Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Evergrande is echt een probleem voor ArcelorMittal

Evergrande is echt een probleem voor ArcelorMittal

Beleggers zijn nu al enkele weken in de ban van Evergrande. De eerste schrikreactie is er wel va af, maar dat neemt niet weg dat er serieuze consequenties zijn voor bepaalde markten.

Een van die markten is die van staal. ArcelorMittal heeft via ijzermijnen en staalfabrieken een grote blootstelling aan deze markt en dat vormt een risico voor het bedrijf. Als er één aandeel is om te mijden bij deze crisis, dan is het ArcelorMittal.

China is dé staalmarkt

Volgens schattingen van Worldsteel zal China dit jaar goed zijn voor 54,7% van de wereldwijde vraag naar staal. Niet alleen is China de grootste producent, maar het is ook de grootste importeur en exporteur van staal (cijfers 2020). Japan en Rusland zijn de grootste netto-exporteurs.

Niet alleen is China de grootste gebruiker van staal, de bouw is goed voor 52% van de wereldwijde vraag naar staal. Daarom is Evergrande relevant voor de staalmarkt.

China’s vraag naar staal na Evergrande

De huidige ‘crisis’ van Evergrande was afgelopen wekend een duidelijk thema bij beleggers. Wij denken dat dit nog wel een staartje kan krijgen. Evergrande is namelijk niet het verhaal, dat is de Chinese vastgoedmarkt. Chinezen investeren namelijk erg graag in vastgoed, zoals Amerikanen beleggen of Europeanen sparen via de bank of pensioenfondsen. Daardoor bezitten opvallend veel Chinezen een tweede (of derde) woning. Vaak niet verhuurd, want slechts 10% van de Chinezen is huurder. Hier komen de spooksteden vandaan en de statistiek dat 20% van de woningen in China leegstaat.

Hoe ziet het grote plaatje er dan uit? Dat hebben wij in de onderstaande afbeelding samengevat.
klik om te vergroten
(Bron: IG op basis van data van Goldman Sachs, CBS, DNB, Wereldbank)

In Nederland en in de VS is de waarde van obligaties plus aandelen ruim groter dan die van de woningvoorraad. In China is de woningvoorraad 2,6x meer waard dan de eigen markt voor aandelen of obligaties. Ook ten opzichte van het BBP is de waarde van de Chinese woningmarkt niet in proportie met wat logisch is.

Uiteindelijk staan de lege appartementen, al dan niet afgebouwd, op de balans van projectontwikkelaars of particulieren die hun spaargeld proberen weg te zetten. Dit werkt zolang er voldoende (nieuwe) kopers zijn die (later) de lege appartementen willen bewonen of ook willen gebruiken voor speculatie. Het grootste gevaar is dat de kredietkraan dichtgaat voor de financiering van appartementen. Tegelijk kunnen de prijzen dalen door een gebrek aan vraag door een laag vertrouwen in combinatie met het vastgoed dat de markt op stroomt door gedwongen verkopen, zoals bij Evergrande. In dit scenario stort de Chinese economie in elkaar en de bouwsector voorop.

Dit alles is relevant voor de staalmarkt, want er wordt enorm veel gebouwd in China: vorig jaar 1,75 woningen per 100 inwoners. De Chinese bevolking groeit al jaren veel trager dan dat: maar zo’n 0,5% per jaar.

Onze grootste zorg betreffende de staalmarkt is dat China stopt met bouwen door deze crisis. Zelfs een kleine vraagterugval kan leiden tot enorme overcapaciteit. Hier komt ArcelorMittal in beeld.

ArcelorMittal is staal

ArcelorMittal is de op één na grootste producent van staal ter wereld. De helft van de productiecapaciteit zit in Europa, een groot deel van de rest zit in de Noord en Zuid Amerika.

