Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASML start nieuwe spurt

ASML start nieuwe spurt
Beeld: ©ASML

In reacties op mijn blog merk ik soms dat het verschil tussen korte en lange termijn niet altijd even duidelijk is.

Dat is recent onder meer gebleken toen de TA voor de Nederlandse beurs nog neutraal was voor de lange termijn en wachtte op een uitbraak, terwijl de beurs er op de korte termijn technisch bezien prima bijligt.

Daarom wil ik deze keer ingaan op het verschil tussen korte, lange en superlange termijn. Ik wil dat doen aan de hand van de grafieken van ASML, met 3 verschillende beleggingshorizons. ASML komt morgen met cijfers. 

Eerst de afbakening.

Korte termijn
Met korte termijn bedoelen we een periode van zes weken tot drie maanden. De kortetermijnanalyses van Tostrams richten zich vooral op speculatieve beleggers en traders. 

Lange termijn
Met lange termijn bedoelen we een periode van minimaal een jaar; meestal gaan we uit van een beleggingshorizon van twee tot drie jaar. De langetermijnanalyses richten zich vooral op de meer conservatieve en risicomijdende, dus defensieve, beleggers.

Superlange termijn
Met de superlange termijn wordt bedoeld eenperiode langer dan twee tot drie jaar. Vaak kijken we in dit timeframe zelfs meer dan tien jaar terug.

Voorbeeld

Een langetermijngrafiek bestaat altijd uit een patroon van hogere bodems. Dat impliceert dat elke correctie op een hoger niveau wordt opgevangen en dus een hogere bodem oplevert. Op een langetermijngrafiek worden die (hogere) bodems doorgaans gevormd aan het einde van de kortetermijnbewegingen.

Op onderstaande langetermijn-voorbeeldgrafiek worden de correcties op steeds hogere niveaus opgevangen en dat resulteert dus in een patroon met hogere bodems.

Bodem 1 rond 40, aan het einde van de eerste kortetermijncorrectie, wordt gevolgd door bodem 2 rond 60, aan het einde van de tweede kortetermijncorrectie, et cetera.

Indien wordt ingezoomd, via de blauwe rechthoek, is ook in het kortetermijnverloop een patroon met hogere bodems te zien. Je zou via intradaygrafieken ook op dat kortetermijnverloop kunnen inzoomen; dan onstaat een soort Droste-effect. Dat is een visueel effect, waarbij elke afbeelding (grafiek) een verkleinde versie van zichzelf bevat. Voor de verkleinde afbeelding geldt weer hetzelfde, enzovoort. 

Enigszins versimpeld zou u kunnen stellen dat de volledige voorbeeldgrafiek hieronder correspondeert met onze langetermijngrafieken. Het ingezoomde deel zou dan corresponderen met onze kortetermijngrafieken van het TA-platform.

 

ASML bekeken vanuit drie timeframes

En dan nu de ASML-plaatjes met het reële koersverloop.

Uit de diverse timeframes blijkt dat ASML

 • op korte termijn opwaarts beweegt
 • op lange termijn nu nipt de zijwaartse fase achter zich laat en aan een nieuwe opwaartse trend begint
 • op de meerjarengrafiek vanaf 2008 een opwaartse trend blijkt te hebben neergezet, afgebakend door het patroon met steeds hogere bodems

Ik begin met het kortetermijn-koersverloop.

Korte termijn: ASML nadert weerstand 642,00.

ASML vormt rond rond €500,30 een hogere bodem binnen de opwaartse trend. Het laagste punt op de grafiek is de oktoberbodem gevormd rond €375,75, gevolgd door hogere bodems rond €448,55 (begin november) en recent dus rond €500,32 (bodem van 29 december 2022).

Belangrijk is wel dat thans het koersdoel rond weerstand €642 (top van 29 maart 2022) in zicht komt. Dat wordt dus wel spannend met de jaarcijfers in aantocht. 

De stijgende fase wordt gecontinueerd zodra ASML boven deze horde weet te breken. Dan mag men verdere koersstijging verwachten richting het all-time high rond €777,50 (top van 19 november 2021).

De stijgende relatieve-sterktelijn (glooiende blauwe lijn) geeft aan dat ASML beter presteert dan de brede markt. De stijgende moneyflow (glooiende zwarte lijn op de onderste helft van de grafiek) die van de beursomzetten wordt afgeleid, suggereert dat er sprake is van instroom van vers kapitaal.

Aandeel ASML koers

Lange termijn: opwaartse uitbraak gaande

De correctieve fase, die nagenoeg heel 2022 heeft gedomineerd vanaf het all-time high rond €777,50 is inmiddels verlaten. Op de lange termijn is daarmee een trenddraai ingezet. 

