Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoeveel vermogensbelasting moet ik in 2023 betalen?

Hoeveel vermogensbelasting moet ik in 2023 betalen?

De vermogensbelasting gaat komend jaar op de schop. Hoeveel ga je betalen? En ben je als belegger straks duurder of voordeliger uit dan nu?

De vermogensbelasting is een enorm hoofdpijndossier voor het kabinet. Belastingplichtigen moesten jarenlang belasting betalen over een fictief rendement. Omdat dat vooral voor spaarders hoger was dan het daadwerkelijk behaalde rendement, kwam dat erop neer dat veel belastingplichtigen te veel belasting hebben betaald.

De Hoge Raad stak hier een stokje voor: belasting betalen over geld dat je niet hebt, is niet de bedoeling, zo luidde het oordeel. Daarom gaat de heffing op de schop. Wat gaat er veranderen? En wat betekent dit concreet voor jou?

Zo is de situatie nu

Spaargeld, beleggingen, cryptotegoeden, een vakantiehuisje en andere vormen van vermogen worden belast in box 3 van de inkomstenbelasting. Hiervoor geldt een vrijstelling (deze bedraagt dit jaar €50.650 per persoon). Over het meerdere moet je belasting betalen.

Voor de berekening van dit bedrag hanteerde de Belastingdienst tot en met 2020 een vaste, fictieve verdeling tussen spaargeld en beleggingen. Hoe hoger je vermogen was, hoe meer belasting je moest betalen. Het uitgangspunt hierbij is dat mensen met een hoger vermogen naar verhouding meer beleggen dan mensen met een lager vermogen, en over die beleggingen doorgaans een hoger rendement behalen.

Dit leidde ertoe dat vooral mensen die hun vermogen grotendeels op een spaarrekening hadden gestald te veel belasting betaalden, want de rente op spaargeld lag jarenlang fors onder het fictieve rendement. Succesvolle beleggers betaalden juist te weinig.

Wat gaat er veranderen?

Dit systeem gaat op de schop. Vanaf 2026 zal er belasting worden geheven over het werkelijke rendement dat je op je vermogen hebt behaald.

In de tussenliggende jaren komt er een tijdelijke regeling. Hierbij kijkt de fiscus naar de werkelijke (dus geen fictieve) verdeling van je vermogen over drie categorieën:

  • spaargeld
  • beleggingen en
  • eventuele schulden.

Maar, anders dan in 2026, zal nog wel worden gerekend met een fictief rendement voor elke categorie. Hoeveel rendement je daadwerkelijk behaald over je spaargeld of beleggingen, maakt dus nog steeds niet uit. Wel is het de bedoeling dat het percentage waarmee de fiscus rekent beter aansluit bij de actuele rendementen. Fictieve rendementen van 4%, bij een spaarrente die tegen de 0% aanschurkt, behoren dan tot het verleden.

Spaarders komen er beter van af, maar beleggers juist minder

Deze nieuwe systematiek zal ertoe leiden dat sommige mensen straks meer belasting moeten gaan betalen dan onder het oude stelsel, terwijl anderen er juist op vooruit gaan. Wie een groot deel van zijn vermogen belegt, gaat in 2023 meer betalen dan nu. Maar zit het leeuwendeel in spaargeld, dan pakt het gunstig uit.

Er komt ook een aanpassing in het tarief en de belastingvrijstelling. Het tarief over het fictieve totaalrendement uit de bovengenoemde vermogenscategorieën gaat stapsgewijs omhoog, van de huidige 31% naar:

  • 32% in 2023
  • 33% in 2024 en
  • 34% in 2025.

Daar staat tegenover dat het vrijgestelde vermogen ook wordt opgetrokken, naar €57.000 in 2023 (of het dubbele al je een fiscaal partner hebt). Komt jouw vermogen niet boven die grens uit, dan betaal je hierover dus geen belasting.

Hoe zit het met mijn aangifte voor 2022?

Dit jaar geldt er nog een vrijstelling van de vermogensbelasting van €50.650 per persoon. Voor het bedrag dat is belast, mag je in je belastingaangifte over 2022 kiezen tussen de oude of de nieuwe methode.

Het aangiftesysteem pakt automatisch de variant die voor jou het voordeligst uitpakt. Welke dat wordt, hangt af van de verdeling tussen spaargeld en beleggingen.

