Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Weinig nieuws… behalve China

Veel nieuws is er niet te melden na de handelsdag van gisteren. De Verenigde Staten bleef gesloten en hier in Europa gebeurde weinig. Dit komt ook tot uitdrukking door de gevormde kleine doji-candlestick. Bij dergelijke candles liggen het slot en de opening nagenoeg gelijk en dat wijst vaak op twijfel.

Wat gaat de AEX in de komende tijd nu doen? Ik gaf gisteren al aan dat er meerdere tegengestelde krachten en patronen in ontwikkeling zijn of al zijn afgerond. Het belangrijkste pluspunt blijft dat de stijgende trend intact is (sowieso op lange termijn, maar daarvoor mag de AEX fors verder wegzakken).

Dit komt tot uitdrukking door gebruik te maken van Fibonacci. Als ik naar de gehele stijging vanaf juni (281) kijk dan blijft een trend zeer sterk als hij boven het 38,2%-niveau blijft. Dit niveau ligt in de zone 316 tot 318 en daar is de AEX tot op heden ruim boven gebleven. Dit is tevens mijn maximale terugvalzone.

Verslechtering
Een ander belangrijk punt is de gevormde bullish engulfing op de weekgrafiek. Dit zijn betrouwbare patronen die geregeld voorkomen bij de vorming van belangrijke bodems. Deze werd gevormd met een dieptepunt gelijk aan de augustus bodems van 321,80. Een beweging hieronder heft het patroon weer op.

Toch is er sprake van een brede rectangle, een zijwaartse consolidatie. De smalste grenzen liggen tussen de 325,35 en 337,30, met daarbuiten nog de grenzen van 321,80 en 340,20. Onder de 325,35 zal een eerste kortetermijnverslechtering optreden.

In dat scenario wordt namelijk de recent gevormde hogere bodem met een hammer-candlestick weer opgeheven. Maar dan wordt ook een potentieel hoofd-schouderpatroon geactiveerd met een te berekenen koersdoel van rond de 316.

Snelle stijging
Uitgaande van het positieve scenario (meest reële scenario) zou de AEX in de komende week een beweging moeten maken boven de zone 331,60 tot 332,85. Daarmee zou het potentiële toppatroon worden opgeheven en wordt de recente top (331,60), het 50-daags gemiddelde en de bekende 332,85 opwaarts gebroken.

Daarna zou een snelle verdere stijging kunnen plaatsvinden naar de toppen van 336,50 en 337,30. Voor de rest van dit jaar blijft mijn vooruitzicht een beweging naar de zone 346,85 tot 351 (toppen van vorig jaar juli) met nog de tussenliggende (recente) jaartop bij 340,20.

Zolang de AEX niet opwaarts door de 332,85 breekt, blijft de neerwaartse druk in stand, waarbij gisteren al de steunzone 326,50 tot 327 werd getest, met daaronder nog de belangrijke steun bij 325,35


Klik op de grafiek voor een grote versie

China: einde terugtest
De Chinese Hang Seng China Enterprises Index bevond zich langere tijd in een dalende trend. Die recent is gedraaid met een sterk koopsignaal. Dit gebeurde nadat de stijgende langjarige bodemlijn werd getest en een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon werd afgerond.

Op dit moment bevindt deze index zich in een terugtestfase die nog kan doorzetten naar de zone 10.100 tot 10.250. Het neerwaarts potentieel lijkt dus beperkt. Ik verwacht binnenkort dat deze terugtest wordt afgerond en er een stijging komt naar in eerste instantie 11.900  en dat kan wel eens een tussenstation zijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

298 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
298 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links