Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX maakt vliegende start in juni

Slotcall 1 juni 2023: opluchting over schuldenplafond VS

De AEX-index (+1%) is de nieuwe beursmaand goed begonnen en gumde het totale verlies van mei nagenoeg weg. De AMX maakte aanvankelijk een valse start, maar eindigde na een eindsprint toch netjes in het groen.

Twee berichten zorgden voor de nodige opluchting: dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in meerderheid akkoord ging met een verhoging van het schuldenplafond en een meevallende Europese inflatie.

Vrijwel alle hoofdfondsen eindigden in het groen, op letterlijk een handvol na: DSM Firmenich, Ahold Delhaize, KPN, NN Group en ASMI na.

Koploper in de AEX was Wolters Kluwer (+3,8%), dat lijkt te profiteren van een adviesverhoging van BNP Paribas Exane naar outperform. De zakenbank stelt dat het informatieconcern kan profiteren van AI en dan worden beleggers hebberig.

Pharming casht

Voorbeurs meldde Pharming dat het zijn zogeheten priority review voucher heeft verkocht aan Novartis. Dit papiertje geeft voorrang bij de goedkeuring van een geneesmiddel door de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van $21,1 miljoen, en dat komt het biotechbedrijf natuurlijk goed van pas bij de marktintroductie van leniolisib in de VS. In Japan heeft het middel de weesgeneesmiddelenstatus ontvangen.

Al met al lijkt het met Pharming de goede kant op te gaan, maar is het volgens de IEX Beleggersdesk genoeg voor een koopadvies? Dat leest u hier.


Wist u trouwens dat Pharming-CEO Sijmen de Vries komt spreken op de IEX Beleggersdag op 30 juni? U kunt daar bij zijn, er zijn nog kaarten beschikbaar. Meer info vindt u hier.



TKH koopt en verkoopt

TKH boekt mooie voortgang met het strategische programma Accelerate 2025, met een aankoop en verkoop. Vorige maand kocht het Haaksbergse technologiebedrijf het machine vision-bedrijf Euresys. En deze week kwam TKH France in handen van private equity-bedrijf Argos Wityu. Nou ja, niet volledig: TKH krijgt wel een belang van 40% in de door Argos Wityu nieuw opgezette onderneming SCS Wityu Holding.

Wat dit betekent voor het koersdoel en advies leest u in deze analyse, exclusief voor abonnees van IEX.

TKH houdt naar verwachting een boekwinst van circa 20 miljoen euro aan de transactie over.

Europese inflatie daalt

Over twee weken is het Super Central Bank Week: de Fed neemt op 14 juni een rentebesluit en de ECB volgt een dag later. De spanning loopt inmiddels aardig op.

Een opsteker voor de ECB is dat de inflatie in de eurozone in mei duidelijk is gedaald. De prijzen stegen in mei met 6,1% op jaarbasis, tegen 7% in april. De kerninflatie, waar de ECB vooral op let, zwakte af van 5,6% in april naar 5,3% in mei. Nog altijd een eind boven de doelstelling van 2%, maar de koers is wel gestaag zuidwaarts.

... maar die in Nederland loopt weer op

Nederland springt er negatief uit: hier steeg de inflatie juist met een vol procentpunt, van 5,8% in april naar 6,8%. Er was ook nog een snelle raming van het CBS, op basis van een iets andere rekenmethode. Hieruit bleek dat de inflatie was opgelopen naar 6,1%, tegen 5,2% in april en 4,4% in maart. Dit komt door de prijzen in de supermarkten. We kunnen jaloers zijn op de Belgen, waar de inflatie inmiddels is gezakt tot 2,7%.

Technisch analist Royce Tostrams verwacht dat de daling van de inflatie inmiddels in de laatste fase zit. Door het na-ijleffect van de gedaalde grondstoffenprijzen kan de inflatie nog wat verder dalen. Rond de zomer zullen de steunniveaus in de grondstoffenprijzen volgens hem een bodem in de inflatie leggen. Maar het gevaar is nog niet geweken: er kan nog een trein komen...

Wat gaat de ECB doen?