€100.000 vermogen volgens de oude methode

Zoals gezegd wordt in de oude variant gerekend met een vaste verdeling tussen spaargeld en beleggingen.

Dit moet je in 2022 per saldo per schijf betalen:
•    €0 tot 50.650 euro: vrijgesteld
•    €50.650 tot €101.300: 0,56%
•    €101.300 tot €1.013.000: 1,35%
•    Voor elke euro daarboven: 1,71%

Heb je bijvoorbeeld een ton vermogen, dan moet je belasting betalen over €49.350 (het bedrag boven de vrijstelling). Hierover betaal je dan 0,56% belasting, ofwel €276.

... en volgens de nieuwe methode

In de nieuwe methode gaat de Belastingdienst uit van:

  • een negatief rendement van 0,01% over spaargeld en
  • een positief rendement van 5,53% over de waarde van je beleggingen.

Hierover betaal je 31% belasting.

Hoeveel je de fiscus bent verschuldigd hangt af van de werkelijke verdeling van je vermogen over deze categorieën. Spaar je meer, dan wordt met een groter deel gerekend met het lagere rendement. Beleg je meer, dan geldt voor een groter deel het hogere rendement.

Laten we de gevolgen bekijken voor drie verschillende scenario's: 100% sparen, 100% beleggen en een fifty-fifty-verdeling tussen beide vermogensbestanddelen.

Scenario 1: volledig sparen

Stel je hebt een vermogen van €100.000. Staat al je geld op een spaarrekening, dan gaat de Belastingdienst voor de €49.350 die boven de vrijstelling uitkomt uit van een negatief rendement van 0,01%, ofwel een verlies van €5.

Hierover krijg je belasting terug: 31% over die €5, ofwel €1. Deze variant is voor jou dus voordeliger dan de oude variant, waarbij je €276 zou moeten betalen.

Scenario 2: volledig beleggen

Zit die ton volledig in aandelen, dan gaat de fiscus over de €49.350 die boven de vrijstelling uitkomt uit van een rendement van 5,53%, ofwel €2.729. Hierover betaal je 31% belasting, ofwel €845. Hier is de oude variant dus het voordeligst: het scheelt €569.

Scenario 3: 50% sparen, 50% beleggen

Is je vermogen fifty-fifty verdeeld over sparen en beleggen, dan wordt een tweedeling gemaakt:

  • Voor het spaargedeelte (de €24.675 die boven de vrijstelling uitkomt) wordt gerekend met een rendement van -0,01%. Afgerond komt dat neer op een verlies van €2.
  • Voor de overige €24.675 aan beleggingen wordt gerekend met een rendement van 5,53%, ofwel €1.364.

Je totale rendement komt daarmee uit op €1.362 (€1.364 - €2). Daar moet je 31% belasting over betalen, ofwel €422. Dat is een stuk meer dan de €276 die je onder het oude regime zou betalen, dus valt dan de keuze op de oude variant.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. 19 apr Chippers bezorgen AEX weekverlies en aftellen tot de bitcoin halving 3
  2. 18 apr AEX maakt zich op voor licht herstel, goud heeft het op de heupen
  3. 17 apr Slotcall: AEX is het kneusje van Europa, met dank aan ASML 7

Reacties

99 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Kees1 21 oktober 2022 11:09
    Ik begrijp dat de fiscus bij de aangifte volgens de nieuwe methode uitgaat van een rendement van 5,53% over beleggingen. Over het belastingjaar 2022 wordt dat niet gehaald als ik reken naar de stand van vandaag. Een bredere Europese index zit YTD al gauw op -18%. Een belastingplichtige kan dan tegen de fiscus zeggen dat dit rendement illusoir is en onmogelijk kan zijn gehaald. Hij kan exact dezelfde argumentatie hanteren als de spaarders die gelijk hebben gekregen van de Hoge Raad. De Hoge Raad kan dan moeilijk om de uitspraak mbt die spaarders heen.
  2. forum rang 7 ffff 21 oktober 2022 11:20
    Wat een duidelijk, helder en overzichtelijk artikel. In de KK van IEX is duidelijk gebleken dat er over dit onderwerp toch nog veel vragen waren, die in dit artikel allemaal duidelijk worden uitgelegd.

