Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Water krijgt nog te weinig aandacht van beleggers

Water krijgt nog te weinig aandacht van beleggers
Beeld: iStock

Water heeft een cruciale rol in onze samenleving. Momenteel hebben 2,2 miljard mensen wereldwijd te maken met waterschaarste. Hoe kunt u als belegger inspelen op de waterproblematiek?

Afgelopen woensdag was het Wereldwaterdag. Op Wereldwaterdag is aandacht voor het versnellen van veranderingen om de water- en sanitaire crisis op te lossen. Een slecht werkende waterkringloop ondermijnt de vooruitgang op het gebied van alle grote mondiale kwesties. Direct en indirect beïnvloedt de toegang tot schoon water thema’s als gezondheid, honger, werkgelegenheid en zelfs politieke stabiliteit.

Waterproblematiek is groot

Water heeft een cruciale rol in onze samenleving. Voor ons persoonlijk dient het als voedingsmiddel en voor een schone omgeving. Maar het is ook cruciaal in de gezondheidzorg, voor de productie van bedrijven en in de agrarische sector.

De meeste mensen onderschatten de waterproblematiek, onder andere omdat de aarde voor een groot deel uit water bestaat. Bij de waterproblematiek gaat het echter om de zoetwatervoorraden. Die staan onder druk door pesticiden en kunstmest die het grondwater vervuilen, het smelten van ijsvoorraden en een grotere droogte door het toenemen van de temperatuur.

Maatregelen zijn noodzakelijk

Momenteel hebben 2,2 miljard mensen wereldwijd te maken met waterschaarste. Het lijkt in Nederland ver van ons bed, maar vorig jaar werden diverse bedrijven geweigerd voor een wateraansluiting. Daarnaast luiden de waterbedrijven in Zuid-Nederland de alarmbel vanwege de lage waterstand in de Maas en Rijn.

Als dat al het geval is in Nederland dan kun je je gemakkelijk voorstellen dat in ontwikkelingslanden veel schrijnender situaties ontstaan. Daar leidt watergebrek vaak tot gebrek aan hygiëne met ziektes tot gevolg.

Wat kunnen beleggers met de waterproblematiek?

Als belegger kunt u op verschillende manieren omgaan met de waterproblematiek. Bedrijven uitsluiten die veel water gebruiken en mogelijk zelfs verspillen is de keuze met de minste impact.

U kunt ook actief investeren in bedrijven die actief zijn in de watersector en zo direct bijdragen aan beter watergebruik, van minder verspilling tot verbetering van de kwaliteit.

Verder kunt u ervoor kiezen om te investeren in bedrijven die niet in de watersector actief zijn, maar wel veel initiatieven ontplooien om water te besparen en zo een indirecte bijdrage leveren. Denk daarbij aan voedingsbedrijven, staalbedrijven, chemie en kledingproducenten. 

Beperken van waterverspilling

Het meeste water wordt verspild bij het transport van water. Dit gaat om grote hoeveelheden die weglekken of vervuild worden door onvoldoende kwaliteit van de leidingen. Waterleidingen zijn in het verleden aangelegd en vervanging is kostbaar. De investeringskosten zijn vaak een veelvoud van de besparingen die kunnen worden gerealiseerd met de verbeterde leidingen. In regio’s waar water kostbaarder is zien we meer investeringen in verbetering van het transportsysteem.

De agrarische sector is een andere bron van waterverspilling. Door slechte irrigatiesystemen belandt van het aangevoerde water vaak maar een deel op de plaats van bestemming. Daarnaast is door warmere temperaturen meer water nodig om hetzelfde resultaat te behalen.

Aangezien de opwarming nog wel even doorgaat, is de snelste winst te behalen door een switch naar gewassen die beter bestand zijn tegen warmte en liefst ook weinig tot geen kunstmest nodig hebben.

Hoe vind je bedrijven die een bijdrage leveren?

De meeste impact kunt u maken door te investeren in bedrijven die veel water gebruiken én daar bewust mee omgaan. De meest logische categorie is die van drinkwaterbedrijven, zoals het Franse Veolia, het Engelse Severn Trent en het Amerikaanse American Water Works.

Industriële bedrijven op het gebied van watertransport, hygiëne en sanitair zijn de Amerikaanse bedrijven Xylem, Ecolab, het Duitse Geberit en het Nederlandse Aalberts.

Maar eigenlijk heeft ieder bedrijf een taak om verantwoordelijk met water om te gaan, op dezelfde manier als een bedrijf de verplichting heeft om de CO2-uitstoot terug te dringen. Als beleggers het waterbeleid meenemen in hun beoordeling van een bedrijf dan stijgt de druk om te verbeteren en zal het tempo versnellen.

Loege schilder is beleggingscoach en trainer. Hij kan posities hebben in genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Loege Schilder

Drs. Loege Schilder RBA werkt sinds 2000 op de financiële markten, onder andere als optiehandelaar, vermogensbeheerder en adviseur van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Sinds 2021 werkt hij bij de Duurzaam Beleggen Academie, die cursussen en research aanbiedt op het gebied van duurzaam beleggen in aandelen. Loege kan p...

Meer over Loege Schilder

Recente artikelen van Loege Schilder

  1. 04 okt Beleggers in de ban van de rente 2
  2. 17 jul Zet de aandelenmarkt het goede rendement voort in tweede jaarhelft?
  3. 25 mei Hoe kunnen beleggers bijdragen aan minder broeikasgasuitstoot? 1

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Karel Finders 24 maart 2023 12:32
    Dit artikel brengt een belangrijk thema onder de aandacht. Maar is wel verre van volledig (begrijpelijkerwijs). De aandact gaat hier helemaal uit naar "tegengaan van verspilling", maar hier zit het met "zuiveren en ontzilten van water"?
    Maar in elk geval had ik iets van aandacht verwacht voor NX-Filtration. Mijn insziens een Nederlands toppertje in wording.
  2. Regilio Thuir 24 maart 2023 18:45
    Kan wel een morele kwestie worden. Als water een verdienmodel gaat worden zoals olie e.d. weet ik niet of het prettig is dat er aan de ene kant dividend uitgekeerd wordt en aan de andere kant mensen geen beschikbaarheid hebben aan een eerste levensbehoefte. Water lijkt mij echt iets voor een non-profit organisatie, niet geschikt dus voor een belegger.
  3. Repelsteeltje 28 maart 2023 07:19
    Eens, NX-Filtration had je moeten meenemen. Funding wordt gedaan door infesto, in 2024 wordt de grote fabriek opgestart en eind 2025 draaien ze bijna break-even. Het is een prima business model met pilots, demoplants die ze laten uitvoeren door OEM's en ze zitten nu al wereldwijd (o.a. USA, China, Indonesië). In Europa gaat het iets langzamer en blijven ze wat langer in de pilots pilot/demoplant fase voordat ze opschalen.
  4. forum rang 6 Lord Apollyon 5 april 2023 19:28
    Ik sluit mij aan bij de eerdere klok-en-klepel commentaren maar wil bovenal opmerken dat het beter is om gewoon geen artikel te schrijven over een thema als water wanneer je nauwelijks kennis van zaken hebt. Of zoek een echte expert, en die zijn er genoeg in NL, en betaal voor kwaliteit.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links