Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Goud

Investeringsidee: Goud

De goudprijs heeft het eind vorig jaar ingezette herstel in de eerste maanden van dit jaar weten door te trekken. Voor de komende maanden zijn drie factoren van belang.

De goudprijs wordt al langere tijd bepaald door een aantal factoren. Allereerst hebben de geopolitieke spanningen wereldwijd de goudprijs de afgelopen maanden opgedreven. Goud wordt in dit soort roerige tijden door beleggers vaak gezien als een veilige beleggingshaven.

Door dalende aandelenkoersen besloot een deel van de beleggers hun kapitaal te verleggen naar goud. Afgewacht moet worden hoe de aandelenkoersen zich in de komende maanden zullen ontwikkelen.

De tweede factor die de goudprijs voor een deel beïnvloedt is de Amerikaanse dollar. De munt werd de afgelopen tijd ondersteund door een stijging van de rendement op Amerikaanse staatsobligaties. Deze stijging komt voort uit onrust over de toenemende Amerikaanse overheidsschuld en inflatiedruk als gevolg van stijgende olieprijzen.

Rol van centrale banken

In het verlengde van de dollar ligt de derde bepalende factor voor de waarde van goud. Dit zijn namelijk de beleidsmaatregelen van centrale banken. Zo is de euro zwakker geworden, doordat beleggers rekening houden met een versneld einde van het stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank.

De daling van de euro leidde ertoe dat de dollar sterker is geworden. Volgens de World Gold Council is de sterkere dollar de belangrijkste reden dat de goudprijs recent onder druk is komen te staan. Zij verwachten dat het ook in de komende maanden de belangrijkste factor zal zijn die de goudprijs bepaalt.

Dan zal wellicht meer duidelijk worden over welke koers de Federal Reserve zal gaan varen in zijn stimuleringsbeleid. Verwacht wordt dat de Fed in de komende jaren stapsgewijs de rente zal verhogen, maar het tempo waarin dit zal gebeuren is onder meer afhankelijk van de economische groei in de Verenigde Staten.

Ontwikkeling goudprijs

De afgelopen maanden bevond de goudprijs zich tussen $1,310 en $1,360 per troy ounce. Diverse analisten zien nog voldoende opwaarts potentieel voor de goudprijs. Sommige analisten rekenen erop dat de goudprijs nog dit jaar stijgt richting de $1,400 per troy ounce.

Aan de andere kant zijn er ook analisten die behoudender zijn. Zij rekenen erop dat de goudprijs in ieder geval op korte termijn kan dalen als gevolg van een sterker wordende dollar en stijgende rentetarieven.

De toekomstige prijsvorming is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op Goud zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Goud

Ontdek Vontobel's productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links