De koers van Arcelor is ook zeer gevoelig voor de prijs van staal. Dit is aardig geïllustreerd in de onderstaande grafiek. De sterke correlatie is logisch, want Arcelor verdient, omdat het omvangrijke mijnen heeft, het meeste aan de totale staalprijs, niet aan de marge tussen staal en ijzererts. De daling van de ijzerertsprijs is dus niet voordelig voor ArcelorMittal.

klik om te vergroten

In dezelfde grafiek hebben we ook ijzererts gezet ter referentie. IJzererts wordt groter verhandeld op financiële markten dan de grote variatie aan staalproducten en de futures reageren naar ons idee wat sneller op toekomstige ontwikkelingen dan de prijs van het eindproduct (staal). De lezer kan door de grafiek toch de indruk krijgen dat Arcelor relatief is achtergebleven bij de staalprijzen, maar daar is op af te dingen dat er gedurende de rit veel nieuwe aandelen zijn uitgegeven tegen lage koersen.

Het bedrijfsmodel is zeer cyclisch en de EBITDA-marges stijgen en dalen sterk mee met de vraag naar staal. De koers van het aandeel volgt de EBITDA weer. De onderstaande tabel van ArcelorMittal zelf illustreert dit vrij aardig.

klik om te vergroten

Maar de grootste klap van de afgelopen 10 jaar zat in 2015, toen de China in een milde recessie zat en daardoor de vraag naar staal in China met zo’n 5,5% kromp. Hier moet bij gezegd worden dat het allerminst een barsten van de bubbel betrof en dat woningprijzen op nationaal niveau niet of nauwelijks zakten. Bedenk ook: Evergrande overleefde dat toen.

Outlook aandeel ArcelorMittal

Het is helder dat de Chinese vastgoedmarkt een enorm risico is voor China zelf, maar zeker voor de wereldwijde staalmarkt. De koers van ArcelorMittal heeft zich in het verleden bijzonder gevoelig betoond voor die markt, zeker op de weg naar beneden. We denken dat een gerede kans bestaat dat de markt voor ijzererts en staal erg moeilijk gaat worden de komende tijd door een vraagterugval vanuit China. Dit jaar staat het aandeel nog op een winst van 29%, terwijl de structurele risico’s op de staalmarkt groter zijn dan op 1 januari.

Anderzijds is het ook mogelijk dat alles met een sisser afloopt. Dan kan Arcelor snel verder stijgen op de grondstoffenhausse. Daarom lijkt een asymmetrisch product geschikt voor dit volatiele aandeel.   

Beleggers kunnen overwegen om hierop in te spelen door een Turbo short te kopen op ArcelorMittal. Het verlies op de positie is dan, met een hefboom van 5, 100% bij een stijging van de koers van ArcelorMittal met circa 20%, maar de weg naar beneden kan door de hefboom ook extra renderen. ArcelorMittal is in het afgelopen jaar verdubbeld in waarde en als de markt die stijging terugdraait, komt de potentiële winst met een hefboom van 5 al uit op 250%.

Meer weten?

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste marktonwikkelingen? Schrijf u dan hier in voor de dagelijkse marktupdate van Robbert Manders en Salah-Eddine Bouhmidi, of meldt u aan voor de BeursBreak of andere IG webinars.

70% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

74% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in turbo’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Opties zijn complexe financiële instrumenten. Uw vermogen loopt risico. U kunt uw geld snel verliezen.

De inhoud van dit artikel is in samenwerking met IG tot stand gekomen en bevat geen beleggingsadvies of beleggingsaanbod en dient ook niet als zodanig opgevat te worden.

Over IG
IG Group is een wereldwijde online broker opgericht in 1974. Met 16 kantoren wereldwijd heeft IG de mogelijkheid om overal lokale en deskundige service te bieden. In 2020 heeft IG dan ook een Nederlands kantoor geopend, om zo de Nederlandse klanten zo goed mogelijk te ondersteunen. Het Europese hoofdkantoor bevindt zich in Frankfurt, waarmee IG volledig gereguleerd wordt door de BaFin en Deutsche Bundesbank, het Nederlandse kantoor staat ook onder toezicht van de AFM.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links