Het langetermijn-technische plaatje van ASML verbetert nu twee voorgaande koerspieken (rond €575 en €600) opwaarts worden doorbroken. ASML heeft hierdoor ruimte voor verdere koersstijging richting weerstand €777,50 (top van 19 november 2021. Er vomt zich thans een hogere bodem rond €500,30 (van 30 december 2022), die aangeeft dat kopers actief worden. Pas daaronder treedt een verzwakking op.

De 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn) krult opwaarts. Dit duidt op een verbetering in de technische conditie. De opwaarts krullende B.O.B.-indicator (doorlopende glooiende blauwe lijn) indiceert dat ASML beter begint te presteren dan de markt.

Aandeel ASML koers

Meerjarengrafiek

Op de meerjarengrafiek van ASML vanaf 2008 is de opwaartse trend afgebakend met bodemlijn A-B. Duidelijk waarneembaar zijn de steeds hogere bodems in de afgelopen 14 jaar. 

De kruisingen van de koers met de 200-dagenlijn, de zogeheten crossings, lijken het begin en het einde van de correcties redelijk goed in te luiden. 

Ik zie thans op deze de meerjarengrafiek meerdere positieve signalen:

 • Een hoger low in 2022 rond€ 400 (punt 2) boven de bodem van maart 2020 rond €177,50 (punt 1), waarmee bodemlijn A-B met succes is getest
 • Daarna wederom een hoger low, nu rond €500,30 (van december 2022), gemarkeerd met *
 • De correctieve fase (tussen eind 2021 en eind 2022) is verlaten
 • De koers van ASML beweegt weer boven de 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn)
 • De 200-dagenlijn krult bovendien weer opwaarts

Aandeel ASML koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 03 feb Massale uitbraken en koopsignalen 181
 2. 02 feb Waakvlammetje op de energiemarkten 152
 3. 01 feb Januaribarometer springt op groen 103

Gerelateerd

Reacties

96 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 24 januari 2023 07:43
  Dank Royce weer voor de duiding van het plaatje .
  Weet je wie ook een spurt gaat maken ABN AMRO .

  Zondag zei Knot zowel in februari als in maart een verhoging van 50 basispunten te verwachten. "En dat er ook nog wel iets gaat volgen in mei en juni enzovoorts."

  Dit is in lijn met de verklaring van voorzitter Christine Lagarde vorige week, dat er nog meerdere renteverhogingen met 50 basispunten nodig zullen zijn.

  En ook nog eens overname kandidaat gewoon een Win/Win situatie en geen recessie .
 2. forum rang 5 Daexter 24 januari 2023 08:42
  Scherp Royce deel bijna volledig je analyse op ASML. Bijna omdat ik de bodem van 29 december niet echt een bodem vind, maar dat is waarschijnlijk ook waarom je het sterretje plaatst.

  Ik acht de kans dat ASML in het ultra korte termijn perspectief de 642 doorkruist zeer reeel omdat de dagkoers dan ca 25% positief afwijkt van het 200 daags, iets wat de afgelopen 17 jaar in meer dan 10% van de handelsdagen een feit was, dus in deze optimistische stemming zeker reëel.

  De alltime high lijkt me zeer onwaarschijnlijk omdat de dagkoers dan meer dan 45% afwijkt van het 200 daags, dit is de afgelopen 17 nog nooit gebeurd. Dus een koers oploop tot ergens tussen de 642 en de pak 'm 700 en daarna weer een terugval richting de 450 lijkt me reëel in ideaal :)
 3. forum rang 4 Jopieklaploper 24 januari 2023 09:28
  We leven in de allerbeste tijd ooit. Er is nooit zo'n goede tijd geweest, en het goede nieuws is dat het alleen maar beter gaat worden!!!
  Het gaat gewoon goed en dat mogen we samen vieren!!!

  De AEX gaat vanaf nu NOOIT WEER in de min sluiten, we gaan vanaf nu elke dag omhoog totdat de AEX op 20.000 punten of een veelvoud daarvan staat en dat is volledig terecht en goed nieuws voor iedereen!!!

  Ook bitcoin gaat vanaf nu nooit weer in de min, vanaf nu is het in 1 rechte streep door naar 100 miljoen of zelfs 1 miljard!!!! Buitengewoon goed nieuws en helemaal terecht!!

  Goud en zilver zijn voorbij, deze waardeloze metalen (useless and barbaric relics of the past) gaan langzaam maar zeker naar 0 dollar waar ze horen en dat is volledig terecht.

  Dankzij het beleid van de overheid Rutte en Kaag en hun team grote klasse!!!! draait de economie als een tierelier en klotst het geld overal tegen de plinten. Dit is goed nieuws voor iedereen. De koopkracht gaat dit jaar met 6,7% omhoog maar dit kan nog veel meer worden als de inflatie negatief wordt op alle produkten dankzij het beleid van centrale banken, Lagarde team ECB en Jerom Powel team FED grote klasse!!!!

