Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX klaar om supersprint voort te zetten

AEX klaar om supersprint voort te zetten
Beeld: iStock

In de afgelopen week is de AEX het weerstandsniveau rond 736,34 punten gepasseerd. Dat leverde een al korte termijn verbetering op.

Thans staat de volgende horde rond 743,03 punten (gevormd op 8 april 2022) onder druk. Gezien het sterke momentum is de kans groot dat deze hobbel op korte termijn overtuigend wordt gebroken. Bij een blijvende uitbraak hierboven veegt de Nederlandse aandelenbeurs de deurmat schoon voor een verdere opmars.

De eerstvolgende horde die daarna lonkt, is het all-time high rond 829,66 punten. Ik sluit niet uit dat we nog dit voorjaar deze kaap zullen aandoen. Op dit moment is het technisch profiel van de AEX daar sterk genoeg voor. 

Overigens is de vraag die mij het meest gesteld wordt ‘of en wanneer de AEX nog naar 1.000 punten gaat’. In deze column zal ik me richten op de berekening en haalbaarheid van het 1.000-punten thema.

Mijn collega Wouter Slot wees er donderdag op dat de AEX-index, vanuit alle kanten bezien, positief is.

AEX sinds 1996

Onderstaande grafiek is gebaseerd op wekelijkse slotkoersen van de AEX. Hierdoor verliest de grafiek enige nuance.

In januari 2021 doorbrak de AEX rond 632 punten een 20-jarige weerstandslijn. Deze verbond de punten A (maart 2022: 531,21) B (juli 2007: 563,98) en C (februari 2020: 632,12). 

Deze uitbraak genereerde een langetermijn koopsignaal, waarna de AEX in november 2022 piekte rond 829,66 punten. De daling van de Nederlandse beurs daarna, is goed opgevangen door de oude piek van begin 2020, tevens het uitbraakniveau rond 632 punten.

Bullish pullback

Ik heb deze terugval in eerdere blogs meerdere malen uitvoerig besproken en aangeduid als een bullish pullback. Helemaal onderaan deze column vindt u een uitleg en voorbeeldgrafiek van de bullish pullback.

Het koersdoel van de uitbraak en langetermijn koopsignaal ligt iets boven de 1.000 punten. Dit koersdoel berekenen we door eerst de afstand te berekenen tussen de lijnen ABC en DE. Vervolgens projecteren we deze afstand boven het uitbraakpunt van het koopsignaal.

Korte termijn verbeteringen

De correctieve fase van de afgelopen maanden is inmiddels verlaten. Een tussenliggende horde, die nu onder druk staat, ligt rond 743,05 punten (gevormd op 8 april 2022). De tweede horde en het ultieme uitbraakpunt, dat daarna gebroken moet worden, bevindt zich rond het all-time high rond 828,66 punten. Pas daarna kan de AEX naar 1.000 punten.

De kans dat de AEX die 1.000 punten gaat halen schat ik op circa 85%. De kans dat de AEX deze 1.000 punten nog in 2023 bereikt schat ik op circa 65%.

Superlange termijn: Hoofd&Schouder

Op de superlange termijn heeft de AEX, bij de uitbraak boven trendlijn ABC, een hoofd&schouderpatroon voltooid. De eerste linkerschouder S1 is de dip van 2003, het hoofd H is de bodem van 2009 rond 190. De punten D en E vormen de rechterschouders. 

Het eerste koersdoel van dit hoofd&schouderpatroon ligt zoals gezegd iets boven 1.000. Echter op langere termijn kan de AEX nog veel hoger, mogelijk zelfs richting 2.000. Dit zal uiteraard niet van vandaag op morgen gebeuren.

Uiteraard dienen eerst de tussenliggende weerstanden, 743,05 en 829,66, gebroken te worden

 

Geldige pullback

Van een geldige pullback is onder de volgende voorwaarden sprake:

  • Bij punt 1 op onderstaande voorbeeldgrafiek breekt de koers boven de vorige top a, wat een koopsignaal genereert. Punt a correspondeert in de AEX met de top van 632 punten van februari 2020.
  • De markt vormt daarna een hogere top bij b, waarna lichte winstnemingen optreden. Punt b correspondeert op de AEX met de top 829,66 punten van november 2021.
  • Indien de koers daarna terugvalt (bij punt 2), moet die daling op of boven die voorgaande top a opgevangen worden. Punt 2 correspondeert met de bodems rond 632,02 punten van 23 juni 2022 en 627,35 punten van 29 september 2022
  • De terugval bij 2 is de feitelijke pullback.
  • De uitbraak uit het korte dalende trendje (rode cirkel) valideert de pullback
  • Vervolgens moet topje c gebroken worden. Punt c correspondeert op de AEX met de top 743,05 punten van april 2022.
  • Het koopsignaal wordt tenslotte voltooid indien vervolgens top b (829,66 punten) wordt gebroken.

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 49
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

275 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Lepre Chaun 13 januari 2023 08:13
    Dank Royce voor de duiding weer van het prachtige nieuws op vrijdag de 13e .

