Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: chipsector zit AEX dwars, rente loopt verder op

De rente lijkt maar een kant op te kunnen

De inflatie lijkt inmiddels op zijn retour, al vinden centrale banken het nog te vroeg om de overwinning te claimen. Een reden voor terughoudendheid is de aanhoudend krappe arbeidsmarkt, in ieder geval in de VS, die ertoe lijkt te leiden dat vakbonden hun kans schoon zien. 

Zo worden GM, Ford en Stellantis sinds vandaag geraakt door een staking uitgeroepen door United Auto Workers. De UAW zet hoog in met zijn eisen, te hoog dus volgens de autofabrikanten. 

Een loon/prijsspiraal is uiteraard het allerlaatste waar financiële markten op zitten te wachten, maar wij het uitgebreide eisenlijstje van de UAW bestudeert, snapt dat centrale banken toch terughoudend blijven in uitlatingen rond het rentebeleid

Goud 

Wat ook geraakt wordt, danwel zou moeten worden, door de gestegen rente is goud. Hogere rentes leiden om voor de hand liggende redenen normaliter tot lagere goudprijzen. 

Echter, het edelmetaal zit al geruime tijd gevangen in een bandbreedte tussen de ruwweg $1.900 en $2.000 ondanks dat de rente een aardige opmars heeft gemaakt. 

Bloomberg spreekt zelfs van een 'deadlock' tussen kopers en verkopers van goud. De volatiliteit is niet alleen op de aandelenmarkten laag, ook bij goud is er sprake van relatieve rust. 

Goud-ETF's zagen dit jaar tot nu toe een uitstroom van kapitaal van circa 5%, maar hier tegenover stond een aanhoudend sterke vraag van centrale banken naar het edelmetaal. 

Meer actie is in dat verband te vinden bij uranium, waar de prijs om diverse redenen dit jaar al met zo'n 20% is opgelopen: 

Damrak 

Over naar het Damrak waar de AEX in een relatief nauwe bandbreedte bewoog tussen de ruwweg 742 en 749 punten. De markt ging nog welgemoed van start, maar verloor gaandeweg de dag stoom, mede getriggerd door wat koersdruk bij de chipaandelen. Wat sombere geluiden van Taiwanese chipmaker TSMC was hier debet aan. 

Gevolg was dat zowel ASML, ASMI als Besi koersmatig een aardige veer moesten laten. Het almaar verwachte herstel van de chipmarkt materialiseert zich vooralsnog niet. Ook de financials, onder aanvoering van de banken, boden de AEX weinig steun. Echter, zwaargewichten als Shell en Unilever konden wel enig tegenwicht bieden, terwijl ook defensials als Ahold, RELX en Wolters Kluwer het hoofd boven water wisten te houden. 

Hoewel de AMX vandaag nagenoeg vlak noteerde, doet de index van midcapfondsen het dit jaar niet best. Veel fondsen hebben een flinke veer moeten laten dit jaar, of het nu tech betreft, financials, of cyclisch. Vandaag sprongen AF-KLM, Alfen en ECP er in negatieve zin uit, deels gecompenseerd door Allfunds en Signify

De smallcaps deden het per saldo wel heel aardig vandaag, evenals dit jaar overigens. Fondsen als Brunel, CM.com, Kendrion en Pharming lagen gevraagd. Sif Holding was wederom uit de gratie: diverse offshore windmolenprojecten staan ter discussie als gevolg van de gestegen grondstofkosten en hogere rente. 

De AEX eindigde de dag op een verlies van 0,4% en sloot op een stand van 741,51. 

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl

Barco 

Het Belgische Barco is door de IEX Beleggersdesk eens uitgebreid onder de loep genomen. Een interessante nichespeler en wereldwijd de grootste leverancier op het gebied van bioscoopprojectoren bijvoorbeeld. Een onderschat Belgisch aandeel

CTP en WDP

Waar veel traditionele vastgoedfondsen het behoorlijk lastig hebben, doen logistieke spelers als CTP en WDP het beduidend beter. Die hebben de wind dan ook flink mee. Zit al het goede nieuws inmiddels ingeprijsd, of is er nog verdere ruimte van koersstijgingen en welke van de twee verdient de voorkeur:  

Ahold versus Carrefour 

Altijd interessant: een vergelijking tussen twee aandelen actief in dezelfde sector. Beleggers die willen investeren in supermarktconcerns hebben veel keus. De IEX Beleggersdesk vergelijkt ditmaal het Nederlandse Ahold met het Franse Carrefour. Wie krijgt de voorkeur

