Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Januaribarometer springt op groen

Januaribarometer springt op groen
Beeld: iStock

Hoewel de afgelopen dagen anders doen vermoeden, gaan we een positief beursjaar tegemoet. Althans dat voorspelt de beroemde beurswijsheid 'As January goes, so goes the year’.

Deze barometer zegt dat het koersverloop in de hele maand januari maatgevend is voor de rest van het jaar. Een goede januarimaand zou dus een voorteken zijn van een sterk beursjaar.

Dit wordt overigens ook bevestigd door die andere beurswijsheid ‘de eerste 5 dagen van het jaar-barometer'. Deze gaf, na de sterke start van dit beursjaar, een positief signaal voor heel 2023, ik memoreerde dat al eerder.

Prestaties in januari

Wereldwijd ogen aandelenmarkten positief, maar wel met wat verschillen.

De Dow steeg 2,245% in de eerste maand van dit jaar, de S&P500 veerde in januari 5,75% op, terwijl de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq Composite 10,1% steeg.

In Europa was het beeld in de eerste beursmaand van 2023 zeer gunstig, met een stijging van 9,75% voor de Eurostoxx.

De resultaten in januari bij de overige beurzen waren:

  • AEX +8,25%
  • DAX: 8,55%
  • Bel20: +4,5%
  • FTSE100 +4%
  • CAC40 +9,5%

In Azië zien we de volgende resultaten in januari. 

  • Nikkei in Tokio: 4,75X%
  • Hang Seng in Hongkong: 10,4%

Op basis hiervan kunnen we voor 2022 meerdere conclusies trekken:

  • Dit wordt een prima beursjaar;
  • Europa gaat waarschijnlijk gelijk op met Wall Street;
  • Azië ontwikkelt zich verdeeld;
  • Technologie begint dit jaar aan een inhaalmanoeuvre.

Sterk technisch profiel in Europa

Technisch ontwikkelen de meeste Europese beurzen zich prima met opwaartse trends. Op Wall Street is er technisch sprake van bodemvorming, daar moeten de barrières nog gebroken worden.

Beursbarometer positief

Het beursgezegde 'As January goes, so goes the year' wijst dus op een positief beursjaar. Deze barometer zegt dat de beursperformance in januari een goede indicatie vormt voor de rest van het jaar.

Onderzoek van onder andere de beurssite Belegger.nl geeft aan dat dit meestal alleen klopt na positieve januarimaanden. In de jaren dat januari in de plus eindigde, volgde in 80% van de gevallen ook een sterk beursjaar. Maar in 6 van de laatste 8 jaren met een negatief rendement in januari (meer dan de helft dus), eindigde dat beursjaar toch met winst; soms zelfs met een forse winst. 

Vandaag bekijk ik de belangrijkste beursindices: AEX, Eurostoxx50, MSCI World, Dow Jones, Nikkei en Hang Seng.

AEX-index weet zich staande te houden boven de steun van 736,34

In de recente terugval maakt AEX-index een pas op de plaats boven de steun van 736,34 punten (de top van 4 augustus 2022). De weerstand ligt rond 772,23 punten (gevormd op 2 februari 2022). De uptrend is intact.


Euro Stoxx 50 index vormt een hogere koerstop

De Euro Stoxx 50 index ligt er technisch bezien goed bij. Aan de bovenkant is er ruimte richting de weerstand van 4.415,23 punten (de top van 18 november 2021). De steun ligt op 3.767,26 punten (de bodem van 20 december 2022).

 

Dow Jones flirt met weerstand 34.278,20 

De Dow Jones laat een zijwaarts koersverloop zien. De steun bevindt zich rond 31.725,29 punten (de bodem van 3 november 2022) en de weerstand rond 34.278,20 punten (gevormd op 16 augustus 2022).

De Dow lijkt een hogere koersbodem te vormen. Dit duidt op een technische verbetering. Beleggers durven immers op een hoger niveau in te stappen.

We wachten op een doorbraak en slotstand boven de weerstand van 34.278,20 punten. Daarna wordt 36.945,60 het volgende opwaartse koersdoel.

 

Nikkei 225 index maakt pas op de plaats boven de steun van 25.520,23

De Nikkei 225 index laat een zijwaartse koersbeweging zien. De steun ligt rond 25.520,23 punten (de bodem van 20 juni 2022) en de weerstand rond 29.388,16 punten (gevormd op 5 januari 2022).

