Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Ahold Delhaize

Investeringsidee: Ahold Delhaize

De positieve resultaten en solide vooruitzichten van Ahold Delhaize konden niet voorkomen dat de recente aandeelhoudersvergadering ontaarde in verontwaardiging onder beleggers.

Ahold Delhaize lijkt de opkomende concurrentie in de Verenigde Staten van onder meer Aldi en Lidl vooralsnog goed het hoofd te kunnen bieden. Mede dankzij de succesvolle fusie met Delhaize en het daaropvolgende kostenbesparingsprogramma uit 2016 is het bedrijf in staat zijn opbrengsten verder te vergroten.

Aandeelhoudersophef

Hoewel de recente aandeelhoudersvergadering voornamelijk in het teken had moeten staan van de bovengenoemde ontwikkelingen, verliep de vergadering een stuk minder rooskleurig. Dit had vooral te maken met een beschermingsconstructie in de vorm van een stichting, die Ahold in 2003 had opgezet als gevolg van een groot boekhoudschandaal. Hier stemden ook de aandeelhouders mee in.

De betrokken aandeelhouders waren destijds in de veronderstelling dat de stichting van tijdelijke aard zou zijn en niet tot in de eeuwigheid zou kunnen worden voortgezet. Daarnaast was er niet op gerekend dat de complete stichting in handen zou kunnen komen van het bestuur.

Nu dit naar buiten is gekomen wordt Ahold Delhaize niet alleen beschuldigd van gebrekkige communicatie omtrent dit standpunt, maar zelfs van bewuste misleiding. Deze beschermingsstichting geeft het bestuur de mogelijkheid om belangrijke beslissingen omtrent zaken als fusies volledig buiten aandeelhouders om te nemen.

Aangezien dit nooit duidelijk is gecommuniceerd ervaren beleggers dit als misleiding. Waar beleggers dachten het bedrijf in eerste instantie te steunen, gaven ze in feiten met deze beslissing ook hun stemrecht op.

Stoelendans top

Naast deze confrontatie werden beleggers tijdens de vergadering ook verrast door een vrij plotse stoelendans aan de top van Ahold Delhaize. Kort voor de aandeelhoudersvergadering werd al het vertrek van topman Dick Boer aangekondigd.

Zijn vervanger wordt de oud-topman van Delhaize Frans Muller. Daarnaast wordt ook president-commissaris Mats Jansson vervangen door Jan Hommen en vertrekken tot slot de Belgen Johnny Thijs en Patrick De Maeseneire.

Koersreactie

Het blijft afwachten in hoeverre de bovengenoemde ontwikkelingen de koers van Ahold Delhaize zullen beïnvloeden en een schaduw kunnen werpen over de desondanks sterke prestaties van het bedrijf. Beleggersverenigingen zoals de Nederlandse VEB en het Franse CIAM hebben al aangegeven om eventueel juridische stappen te overwegen.

De koers van het aandeel is sinds september vorig jaar gestegen en bereikte in december een voorlopig hoogtepunt van €19,78. De toekomstige aandelenkoers is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren.

Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op Ahold Delhaize zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Ahold

Ontdek Vontobel's productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links