Dat de ECB voorlopig niet klaar is met renteverhogingen, leek tot voor kort duidelijk. Maar vandaag zei ECB-voorzitter Christine Lagarde dat er mogelijk minder rententeverhogingen nodig zijn, omdat de Amerikaanse bankencrisis een deel van het probleem oplost. De marktomstandigheden voor kredietverlening worden krapper en dat is precies wat een renteverhoging normaal gesproken doet.

Kans op rentepauze Fed iets gestegen

De kans dat de Fed over twee weken op de renteknop drukt, lijkt te groeien, nu twee Fed-bestuurders hebben gehint op een pas op de plaats bij de volgende rentevergadering. Ze willen eerst het effect van de huidige renteverhoging afwachten.

Ze haastten zich wel erbij te zeggen dat dit geenszins betekent dat het klaar is met renteverhogingen. Dat hangt af van de arbeidsmarkt (cijfer van morgen) en de inflatie (13 juni).

De markt was vorige week nog aardig verdeeld over de vraag of er een rentepauze zou komen of een verhoging met 25 basispunten. Maar inmiddels lijkt een pas op de plaats grotendeels ingeprijsd (voor 71%), al wieberen de verwachtingen momentele alle kanten op.

Vertrouwen in Powell neemt af

Ondertussen maakt Fed-voorman Jerome Powell zich niet erg populair met de serie renteverhogingen van afgelopen jaar: het vertrouwen is geslonken naar 36%.


Maar dit is niets nieuws onder de zon. Zelfs de immens populaire Alan Greenspan zag het vertrouwen verdampen, na het knappen van de IT-bubbel aan het begin van deze eeuw.

Inkoopdata laten wisselend beeld zien

Verder konden beleggers zich vandaag buigen over de inkoopmanagersindices voor de industrie Europa, China en de VS. Terwijl de Chinese industrie in mei weer groeide (hoewel het officiële cijfer iets anders zegt), nam de krimp in Europa toe, door een afnemende vraag. Ook in de VS kantelt het beeld. Stevenen we af op een recessie?

Dit zijn de cijfers in Europa op een rij:

  • Nederland: van 44,9 in april naar 44,2 in mei. Negende daling op rij en laagste peil in 3 jaar.
  • Spanje: van 49,0 naar 48,4
  • Italië: van 46,8 naar 45,9
  • Frankrijk: van 45,6 naar 45,7
  • Duitsland: 44,5 naar 43,2. Die doet pijn. Dit is het laagste niveau in 3 jaar.
  • Eurozone als geheel: van 45,8 naar 44,8: wederom de laagste stand in 36 maanden.
  • Groot-Brittannië: van 47,8 naar 47,1.

Zoals u weet duidt een cijfer boven 50 punten op groei en een cijfer onder 50 op krimp. Dit gaat dus niet de goede kant op.

Dan door naar de VS, waar inmiddels ook sprake is van krimp:

  • ISM: van 50,2 (nog groei dus) naar 48,4 (krimp)
  • S&P Global: van 47,1 naar 46,9

Maar zie hier Japan: land van de rijzende zon én de rijzende inkoopdata. De index steeg van 49,5 in april naar 50,6 in mei en dat betekent dus groei.

Een verrassing was het Chinese cijfer gemeten door S&P Global: van 49,5 naar 50,9. Ook groei dus.

China: juich niet te vroeg

Maar juich niet te vroeg. Het officiële cijfer van Peking van gisteren was een drama: een daling van 49,2 naar 48,8. Een enorm contrast, maar dat komt omdat de peiling bij verschillende bedrijven wordt gedaan. De onderzoekers van S&P gaan te rade bij meer dan 500 overwegend kleinere en private bedrijven aan de kustregio's, terwijl de overheid een veel grotere meting doet, onder 3000 bedrijven, waarvan bij de bulk de overheid een stevige vinger in de pap heeft.

'Chinese groeimotor hapert', schrijft analist Martin Crum, die zich weinig optimistisch toont. Het gehoopte economisch herstel komt moeilijk van de grond. Is de geraamde groei van 5% van Peking (of de 5,5% waar economen op azen) nog wel haalbaar?

