Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Genmab

Investeringsidee: Genmab

Eerder dit jaar schreven wij dat het voor Genmab belangrijk zou worden om in 2017 positieve studieresultaten en mijlpalen te behalen. Recent gepresenteerde resultaten wijzen op positieve ontwikkelingen hierin, terwijl de koers van het aandeel juist is gedaald.

Op 8 november publiceerde Genmab zijn resultaten over de eerste negen maanden van dit jaar. Het Deense biotechnologiebedrijf zag de omzet op jaarbasis stijgen met 52% tot 1,348 miljoen Deense Kroon (181,14 miljoen euro), wat vooral werd gedreven door de verkoop van Darzalex en ontvangen royalties daarvan. De omzet voor Darzalex bedroeg 871 miljoen dollar, wat resulteerde in royaltyinkomsten van 707 miljoen Deense Kronen (95,01 miljoen euro).

Resultaten

De operationele uitgaven van Genmab over de eerste negen maanden stegen op jaarbasis met 30% tot 707 miljoen Deense Kroon (95 miljoen euro), wat het gevolg was van extra investeringen in producten die in de pijplijn zitten. De operationele inkomsten namen op jaarbasis toe met 86% tot 641 miljoen Deense Kroon (86 miljoen euro).

Verder zag Genmab sinds 31 december 2016 de kaspositie toenemen van 3,922 miljoen Deense Kroon (527,04 miljoen euro) tot 5,184 miljoen Deense Kroon (696.63 miljoen euro), wat vooral te danken was aan mijlpaalbetalingen.

Kort na de presentatie van de resultaten werd bekend dat de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock in Genmab een belang heeft opgebouwd van 5,03%. Andere aandeelhouders van Genmab zijn onder meer Vanguard, Fidelity en Comgest.

Laatstgenoemde nam eerder dit jaar een belang in Genmab nadat bekend werd dat Darzalex op de Amerikaanse markt verkocht mocht worden. De vermogensbeheerder stelt daarnaast dat Genmab zich van andere biotechnologiebedrijven onderscheidt door zijn sterke balans, winstgevendheid en positieve kasstroom.

Darzalex

In september van dit jaar werd Darzalex ook goedgekeurd in Japan en heeft de eerste commerciële verkoop inmiddels plaatsgevonden, waardoor Genmab een mijlpaalbetaling van 25 miljoen dollar tegemoet zou kunnen zien van Janssen Biotech.

De mijlpaalbetalingen gerelateerd aan Darzalex zullen volgens Genmab over 2017 uitkomen tussen 930-1,100 miljoen Deense Kroon (125-148 miljoen euro). Mede naar aanleiding van de recente mijlpaalbetaling heeft het biotechnologiebedrijf zijn omzetraming voor heel 2017 verhoogd met 160 miljoen Deense Kroon (21,5 miljoen euro) naar 2,110-2,310 miljoen Deense Kroon (282-310 miljoen euro).

Daarnaast heeft Genmab de raming voor de operationele inkomsten verhoogd van 900-1,100 miljoen Deense Kroon (121-148 miljoen euro) naar 1,060-1,260 miljoen Deense Kroon (142-169 miljoen euro).

Verder gaf Genmab onlangs 22,532 nieuwe aandelen uit als gevolg van de uitvoering van werknemer warrants. Het biotechnologiebedrijf heeft ongeveer 6,68 miljoen Deense Kroon (0,9 miljoen euro) opgehaald en de uitgifte komt neer op ongeveer 0.04% van het totale aandelenkapitaal. Genmab verwacht dat de kaspositie aan het einde van dit jaar boven de 4,900 miljoen Deense Kroon (658 miljoen euro) zal liggen.

Overname op komst?

Speculanten kunnen daarnaast denken dat Genmab op langere termijn overgenomen kan worden. Het biotechnologiebedrijf heeft namelijk een samenwerkingsverband met Janssen Biotech, dat onderdeel is van Johnson & Johnson. Vooralsnog zijn er zover bekend geen gespreken tussen beide partijen gaande over een mogelijke overname. De toekomst moet echter worden afgewacht.

De koers van het aandeel is de afgelopen maanden gedaald tot het laagste niveau van het jaar en staat ten opzichte van begin 2017 ruim 13% lager. Het aandeel wordt verhandeld op een koers-winstverhouding van 58,1.

Afgewacht moet worden of Genmab in de komende periode het vertrouwen van beleggers weet terug te winnen en hoe studieresultaten van medicijnen die in de pijplijn zitten uitvallen. Dit kan de koers van het aandeel voor een groot deel bepalen.

Vontobel producten op Genmab zijn verkrijgbaar bij DEGIRO, Lynx en Interactive Brokers.

Investeringsidee: Genmab

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links