Omdat er lagere koerstoppen worden gevormd, is de verkoopdruk blijkbaar nog niet uit de markt.

 

MSCI World index klimt op richting weerstand van 2.864,43

De MSCI World index breekt de serie van lagere koerspieken opwaarts af. Hiermee klaart de lucht wat op. Op korte termijn beweegt MSCI World index tussen de steun van 2.367,69 punten (bodem van 12 oktober 2022) en de weerstand van 2.864,43 punten (gevormd op 4 mei 2022).

Voor verdere verbeteringen is een doorbraak boven de weerstand noodzakelijk. 

 

Hang Seng index krult opwaarts 

Hang Seng index breekt nipt boven de weerstand van 22.523,64 punten (gevormd op 4 april 2022). De recente hogere koersbodems signaleren dat beleggers op hogere niveaus (bij-)kopen, wat op een verbetering duidt. Het technische beeld trekt pas echt aan indien de recente top overtuigend wordt gebroken.

Steun ligt rond 18.885,20 punten (de bodem van 20 december 2022). De Hang Seng index biedt een koersdoel rond 22.523,64 punten (gevormd op 4 april 2022).

 

Beursbarometer positief

Het beursgezegde 'As January goes, so goes the year' zou een positief beursjaar voorspellen. Deze barometer zegt dat de beursperformance in januari een goede indicatie vormt voor de rest van het jaar.

Onderzoek van onder andere de beurssite Belegger.nl geeft overigens aan dat dit alleen vaak klopt na positieve januarimaanden. In de jaren dat januari in de plus eindigde, volgde in 80% van de gevallen ook een sterk beursjaar. 

Dat impliceert, in elk geval indien we deze statistieken mogen geloven, dat een goed jaar voor aandelen voorspeld wordt. De Nederlandse beurs is het beursjaar met een winst van ruim 8% gestart.

Het is nu niet van toepassing, maar in 6 van de laatste 8 jaren met een negatief rendement in januari (meer dan de helft dus), werkte deze indicator niet. In die gevallen eindigde dat beursjaar toch met winst; soms zelfs met een forse winst.

Onderstaande tabel laat de bevindingen van de afgelopen 20 jaar zien.

Verloop AEX in januari Verloop AEX in hele beursjaar
Maandwinst: 12x Jaarwinst: 10x
  Jaarverlies: 2x
Maandverlies: 8x Jaarwinst: 6x
  Jaarverlies: 2x

(Bron: Belegger.nl)

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 56
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

103 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Newg77 1 februari 2023 09:06
    quote:

    tradersonly schreef op 1 februari 2023 08:57:

    [...]
    Of niets doen en ze staan straks in jouw voortuin
    ik weet t
    zie t alleen steeds groter worden vind t maar een enge tijd en weet de oplossing ook niet behalve dan "ophouden"
    zijn zat landen die rusland helpen dat wordt een hele lange adem dan
    (kan beter geen nieuws meer lezen :$)
  2. [verwijderd] 1 februari 2023 09:12
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 1 februari 2023 09:01:

    Goedemorgen,

    wel even in herinnering brengen dat o.a. de AEX in 2020, 2021 en 2022 na 31 januari in februari een flinke daling doormaakten.
    daarom beleggen in bedrijven

    ookal kunnen die door index weging ook negatief beinvloed worden.
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 1 februari 2023 09:31
    Verlies niet uit het oog dat Poetin een soeverein land binnenviel en zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden en verwoesting van de (energie) infrastructuur en burgendoelen bestookt met raketten en bommen.
    Dat moet hoe dan ook gestopt worden want laat je hem zijn gang gaan dan zijn andere landen aan de beurt.

    Zolang de westerse landen met hun wapens Rusland niet aanvallen en ook de Oekraïners niet dan is escalatie te voorkomen, het uitschakelen van locaties vanwaar raketten en bommen op Oekraine worden gegooid is puur zelfverdediging en daarmee gerechtvaardigd.