Bedrijfsleven zet in op lagere rente 

De rente is een bepalende factor bij de waardering van aandelen. Essentieel voor beleggers is of de rente inmiddels gepiekt heeft, of dat het risico bestaat dat deze nog verder opkruipt. Het Amerikaanse bedrijfsleven sorteert alvast voor op lagere rentes

Meer Belgische aandelen 

De IEX Beleggersdesk kijkt verder dan zijn neus lang is: naast veel gevolgde aandelen op het Damrak worden ook veelvuldig Belgische aandelen geanalyseerd. De capaciteit van de Beleggersdesk is uitgebreid en wordt direct ingezet om meer Belgische aandelen toe te voegen aan de selectie:  

Podcast

Vrijdag betekent bijna weekend, maar ook weer de wekelijkse IEX Beleggerspodcast, deze week weer in de traditionele samenstelling met Arend-jan en Niels. En er was meer dan genoeg te bespreken zoals de beursgang van Arm Holding, Shell boven de €30, het debacle Ebusco en meer

Wall Street 

In de VS ging de handel lager van start. Gunstige cijfers over de Amerikaanse industrie en hoger dan verwachte importprijzen zorgen voor een lichte verdere stijging van de tienjaarsrente in de VS wat het sentiment enigszins drukt. Het is tevens de derde vrijdag van de maand en dat betekent dat er flink wat opties expireren vandaag.

Afgezien van nieuwkomer Arm (- 1,1%) moesten de meeste overige techfondsen inleveren, waaronder Nvidia (- 2,3%), Amazon (- 3,0%) en Meta (- 2,2%). En ook Adobe (- 4,3%) werd van de hand gedaan vanwege een weinig inspirerende omzetprognose. 

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones 0,5% lager, de S&P 500 verloor 0,9% en de Nasdaq zakte met 1,4%.  

Rentes 

De rentes liepen eensgezind verder op vandaag, waarbij vooral de Europese tienjaarsrentes een flinke plus lieten zien. De Nederlandse tienjaarsrente is inmiddels weer aan de verkeerde kant van de 3% aanbeland. 

 • Tienjaarsrente Nederland 3,00% (plus 8 basispunten) 
 • Tienjaarsrente Duitsland 2,66% (plus 7 basispunten)
 • Tienjaarsrente Frankrijk 3,21% (plus 8 basispunten) 
 • Tienjaarsrente Italië 4,44% (plus 9 basispunten) 
 • Tienjaarsrente België 3,31% (plus 9 basispunten) 
 • Tienjaarsrente VS 4,32% (plus 3 basispunten) 
 • Tienjaarsrente VK 4,30% (plus 10 basispunten) 

Brede markt  

De techzware AEX bleef als gevolg van druk op de chipaandelen vandaag duidelijk achter ten opzichte van de meeste andere Europese beurzen. Wat verder vooral opviel was de relatief sterke daling van de VIX, maar daar zal de optie-expiratie van vandaag ongetwijfeld een rol spelen. 

Goud veerde weer wat op, olie moest een klein beetje gewonnen terrein weer prijsgeven en de euro trok licht aan ten opzichte van de dollar. 

aex
Bron: IEX.nl 

Het Damrak    

 • ABN AMRO (- 2,0%) was vandaag de grootste verliezer bij de financials: vooral de banken zijn koersmatig al enige tijd per saldo niet vooruit te branden ondanks een aanzienlijk zonniger renteklimaat.  
 • ASMI (- 6,6%) kreeg én een lager advies én er was wat somber nieuws uit de chipsector vanuit TSMC 
 • Shell (0,0%) is eindelijk door de €30 barrière gebroken en komt vandaag ter sprake bij de IEX Beleggerspodcast 
 • Allfunds (+ 1,5%) kwam net als Ebusco in 2021 naar het Damrak en kende nadien een uiterst volatiel koersverloop. Instappers van het eerste uur - de IPO-koers was €11,50 - kijken tegen een verlies aan van zo'n 55%. 
 • Flow Traders (- 1,0%) ligt er al geruime tijd koersmatig ronduit zwak bij en toont - net als de volatiliteit - nog geen teken van opleving 
 • Van Lanschot Kempen (- 3,6%) deelt ook mee in het wat matte sentiment rond de bankensector 
 • Azerion (+ 0,5%) meldde gisteren nabeurs dat het zijn financiering zeker heeft gesteld middels de plaatsing van een grote obligatielening bij enkele institutionele beleggers 
 • Ebusco (+ 1,2%) behoort helaas tot de lange lijst relatieve nieuwkomers die niet aan de verwachtingen heeft weten te voldoen  
 • Pharming (+ 5,2%) kreeg een flinke boost van een koopadvies van een Nederlandse zakenbank 
 • Op de lokale markt was er wat zakenbankactiviteit rond waterfonds NX Filtration (+ 2,9%) 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

