Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

De opwarming van de aarde haalt ons in

De opwarming van de aarde haalt ons in

Om tegenspoed aan te pakken, moet je eerst de aard ervan herkennen; vervolgens moet je weten waar het is en hoe het zich gedraagt en beweegt; om het aan te pakken, moet je al zijn geheime wapens blootleggen.

En zo is het ook met de klimaatverandering: we hebben het fenomeen en de bronnen geïdentificeerd; nu moeten we diegenen identificeren die de aanpak ervan op zich nemen, de nodige maatregelen nemen en "de troepen verzamelen". 

Het gebeurt nu en kritieke niveaus zijn in zicht

De echte vraag bij beheerders van milieufondsen zoals BNP Paribas Asset Management: wanneer gaat de wereld zichzelf organiseren om het broeikaseffect zo te bestrijden zoals het zou moeten, met alle middelen die de omvang van de schade die het veroorzaakt en zal blijven veroorzaken, vereist?

Wat is er voor ons allemaal nodig om te begrijpen dat de tijdshorizon voor het niet overschrijden van de veel genoemde drempel van 2 °C niet het jaar 2100 is, maar 2040 als er niets wordt gedaan? Het gaat hier niet om het stabiliseren van de uitstoot van broeikasgassen, maar om het snel, wereldwijd en krachtig verminderen ervan. 

Wie in de politieke wereld zal de moed hebben om de enorme uitdagingen van de dreiging die ons te wachten staat uit te leggen? Het is duidelijk dat de oplossing deels ligt in de onvermijdelijke verandering in levensstijlen, in het overeenkomen om te bezuinigen, in het naleven van de principes van solidariteit en verantwoordelijkheid. 

Kijk naar het grotere geheel

Wie wint de steun van de meerderheid en kijkt verder dan individueel eigenbelang? Moeten we wachten tot degenen die lijden onder het broeikaseffect, zoals de boeren, machtiger worden dan degenen die er nu van profiteren?

Mensen zullen moeten begrijpen dat het beperken van vliegreizen een deel van de oplossing zou zijn, evenals beperkt autogebruik, zelfs met het risico van maatschappelijke onrust en de vervreemding van autorijdende kiezers. 

Of moeten we geloven dat de mensheid, vastgeroest in een stramien en gezien haar eigenschappen en rijkdom, op weg is naar de ondergang? Zijn we bereid om onze kinderen op te offeren op het altaar van het comfort waarvan we vandaag de dag genieten?

Lees alles over klimaat- en duurzaamheidskwesties
in de sectie over 'SRI' op Investors' Corner

BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. (adres: Postbus 71770, 1008 DG Amsterdam), de beheerder, is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten. Voordat u investeert in enig financieel instrument dient u het prospectus alsmede de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) met informatie over het product, de kosten en de risico’s te lezen. Het prospectus, de EBi alsmede overige informatie zijn verkrijgbaar op de website: www.bnpparibas-am.nl. De in dit artikel opgenomen opinies zijn het oordeel van BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. op het gespecificeerde moment en kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links