Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: CAC 40

Investeringsidee: CAC 40

De verkiezingsoverwinning van Emmanuel Macron heeft geleid tot de nodige hervormingsplannen voor Frankrijk, waar vooralsnog niet iedereen het mee eens lijkt te zijn.

Hervormingen

In mei van dit jaar won Emmanuel Macron de Franse presidentsverkiezingen door Marine Le Pen te verslaan, waardoor de rust op de markten terugkeerde. Het populisme was namelijk een halt toegeroepen in de op een na grootste economie van de eurozone.

Een verdere opsplitsing na de Brexit was hierdoor niet langer het geval. Macron ziet de Brexit juist als een van de kansen om de eigen economie van een impuls te voorzien, onder meer door Londense bankiers te overtuigen naar Parijs te komen.

De nieuwbakken president van Frankrijk kondigde daarnaast een aantal hervormingen aan, waaronder lagere belastingen voor het bedrijfsleven en een flexibelere arbeidsmarkt. Op deze manier wil Macron Franse bedrijven competitiever maken.

Protesten

Zo wil hij Frankrijk interessanter maken voor buitenlandse bedrijven om zich te vestigen. Hiermee wil Macron ook de Franse werkloosheid verlagen, die al meer dan een decennium boven de 9% ligt.

Vooralsnog hebben de plannen van Macron onder aanvoering van de Franse vakbonden geleid tot felle protesten en stakingen door de eigen bevolking. Volgens een woordvoerder van EDF, dat onder meer 48 Franse kernreactors in beheer heeft, deed circa 11% van de werknemers mee aan een recente staking.

Franse economie

De Banque de France verwacht dat de Franse economie in het derde kwartaal met 0,5% zal groeien ten opzichte van het kwartaal daarvoor, waarmee de groei van de eerste zes maanden van dit jaar zou worden doorgetrokken. vDe centrale bank stelt dat de industriële productie in augustus een licht vertraagde groei liet zien, maar de groei in de dienstensector was ‘robuust’ en activiteiten in de bouwsector ‘sterk’.

De sentimentsindicator voor de Franse industrie daalde van 105 naar 104, terwijl diensten en bouw met 1 punt verbeterden tot respectievelijk 100 en 103. Het langetermijn gemiddelde van de indicatoren bedraagt 100.

CAC 40

De CAC40 staat ten opzichte van een jaar geleden ruim 19% hoger op 5,210 punten, onder meer naar aanleiding van de opluchting over de verkiezingsuitslag in Frankrijk.

Bedrijven in de CAC 40 genereren 61% van hun omzet in Europa, waardoor zij kwetsbaar zijn voor een sterke lokale munt wanneer overzeese omzet in euro’s wordt geboekt.

Bedrijven als Airbus, L’Oréal en LVMH realiseren een groot deel van hun omzet buiten Frankrijk en zullen daardoor wel minder profiteren van lagere binnenlandse belastingen. Daarentegen kunnen onder meer Renault en EDF hier juist baat bij hebben.

Economische groei

Met een economische groei die doorzet en plannen om onder meer de werkloosheid aan te pakken, moet worden afgewacht of het momentum van de stakingen in Frankrijk wordt vastgehouden. Wel is het zo dat de populariteit van Macron onder de Franse bevolking de afgelopen maanden sterk is afgenomen.

Mochten de hervormingen van Macron slagen, kan dit een positieve impuls geven aan de economische groei van Frankrijk en de eurozone, terwijl het ook andere landen in de eurozone (zoals Italië) kan doen bewegen hervormingen door te voeren.

De producten zijn verhandelbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: CAC 40

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links