guruwatch


Agenda 18 september

00:00 Beurs Japan gesloten 
10:00 SocGen beleggersdag (Londen) 
16:00 Vertrouwen huizenbouwers - September (VS) 

En dan nog even dit 

Opkomend India is ook luxeconcerns als LVMH niet ontgaan 

Beursgang Arm Holding een daverend succes 

Opmerkelijke stap supermarktconcern Carrefour 

Chinese economie veert op 

Sterke Amerikaanse economie leidt tot verder stijgende rente 

ECB officials houden nog een slag om de arm 

Maar renteverlagingen zijn géén onderwerp van gesprek  

 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 29 sep Slotcall: dun herstel voor de AEX, inflatie zwakt verder af 6
 2. 29 sep Inflatie wereldwijd op zijn retour
 3. 29 sep Mithra laat aandeelhouders schrikken

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. speedy0070 15 september 2023 20:36
  De inflatie zal parten blijven spelen zoals men ziet komen er harde eisen van de arbeiders in autoindustrie + goedekope autos uit china zal de autoindustrie een enorme deuk krijgen. China heeft 100% ingezet op de elektrische voertuigen
  niet alleen autos, maar ook de step, fiets, boten enz. Wat we in Duitsland zien op de autoshow is alleen maar het tipje van de sluier. Het volledige park van fabrieken in aanbouw moet op volle toeren draaien medio 2025. Waaronder ook chip fabrieken. Chip industrie is overgewaardeerd wat tot uiting komt met het schamele dividend. China zal profiteren hiervan op alle gebied. Dat chippers omlaag duiken verwonderd mij echt niet en.... zal verder duiken!!! Door de opgedreven prijzen van levensonderhoud zal de consument minder gaan besteden dat zal duidelijk tot uiting komen. Bankensector staat zwaar weer te wachten door consumenten die hun kredieten niet meer kunnen betalen. waardoor ook de woningmarkt in het slop komt. Ook bedrijven zullen in moeilijkheden komen met de hoge rente. De schuldigen???? zijn de FED en ECB die met het zogezegde gratis geld smeten. Tja nu moet de rekening betaald worden. Was te verwachten nietwaar?? Velen zullen de boot ingaan met hun hypoteek. FED en ECB zullen moeten verhogen willen of niet. Daar zit het knelpunt om de boel in evenwicht te krijgen. Maar .... ze zijn er nog niet hoor.!! En zeker de amerikaanse regering niet met hun schuldenberg die onbetaalbaar word. De wolkjes worden steeds donkerder (SMOG???)
 2. speedy0070 15 september 2023 23:26
  Beste Dividend collector,

  Leuke opmerking van je alleen heb ik nog niet zoveel poen als Michael Burry hahahahahaha

  Heb verschillende crashes goed voorspelt komt omdat ik een keitje ben in wiskunde.
  Wat wilt zeggen pure logica.
  Wat niet wilt zeggen dat 1+1 = 3!! Daar zit dus de kneep de 1 meer is de super overwaardering in de markt.
  Daar knapt dus de lucht ballon. Om het maar effe simpel uit te leggen.
  Dat de hoge rentes resultaten gaan hebben moge duidelijk zijn. Waar we af stevenen op een nieuwe kredietcrisis.
  Is dus ook duidelijk want de hebbemannetjes (Banken) hebben het nog niet geleerd!! Door de eeuwen heen heeft altijd
  geld en macht gedomineerd. (Zal nooit veranderen want het zijn gewoon haaien op het droge)
  Weet je zelf wel wat er gebeurd als je de haai droog legt. Kan een tijdje spartelen maar later is ie echt DOOD!!
  zo zijn er andere haaien die het volk gek willen maken met wilde verhalen over investeren en geld verdienen
  Bijv: AI en elektrische voertuigen geloof me gewoon afblijven met je fikken. De kompetentie vermoord elkaar
  AEX terug naar de 480 zal mij zeker niet verbazen
  SUCCES!!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links