Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: ABN AMRO

Investeringsidee: ABN AMRO

Door uitbraak en verdere verspreiding van het coronavirus, de oliecrisis en andere losstaande incidenten, zijn grote klanten van ABN AMRO in financieel slecht weer geraakt. Als gevolg daarvan heeft de bank alleen al in de eerste maanden van dit jaar ruim één miljard euro opzij moeten zetten.

Hoewel de resultaten uit alledaagse producten als hypotheken en private banking de schade voor ABN AMRO vooralsnog weten te beperken, lijkt een rigoureuze reorganisatie of zelfs verkoop van de zakentak onvermijdelijk.

Begin dit jaar trad nieuwe topman Robert Swaak aan bij ABN AMRO. Een van de belangrijkste taken van Swaak zal zijn om de al langer verlieslijdende zakentak (Corporate and Institutional Banking) ingrijpend te hervormen. De divisie is verantwoordelijk voor projecten zoals overnames, fusies, herverpakte leningen en aandelen- en derivatenhandel.

Hoewel de zakentak al jaren ondermaats presteert, durfde tot nu toe niemand binnen de bank echt het mes te zetten in wat tot dusver het paradepaardje van ABN AMRO werd genoemd. Tijdens de presentatie van de eerstekwartaalcijfers over 2020 liet Swaak echter duidelijk weten dat voor hem alles bespreekbaar is om de bank weer financieel in topvorm te krijgen.

De winstgevendheid van de Corporate and Institutional Banking-divisie laat al jaren te wensen over. Met een verlies van 575 miljoen euro over het afgelopen kwartaal trok de zakentak de betere cijfers van onder andere de retaildivisie omlaag. De huidige Coronacrisis biedt de nieuwe topman wellicht het ideale momentum om de noodzakelijke herstructureringen binnen deze kwakkelende divisie door te voeren.

Over het eerste kwartaal leed ABN AMRO een verlies van 395 miljoen euro, bij een operationeel resultaat van ruim 1,9 miljard euro. Over het eerste kwartaal van 2019 behaalde de bank nog een winst van 478 miljoen euro bij een operationeel resultaat van ruim 2 miljard euro.

Het aanzienlijke verlies lijkt met name te wijten aan de grootzakelijke divisie, waar onder meer afschrijvingen op uitstaande leningen en kredieten significant toenamen. De Coronacrisis en de oliecrisis hebben veel van ABN AMRO’s klanten in financieel zwaar weer gebracht. De kans is groot dat deze bedrijven hun leningen niet of pas op langere termijn kunnen terugbetalen. Ook drukken de relatief lage rentes op de marges van door de bank uitgeleend geld.

Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers op 12 augustus zal Swaak waarschijnlijk meer bekendmaken over zijn strategische plannen voor ABN AMRO.

Problematische klantendossiers

Naast de negatieve effecten van de olie- en coronacrisis zijn er ook drie klantendossiers waar ABN AMRO fors op moet afschrijven. In de eerste plaats is dat Wirecard, waar eerder dit jaar een groot boekhoudschandaal aan het licht kwam. Volgens Bloomberg zou ABN AMRO een kredietfaciliteit van 200 miljoen euro hebben uitstaan bij de Duitse betalingsverkeerverwerker.

Een andere risicovolle zaak betreft een klant uit Singapore die eveneens beschuldigd wordt van fraude. Het bedrijf in kwestie is actief in de maritieme handel en had een kredietfaciliteit van 225 miljoen euro uitstaan bij ABN AMRO.

Het derde probleemgeval betreft een Amerikaanse klant van de afdeling Clearing, die door een aantal tegenvallers in de problemen is gekomen. Voor ABN AMRO betekent dit een afschrijving van 183 miljoen euro.

Koersverloop

Als gevolg van de Coronacrisis heeft ABN AMRO besloten voorlopig geen dividend uit te keren. Ook het inkopen van eigen aandelen is voorlopig niet aan de orde. Begin dit jaar daalde de aandelenkoers in een maand tijd met 55,6 procent tot onder de €8. Sindsdien heeft de koers een zeer bescheiden herstel laten zien en staat nu (27-07-2020) op €7,59.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op ABN AMRO zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: ABN AMRO

ABN BEST Turbo Long
ABN BEST Turbo Long
ABN BEST Turbo Short
ABN BEST Turbo Short


Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL/Home.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links