CNN wijst op de gevolgen voor Europa als China echt motorpech krijgt. Voor Duitsland is China de belangrijkste handelspartner. En als Duitsland niest, wordt heel Europa verkouden.

Loopt ASML tegen natuurkundige grenzen aan?

ASML maakt momenteel machines die chips maken op een schaal van slechts drie nanometer (drie miljardste van een meter). De onderzoekers zijn hard op weg naar de picometer (0,000.000.000.001 meter) en dromen van chips op een schaal van de fentometer, ofwel een biljardste van een meter. Maar hoeveel verder kan dat nog gaan? Is er überhaupt een grens?

Hier leest u daar meer over:

En niet vergeten: de 'uitvinder' van ASML, Jos Benschop, maakt op 30 juni acte de présence op de Beleggersdag van IEX. Dat wilt u uiteraard niet missen. De hele wereld kijkt naar ASML, want de technologische vooruitgang hangt af van dit bedrijf uit Veldhoven. Meer informatie vindt u hier

Oproep: heeft u vragen voor de IEX BeleggersPodcast?

Het is alweer bijna vrijdag. En dat betekent dat er weer een hagelnieuwe IEX BeleggersPodcast wordt opgenomen, waarin ook vragen van lezers aan bod komen.

Heeft u iets interessants dat u wilt voorleggen aan beurswatcher Arend Jan Kamp en analist Niels Koerts, laat dan een berichtje achter in de comments, onderaan dit artikel.

Wall Street is juni goed begonnen

Ook Wall Street is de junimaand goed begonnen, nu een default van de VS steeds verder uit beeld lijkt. Vannacht drukte het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een goedkeuringsstempeltje op het akkoord dat president Joe Biden en House Speaker Kevin McCarthy afgelopen weekend in elkaar hebben getimmerd, over een verhoging van het schuldenplafond. Als ook de Senaat akkoord gaat, is de kust veilig tot 1 januari 2025. Wel haalt Washington de broekriem aan.

Er ís nog een kans op een 'njet' van de Senaat en in dat geval is de bodem van de staatskas op 5 juni bereikt, maar daar houdt inmiddels niemand rekening meer mee.

Plukje kwartaalcijfers

In de VS droogt het cijferseizoen ook behoorlijk uit. Salesforce kwam nog wel voorbij. De omzet en winst zaten wel in de lift, maar het was de laagste omzetstijging sinds 2010, omdat consumenten de hand op de knip houden. Ook stelde de outlook wat teleur. Het aandeel staat ruim 5% in de min.

De cijfers van de retailers Macy's (+1%) en Nordstrom (+5,1%) werden aanzienlijk beter ontvangen.

Rentes komen nauwelijks van hun plaats

De meeste lange rentes waren vandaag niet vooruit te branden, op die van Groot-Brittannië na.

De brede markt

  • De AEX eindigde 1% hoger: beter dan de CAC40 (+0,5%), maar minder goed dan de DAX (+1,3%).
  • De rust keert terug nu ophoging van het schuldenplafond weer een stap dichterbij is. CBOE VIX-index (volatiliteit) daalt met 2 punten naar 15,86 punten.
  • Wall Street koerst als volgt: S&P 500 +0,7%, Dow 30 +0,3% en de Nasdaq +1,1%.
  • De euro stijgt met 0,6% en noteert nu 1,0750 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Ook de goudprijs stijgt. Een troy ounce kost nu $1.981,66: 1% meer dan gisteren.
  • De olieprijzen hebben de wind behoorlijk in de zeilen. Voor een vat Brent wordt maar liefst 4,3% meer betaald dan gisteren en voor WTI 3,6% extra.
  • We zien wel rode koersen bij bitcoin: de cryptomunt staat 0,6% in de min en noteert $26.916,39.

Verder op het Damrak

Avantium en Wolters Kluwer profiteren van positieve analistenrapporten. Vivoryon staat ditmaal in het lijstje dalers, maar de rust lijkt langzaam terug te keren. 