    AEX op weg naar de 800

    De AEX kan op basis van de Elliott Wave juist een aanval gaan doen op de magische grens van 800 in de komende maanden.

    De ontwikkeling van de Amerikaanse inflatie valt mee. De core-inflatie van 5,7% biedt hoop op een monetaire versoepeling. In China daalde de export in december als verwacht met 9,9%. Het gevaar is niet ondenkbeeldig dat op redelijke termijn eerder sprake zal zijn van een handelstekort dan een overschot, wat de financiering van de groei kan bemoeilijken. De Chinese export zal in toenemende last krijgen van de wijzigingen van geopolitieke machtsverhoudingen.
  2. forum rang 7 PietKeizer 13 januari 2023 08:42
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 13 januari 2023 08:13:

    Dank Royce voor de duiding weer van het prachtige nieuws op vrijdag de 13e .

    AEX op weg naar de 800

    De AEX kan op basis van de Elliott Wave juist een aanval gaan doen op de magische grens van 800 in de komende maanden.

    De ontwikkeling van de Amerikaanse inflatie valt mee. De core-inflatie van 5,7% biedt hoop op een monetaire versoepeling. In China daalde de export in december als verwacht met 9,9%. Het gevaar is niet ondenkbeeldig dat op redelijke termijn eerder sprake zal zijn van een handelstekort dan een overschot, wat de financiering van de groei kan bemoeilijken. De Chinese export zal in toenemende last krijgen van de wijzigingen van geopolitieke machtsverhoudingen.
    [...] Neemt niet de moeite om zn plakwerk van 'quote-unquote' te voorzien.

    [Modbreak IEX: Aangepast, gelieve elkaar niet persoonlijk aan te vallen.]
  3. forum rang 5 Zonnestraal 13 januari 2023 08:43
    Ja al 8,3% erbij en dat is al behoorlijk wat vergeleken met vorig jaar toen de wereld nog in elkaar stortte. alsof alle problemen zijn opgelost. Eerst miljarden aan stimuleringen en daardoor stegen de indexen tot record hoogtes en nu gaan we gewoon door met stijgen. Het is een ongekende tijd waarbij je beter niet short kunt gaan maar long want de bomen groeien tot aan de hemel
  4. forum rang 7 PietKeizer 13 januari 2023 08:50
    Schatting zus 85%, schatting zo 65%. Dit is gewoon tendentieus, want percentages die totaal niet op enig rekenmodel gebaseerd zijn. Mocht dat wel zo zijn dan moet hij daarnaar verwijzen of aan refereren. Nu lijkt het op zo'n eindeloze spot , waarin je met pseudowetenschappelijke prietpraat n afslankmiddel wordt aangesmeerd.
  5. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 13 januari 2023 08:55
    quote:

    PietKeizer schreef op 13 januari 2023 08:50:

    Nu lijkt het op zo'n eindeloze spot , waarin je met pseudowetenschappelijke prietpraat n afslankmiddel wordt aangesmeerd.
    Met daarbij een hulpvaardig dieetadvies dat voor het werkelijke kiloverminderingseffect zorgt. ;O)
  6. forum rang 7 PietKeizer 13 januari 2023 08:59
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 13 januari 2023 08:50:

    Voor we die 1.000 aantikken moet eerst dit lijntje overwonnen worden. De eerste keer is dat jammerlijk mislukt.
    en als dat wel zou gebeuren, wat is dan de parallelle grafiek, dus welke bereikte SP500 waarde synchroon met die 1000? Dat zal wel n leuke meerjaarsgrafiek zijn. DENK ik.
  7. forum rang 4 bearishbull 13 januari 2023 09:00
    Royce en team. Ga door met het goede objectieve TA werk zoals jullie al jaren doen. Ik weet dat het lastig is ondanks alle negatieve of positieve macro-economische gebeurtenissen objectief TA toe te passen en dit is waar jullie al jaren in uitblinken.

    Even tussen alle negatieve reacties van mensen die het niet snappen wat jullie doen iets positiefs.

    In een ver verleden heb ik voor Royce en team gewerkt. Dit werk doen ze met liefde voor het vak en houden het integer. Jullie lezen negatieve niewsberichten over inflatie en renteverhogingen, Royce en team houd zich bezig met TA en ze zien terecht dat de markt op dit moment lijkt te draaien. Er een hogere bodem wordt gezet in meerdere indices. Dat is nou eenmaal een positief TA signaal. Of het omgevingsnieuws nou positief of negatief is. Sterker nog iets uit mijn eigen ervaring. De grootste stijgingen krijg je in negatieve omgeving. TA is een krachtig hulpmiddel, maar geen garantie. Het blijven kansen.

    Een tip voor Royce en team. Ik heb het idee dat veel mensen het verschil tussen lange termijn advies/grafiek en korte termijn niet beseffen en die 2 door elkaar halen. Hierdoor lijkt het voor hun alsof jullie jezelf tegenspreken en iedere keer van mening veranderen wat niet het geval is.

    Nogmaals, ga zo door!
275 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links