tijd dat AkzoNobel een overnamekandidaat is. Door de recente afsplitsing van de chemietak kan dit proces volgens de Amerikaanse zakenbank weer in een stroomversnelling raken.

Mede daarom heeft Goldman Sachs eind juni toegevoegd aan zijn lijst van West-Europese bedrijven waarvan de kans 15% of meer is dat het wordt overgenomen of fuseert. Andere analisten zijn eveneens overwegend positief over het aandeel.

Een van de zaken die de komende periode een rol kan gaan spelen voor AkzoNobel zijn de grondstoffenprijzen. De afgelopen periode zijn de grondstoffenprijzen aanzienlijk opgelopen, wat een negatieve invloed heeft op de resultaten van de verfdivisie. Afgewacht moet worden hoe dit zich zal ontwikkelen.

Daarnaast moet AkzoNobel een oplossing vinden voor zijn personeel. In juni stemden medewerkers tegen de cao-voorstellen van het bedrijf, omdat er een conflict is over het pensioenfonds. Vakbonden willen nu acties gaan voeren in de hoop dat AkzoNobel het pensioenfonds met €400 miljoen versterkt. Afgewacht moet worden of het bedrijf de eisen zal inwilligen.

Koers

Op het moment van schrijven (2 juli 2018) staat de koers op jaarbasis 4,9% lager op €73,70. De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren.

Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op de AkzoNobel zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee AkzoNobel

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.