 

  • Just Eat Takeaway breidt het verlies van gisteren nog verder uit. Gisteren was het aandeel de grootste daler in de AMX, met een koersdaling van 6%. Vandaag gaat er nog eens 3,3% van af.
  • In het kader van de personeelsberichten: Klaas Jan Huntelaar tekende voor vier jaar bij als technisch manager bij Ajax. De koers daalde met 1,7%, waarmee de winst van gisteren weer bijna is weggesmolten.
  • De jaarcijfers van Holland Colours vallen niet in goede aarde, gelet op de koersdaling van 4%. De omzet steeg licht, maar de winst kelderde van €10,2 miljoen naar €5,9 miljoen. Het zat de kleurstoffenfabrikant op allerlei fronten mee, waaronder de oplopende inflatie en rente, vooraadafbouw bij klanten en de lockdowns in China.
  • Aegon (+1,5%) heeft de verkoop van zijn activiteiten in Polen en Roemenië aan Vienna Insurance Group afgerond. Dat levert €125 miljoen op.
  • Van Lanschot Kempen (+1,2%) heeft bij Europese institutionele partijen een obligatie geplaatst met een waarde van een half miljard euro.
  • Exor (+1,1%), de investeringsmaatschappij van de Italiaanse familie Agnelli, heeft de jaarvergadering achter de rug, waarbij alle agendapunten zijn goedgekeurd, waaronder de benoeming van John Elkann tot uitvoerend bestuurder. Andrea Agnelli trad terug.
  • Het bericht dat een Zuid-Afrikaans dochterbedrijf van Heineken het meerderheidsbelang in Distell Nigeria wil verkopen aan Nigerian Breweries laat beleggers letterlijk koud: de koers komt niet van zijn plaats..

Adviezen

Avantium gaat vandaag lekker op de koersdoelverhoging door Berenberg.

  • Avantium: naar € 4,70 van € 4,40 en kopen - Berenberg
  • RELX PLC: naar 2.800 pond van 2.650 pond en kopen - UBS

Agenda vrijdag 2 juni: Amerikaans banenrapport

Hét cijfer van morgen is het Amerikaanse arbeidsmarktrapport. Vorige maand schoot het aantal nieuwe banen door het dak: +253K. Dit zal morgen naar verwachting afzwakken naar 190.000 banen, volgens de poll van Reuters.

De werkloosheid zal naar verwachting iets oplopen naar 3,5%, tegen 3,4% in april. Nog keurig onder de grens van 4% die de Fed hanteert.

Let ook op de loongroei, met het oog op de 'sticky' inflatie. Hier ziet u alle verwachtingen:


Vandaag werd de amuse alvast opgediend door loonstrookjesverwerker ADP. Dit cijfer duidde op een veel robuustere arbeidsmarkt dan verwacht: er kwamen 278.000 banen bij, terwijl economen hadden gerekend op een groei met 180.000 arbeidsplaatsen.

De loonstijging zwakte iets af, van 6,7% in april tot 6,5% in mei. Dat is gunstig, want op een loon-prijsspiraal zit natuurlijk niemand te wachten.

ASR gaat ex-dividend

Verder belooft het morgen een rustige dag te worden. NN Group belegt de jaarvergadering en het aandeel ASR gaat ex-dividend. C'est tout.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. 18 apr AEX maakt zich op voor licht herstel, goud heeft het op de heupen
  2. 17 apr Slotcall: AEX is het kneusje van Europa, met dank aan ASML 7
  3. 17 apr Lijdt u aan FOMO of juist aan OMO? 2