  In davos worden de wereldproblemen opgelost door Claus Schwab en zijn team WEF GROTE BEWONDERING EN GROTE KLASSE!!!

  We leven in de mooste tijd ooit en dat gaan we samen vieren!!!
 4. forum rang 7 PietKeizer 24 januari 2023 09:56
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 24 januari 2023 07:43:

  Dank Royce weer voor de duiding van het plaatje .
  Weet je wie ook een spurt gaat maken ABN AMRO .

  Zondag zei Knot zowel in februari als in maart een verhoging van 50 basispunten te verwachten. "En dat er ook nog wel iets gaat volgen in mei en juni enzovoorts."

  Dit is in lijn met de verklaring van voorzitter Christine Lagarde vorige week, dat er nog meerdere renteverhogingen met 50 basispunten nodig zullen zijn.

  En ook nog eens overname kandidaat gewoon een Win/Win situatie en geen recessie .
  ja,ja. Win/win. En dat al sinds het Stenen tijdperk. We zijn toch bevoorrecht dat we binnenkort getuige mogen zijn van die overname.
 5. forum rang 7 PietKeizer 24 januari 2023 09:58
  quote:

  Doptieman schreef op 24 januari 2023 09:52:

  De AEX een puntje of 2.5 boven het slot van maandag en een puntje of 2.5 onder
  het slot van maandag is voor de Witboordjes de gratis range.

  De uitstaande calls worden niet duurder en de uitstaande puts ook niet!!
  Conform de bedoeling... Maximale Beursrook dus !!
  maximale beursrook? Wat wordt er verbrand, in de gaarkeuken van de Witboordjes?
 6. eric 24 januari 2023 10:21
  dus ik heb hier een abbo op IEX en wordt verleid om een abbo op een volgende site te nemen. Dit is natuurlijk te belachelijk voor woorden. Reden 1 de heer Tostrams heeft al inkomsten uit deze site door abbo's Ten tweede er was mij belooft bij het abbo premium dat het compleet is.
  Ik gun iedereen zijn geld etc etc maar dit is een vorm van ........
 7. forum rang 6 Doptieman 24 januari 2023 10:46
  Als het niet de bedoeling is dat je met je inleg wat gaat verdienen kunnen we toch
  niet van Fair Play spreken. of wel soms?
  En als er voor de kopers van korte indexopties geen of nauwelijks prijzengeld
  beschikbaar is dan wordt het toch wel tijd dat iedereen voor dit milieu
  gewaarschuwd wordt ! En schrijvers van opties blijven natuurlijk gewoon
  schreeuwen dat je er niets van snapt .... verder komen de meeste niet....
 8. forum rang 7 NewKidInTown 24 januari 2023 11:00
  quote:

  Doptieman schreef op 24 januari 2023 10:46:

  Als het niet de bedoeling is dat je met je inleg wat gaat verdienen kunnen we toch
  niet van Fair Play spreken. of wel soms?
  En als er voor de kopers van korte indexopties geen of nauwelijks prijzengeld
  beschikbaar is dan wordt het toch wel tijd dat iedereen voor dit milieu
  gewaarschuwd wordt ! En schrijvers van opties blijven natuurlijk gewoon
  schreeuwen dat je er niets van snapt .... verder komen de meeste niet....
  Je snapt er niks van....

  ;-)
 9. forum rang 6 Doptieman 24 januari 2023 11:12
  quote:

  NewKidInTown schreef op 24 januari 2023 11:00:

  [...]
  Je snapt er niks van....
  Nou mooie kans voor jou dan om mij en verder alle Piet Particulieren uit te leggen hoeveel er
  met het kopen van kortlopende indexopties te verdienen is of hoeveel kans de koper heeft
  om wat te verdienen. Niet,, schrijven,, nee gewoon week of 2 week calls of puts kopen .
  Nou die zijn volgens mij uitgevonden om lekker snel Leeg te laten Lopen...
  en dagopties en 2 daags opties ook.... Toch ??
 10. forum rang 6 Hadrianus 24 januari 2023 11:13
  quote:

  Doptieman schreef op 24 januari 2023 10:59:

  Dus zet me maar voor joker en voor schut ik spreek tenminste de waarheid.

  Zouden meer mensen moeten doen !! Die Witboordjes redden zich wel hoor die
  hoef je de hand niet boven het hoofd te houden... Ciao..
  Beste Mod ,op deze manier is dit draadje ten dode opgeschreven.
  Als het de IEX niet uitmaakt prima.
  Het begint steeds verder af te brokkelen ,Toedels maar weer.
96 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links