    We merken nu al de invloeden wat die oorlog voor ons betekent, dat het steeds minder vanzelfsprekend wordt dat wij achterover leunend steeds meer gaan consumeren, massaal op vakantie gaan alsof die oorlog totaal geen invloed zou hebben op ons leven.
  4. Jopieklaploper 1 februari 2023 10:09
    De beurzen gaan nu los en dat is volledig terecht. We gaan nu naar de toppen van vorig jaar (mid. 800) en vandaaruit gaan we stijgen naar 1250 punten die we bij jaarsluiting gaan bereiken, vanaf nu is het alleen maar omhoog.

    Alle economische seinen staan op groen:

    De inflatie is verslagen (dankzij het beleid van centrale banken Lagarde team ECB en Jerom Powell Team FED grote klasse)
    De koopkracht gaat sterk stijgen (6,7%) en alles staat er supergoed voor dankzij het beleid van het kabinet (Rutte team VVD en Kaag team D66 grote klasse)
    De wereldproblemen worden voortvarend opgelost (klimaat, armoede en vrede oa) dankzij het beleid van de VN team Guttierez met hulp van denktanks en instanties als team WEF Klaus Schwab en team WHO en niet te vergeten onze eigen EU team Timmermans GROTE KLASSSE)

    Het gaat gewoon goed en dat moeten we samen vieren, we leven in de mooiste tijd ooit en dat is een feest meer dan waard.
  5. forum rang 6 JoostVLS 1 februari 2023 10:15
    Morgen komen Shell, ING en Sligro met cijfers.
    Moeten we daar nog wat mee ?

    Sligro heb ik in portefeuille, heb genoeg, ga ik niet bijkopen, cijfers zullen goed zijn.
    ING heb ik een mooie rit gemaakt met een lading calls, is de laatste maanden al 40% gestegen, ik doe niks.
    Shell heeft een P/E van 5, cijfers zullen goed zijn vermoed ik maar gaat natuurlijk om outlook.
    Ga eens kijken naar korte calls, just for the gamble
  6. forum rang 6 d' Aandelen ' 1 februari 2023 10:19
    quote:

    JoostVLS schreef op 1 februari 2023 10:15:

    Morgen komen Shell, ING en Sligro met cijfers.
    Moeten we daar nog wat mee ?

    Sligro heb ik in portefeuille, heb genoeg, ga ik niet bijkopen, cijfers zullen goed zijn.
    ING heb ik een mooie rit gemaakt met een lading calls, is de laatste maanden al 40% gestegen, ik doe niks.
    Shell heeft een P/E van 5, cijfers zullen goed zijn vermoed maar gaat natuurlijk om outlook.
    Ga eens kijken naar korte calls, just for the gamble
    Joost waarom koop je dan geen dag opties van een dag later zoals nu de A2, die kan je handelen tot 17:20 uur ?
  7. forum rang 6 JoostVLS 1 februari 2023 10:22
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 1 februari 2023 10:19:

    [...]

    Joost waarom koop je dan geen dag opties van een dag later zoals nu de A2, die kan je handelen tot 17:20 uur ?
    Bij mijn weten zijn die er niet (bij Saxo), alleen week en maand.
    Kijk nu naar AX2, stel dat de beweging eerst naar beneden is, heb ik vervolgens nog een week voor herstel.
    Spuit het wel direct omhoog morgen, dan is het ook goed
  8. forum rang 6 d' Aandelen ' 1 februari 2023 10:25
    quote:

    JoostVLS schreef op 1 februari 2023 10:22:

    [...]

    Bij mijn weten zijn die er niet (bij Saxo), alleen week en maand.
    Kijk nu naar AX2, stel dat de beweging eerst naar beneden is, heb ik vervolgens nog een week voor herstel.
    Spuit het wel direct omhoog morgen, dan is het ook goed
    Ik zie je toch ook handelen in dag opties waarvan je vaak melding van maakt.
  9. forum rang 6 JoostVLS 1 februari 2023 10:31
    quote:

    JoostVLS schreef op 1 februari 2023 10:22:

    [...]

    Bij mijn weten zijn die er niet (bij Saxo), alleen week en maand.
    Kijk nu naar AX2, stel dat de beweging eerst naar beneden is, heb ik vervolgens nog een week voor herstel.
    Spuit het wel direct omhoog morgen, dan is het ook goed
    10 calls AX2 Shell 26 gekocht op 1.20
103 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links