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. Michael 1 juni 2023 19:51
    Vragen voor de podcast::
    -Waarom blijft OCI maar dalen en dalen van EUR 30 naar nu EUR 20 in bijna een rechte lijn?
    -Waarom is Just Eat in 2 weken tijd 20pr gedaald en dalen de aandelen van Just Eat peers niet?
    -Waarom blijven de verzekeraars zo achter bij het algemenen herstel en NN in het bijzonder ook ivm ASR en Aegon.
  2. Michael 1 juni 2023 19:54
    Waarom daalt OCI in een nagenoeg rechte lijn van EUR 30 naar nu EUR 20?
    Waarom blijven de verzekeraars en dan met name NN zo achter bij de rest van de markt?
    Waarom is de koers van JUST EAT 20pr gedaald in 2 weken tijd (in een vlakke markt) en de koersen van de aandelen van haar peer greep niet.
  3. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 1 juni 2023 19:56
    U schrijft: "ASML maakt momenteel machines die chips maken op een schaal van slechts drie nanometer (drie miljardste van een meter). De onderzoekers zijn hard op weg naar de picometer (0,000.000.000.001 meter) en dromen van chips op een schaal van de fentometer, ofwel een biljardste van een meter."

    Uw fantasie is groot, dit staat nergens in de FT longread. Let wel: atomen zijn zo'n 60 à 275 pm groot, een atoomkern is ongeveer een honderdste picometer in diameter. U suggereert dus chips die veel kleiner zijn dan een atoom, en droomt van chips die nog 10 x kleiner zijn dan een middle sized atoomkern. ONDENKBAAR en fysisch onmogelijk.
    Dat is ook duidelijk als ter illustratie even letten op de moleculaire structuur van bijv. SiO2 (kwarts). Alle Si–O 'bond lengths' daarin zijn 1.6 Ångström lang, oftewel 160 pm.
    materialsproject.org/materials/mp-10851/

    Ik ben het eens met de deskundige die in het artikel stelt dat het met 1 nm (=1000 pm) wel ophoudt. Dan zitten de ASML machines qua golflengte al bij de hardere Röntgenstraling die bij sommige medische toepassingen gebruikt wordt.
    Veel hardere (Röntgen)straling kan door man-made machines trouwens niet eens gemaakt worden. Die komt alleen uit radioactieve atoomkernen of uit het heelal en noemen we dan gammastraling.
  4. forum rang 4 Martijn 1 juni 2023 20:01
    quote:

    Michael schreef op 1 juni 2023 19:54:

    Waarom daalt OCI in een nagenoeg rechte lijn van EUR 30 naar nu EUR 20?
    Waarom blijven de verzekeraars en dan met name NN zo achter bij de rest van de markt?
    Waarom is de koers van JUST EAT 20pr gedaald in 2 weken tijd (in een vlakke markt) en de koersen van de aandelen van haar peer greep niet.
    Dat vind ik een hele nuttige vraag voor de Podcast!
    Ik denk dat er meerdere mensen zijn die dit graag willen weten,het ligt in ieder geval niet aan het sentiment!
  5. Hans 1 juni 2023 22:21
    Vraag voor de podcast.

    Niet alleen Aedifica maar ook CTP, Unibail en Vonovia staan zwaar onder de intrinsieke waarde.
    Zelf ben ik deze aandelen aan het oppakken. Over het algemeen kunnen zij de huurverhogingen goed doorvoeren.
    Hebben ze de rente voor een langere periode vast staan en gaat de rente op den duur ook vast wel een keer naar beneden.
    Dan blijft alleen de bankencrisis over. Vinden jullie ook niet dat de markt wel erg overdrijft wat betreft beursgenoteerd vastgoed?
  6. Geronimo 1 juni 2023 22:54
    Vraag voor de podcast:

    Hoe kijken jullie naar de resultaten van uber, ook in vergelijking met bijv. just eat? En hoe schatten jullie de kans in dat uber just eat overneemt?

    Tot slot, de laatste analyse over uber dateert van 8 februari 2023. Komt er binnenkort een update?

    Alvast dank voor de reactie
  7. Putten 1 juni 2023 23:30
    Mijn vragen aan AJ en Niels voor de podcast:

    - Hoe groot zal de impact van de nieuwe pensioenwet op de winstgevendheid van de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group zijn?
    - Hoe groot zal de impact van de hogere kapitaalseisen voor bankactiviteiten zijn op de winstgevendheid van de bovengenoemde verzekeraars? (voor zover ze deze hebben)
    - Overwegen jullie om call opties te schrijven op jullie aandelen TKWY om toch wat rendement te maken, waarom wel of waarom niet.

    Veel dank alvast!
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links