Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Alphabet is het beste jongetje van de Big Tech-klas

Alphabet is het beste jongetje van de Big Tech-klas

Alphabet noteerde ijzersterke resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar. Zo boekte het moederbedrijf van onder andere Google en YouTube dankzij de explosief gestegen advertentie-inkomsten zowel een recordomzet als -winst. Daarmee passeert het Big Tech-bedrijf momenteel sectorgenoten als Apple, Amazon en Facebook.

De totale omzet van Alphabet over het tweede kwartaal van 2021 steeg op jaarbasis met 62% naar 61,9 miljard dollar. Circa 80% van de omzet was afkomstig uit advertentie-inkomsten.

Hoewel bedrijven in het tweede kwartaal van 2020 nog voorzichtig waren met hun advertentie-uitgaven, werd dat dit jaar ruimschoots gecompenseerd. Als gevolg van de wereldwijde lockdown shoppen veel meer consumenten online en vormt ook YouTube een belangrijke vorm van vermaak voor mensen.

Alphabet profiteerde hiervan, met een stijging in advertentie-inkomsten van 69% op jaarbasis. De overige omzet was afkomstig uit andere Google-diensten en Google Cloud.

De operationele inkomsten van Alphabet over het tweede kwartaal kwamen uit op 19,4 miljard dollar bij een operationele marge van 31%, een verbetering van 14 procentpunt op jaarbasis.

De nettowinst explodeerde en steeg ten opzichte van vorig jaar met 166,2% naar 18,5 miljard dollar. Voor de aandeelhouders resulteerde dit in een winst per aandeel van 27,26 dollar.

Kunnen scherpere privacyregels Alphabet raken?

Toch zijn er ook wat zorgen over de toekomstige advertentie-inkomsten van Alphabet. Zo scherpte Apple recent zijn privacyregels voor advertenties aan. Dit zou kunnen betekenen dat Alphabet minder gebruikersdata kan verzamelen en het adverteren voor bedrijven zodoende minder aantrekkelijk wordt.

In het afgelopen kwartaal lijken Google en YouTube nog geen last van deze nieuwe privacyregels te hebben gehad. Ook voor de toekomst verwachten analisten weinig grote problemen. Doordat printadvertenties verdwijnen en het online shoppen mede door de coronacrisis een vlucht heeft genomen, zal online adverteren onverminderd belangrijk blijven voor bedrijven.

Een andere ontwikkeling welke in eerste instantie grote gevolgen kan hebben voor zowel Alphabet als haar aandeelhouders is een aanklacht door het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Google. Laatstgenoemde wordt beschuldigd van een illegale monopoliepositie op het gebied van adverteren in de zoekmachines. Mogelijk wordt dit de grootste rechtszaak van de Amerikaanse overheid tegen een techbedrijf ooit.

Hoewel Google naar verwachting zich zal verzetten tegen de aanklacht, zou een scenario kunnen zijn dat Alphabet zijn bedrijfsonderdelen moet opsplitsen.

Voor aandeelhouders hoeft dit niet per se nadelig te zijn, wanneer blijkt dat de losgekoppelde onderdelen afzonderlijk meer waard blijken te zijn dan als geheel. Voor nu is het afwachten van de uitkomst van deze rechtszaak zal worden.

Koersontwikkeling Alphabet

De aandelenkoers van Alphabet is op jaarbasis met circa 89% opgelopen en staat nu (08-09-2021) op 2.885,61 dollar. Hoewel men zou verwachten dat daarmee het momentum voor beleggers om in te stappen achter de rug is, vinden analisten dat het aandeel nog altijd ondergewaardeerd is.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel producten op Alphabet zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investment idea: Alphabet
GOOG BEST Turbo Long
GOOG BEST Turbo Long
GOOG BEST Turbo Short
GOOG BEST Turbo Short

Ontdek Vontobel’s productaanbod op Beursproducten.vontobel.com.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links