Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: SBM Offshore

Investeringsidee: SBM Offshore

SBM Offshore ondervond jarenlang hinder van problemen in Brazilië, maar leek zich hier langzaamaan van te herstellen. De Braziliaanse problemen zijn onlangs echter weer opgelaaid door een mogelijke smeergeldbetaling van de president, iets waar beleggers op hebben geanticipeerd.

Brazilië

SBM Offshore realiseert een groot deel van zijn omzet in de Braziliaanse oliesector. Sinds het begin van dit decennium floreerde de Braziliaanse economie en de maritiem dienstverlener had daar onder meer nauwe banden met Petrobras.

Het Braziliaanse olieconcern is voor 55% in handen van de Braziliaanse overheid en goed voor circa 10% van het Bruto Nationaal Product. Hierdoor speelt het een grote rol voor de Braziliaanse economie.

Werknemers van Petrobras zouden echter in de periode van 2004 tot 2012 steekpenningen van toeleveranciers hebben aangenomen in ruil voor opdrachten. Een van die partijen zou SBM Offshore zijn geweest.

Onderzoek

De Justitie van Brazilië heeft hier momenteel een onderzoek naar lopen, waardoor SBM Offshore in de tussentijd wel mag meedoen aan tenders maar geen Braziliaanse contracten kan verkrijgen. De maritiem dienstverlener probeert al langere tijd een schikking met de Justitie in Brazilië te treffen.

Daarnaast wil de klokkenluider die het omkoopschandaal van SBM Offshore aan het licht bracht dat meerdere topbestuurders van het bedrijf onder ede worden verhoord, waardoor de zaak waarschijnlijk nog niet zal worden afgerond.

Beleggers leken deze Braziliaanse problemen van SBM Offshore achter zich te hebben gelaten, maar in mei stond de koers opnieuw onder druk door de ontstane politieke onrust in Brazilië. President Michel Temer zou goedkeuring hebben gegeven aan het betalen van smeergeld.

De president ontkent tot op heden, maar desondanks is onder andere de Braziliaanse munt sterk in waarde gedaald.

Dalende omzet

Begin mei presenteerde SBM Offshore een trading update over het eerste kwartaal. De maritiem dienstverlener zag de omzet op jaarbasis met 5% dalen tot 420 miljoen dollar en voldeed daarmee aan de verwachtingen van zowel het management als de markt.

De omzetdaling werd beperkt door de Lease and Operate divisie, dat langdurige contracten sluit voor de levering en exploitatie van olieproductieplatformen. Deze divisie zag de omzet op jaarbasis toenemen met 29% tot 378 miljoen dollar.

SBM handhaafde de verwachting dat over heel 2017 de totale omzet uit komt op 1.7 miljard dollar en de EBITDA rond 750 miljoen dollar. Verder maakte SBM Offshore bekend het dividend te willen verhogen met 2 dollarcent, waardoor deze op jaarbasis uitkomt op 0,23 dollar per aandeel.

Koers

Door de negatieve berichten uit Brazilië is de koers van SBM Offshore de afgelopen periode gedaald, ook al voldeden de eerstekwartaalcijfers grotendeels aan de marktverwachtingen.

Deze koersdaling kan echter ook een mooi instapmoment bieden voor beleggers, al is vooralsnog onduidelijk of en zo ja wanneer SBM Offshore een schikking in Brazilië zal treffen. Ook is de uitkomst van de mogelijke smeergeldaffaire door de Braziliaanse president vooralsnog ongewis.

De producten zijn verhandelbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: SBM Offshore

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links