    Ik miste wel één onderdeel in het duidelijke artikel . Hoe zit het nu met kunst( voorwerpen), antiek, juwelen , diamanten al of niet geslepen tot briljanten, kostbare verzamelingen?

    Ik neem aan dat goud tegen de marktprijs van 31 december gewaardeerd moet worden.

    Peter
  3. 3pi 21 oktober 2022 11:28
    Volgens mij gaat de Belastingdienst voor de jaren 2021 t./m. 2025 elk jaar een gemiddeld fictief rendement voor beleggingen bepalen (waarschijnlijk afleiden uit een index, bijv. de AEX-index in het betreffende jaar?), dus dan zou het fictieve rendement op beleggingen in 2022 0% kunnen zijn. Of zal er evt. ook met een negatief fictief rendement gerekend worden, wat kan leiden tot vermindering of teruggave van belasting? Volgens mij is het ook nog niet duidelijk hoe vanaf 2026 met een reëel negatief rendement zal worden omgegaan door de Belastingdienst. In ieder geval zouden de huidige belastingplannen vanaf 2026 kunnen leiden tot exorbitant hoge belastingpercentages op beleggingen, bijv. in een jaar dat iemand 14% rendement behaalt, een belasting van ca. 5% op het vermogen aan het begin van het jaar.
  4. forum rang 4 StoplossBurner 21 oktober 2022 11:28
    Dit wordt weer een grote shitshow. Om o.a. de reden die Branco P hierboven noemt + dat de hoge raad wellicht ook van deze regeling gehakt maakt. Het is helaas een broeinest van incompetentie tussen de belastingdienst en tweede kamer, welke elkaar tot 'grote hoogte' stuwen. Op www.taxlive.nl/nl/dossiers/box-3/ kan je meer achtergrond vinden.
  5. forum rang 5 Kees1 21 oktober 2022 11:34
    quote:

    Branco P schreef op 21 oktober 2022 11:25:

    Wat nu al ik rondom de jaarwisseling mijn aandelen verkoop (en dus omzet in spaargeld)? Dan betaal ik dus minder vermogensbelasting?
    Op zich wel, maar naar het zich laat aanzien komen er ficties in de wet.

    Omzettingen, gedaan voor 1 oktober tellen niet mee, tenzij aangetoond kan worden dat deze een zakelijk karakter hebben.
    Omzettingen In het nieuwe jaar gedaan voor 1 april tellen eveneens niet mee, tenzij kan worden aangetoond dat deze een zakelijk karakter hebben.
    Dat laatste 'tenzij' gaat nmm voer opleveren voor procedures. Bijvoorbeeld ik zet om van beleggingen naar cash op 1 december, omdat ik het plan heb om een nieuw huis te kopen. Was dit zakelijk? Jegens de fiscus argumenteer ik dan dat ik dat ideale huis helaas nog niet kon bemachtigen etc.
  6. forum rang 4 HaBe 21 oktober 2022 11:35
    Ik vind dat de overheid van ons spaargeld dient af te blijven. En mocht je in staat zijn enkele procenten te "verdienen" dan vindt ik het vrij normaal dat dit onbelast is. Immers het is de overheid die de inflatie veroorzaakt en mensen met spaargeld proberen de waarde van hun vermogen te behouden. Dit is vaak bedoeld voor pensioen of een aanvulling. Ik vind het echt een schande hoe de overheid om gaat met mensen die vermogen hebben opgebouwd en niet 3x per jaar met vakantie gaan om te kunnen sparen en niet in de problemen te komen.
  7. forum rang 9 objectief 21 oktober 2022 11:42
    quote:

    Kees1 schreef op 21 oktober 2022 11:09:

    Ik begrijp dat de fiscus bij de aangifte volgens de nieuwe methode uitgaat van een rendement van 5,53% over beleggingen. Over het belastingjaar 2022 wordt dat niet gehaald als ik reken naar de stand van vandaag. Een bredere Europese index zit YTD al gauw op -18%. Een belastingplichtige kan dan tegen de fiscus zeggen dat dit rendement illusoir is en onmogelijk kan zijn gehaald. Hij kan exact dezelfde argumentatie hanteren als de spaarders die gelijk hebben gekregen van de Hoge Raad. De Hoge Raad kan dan moeilijk om de uitspraak mbt die spaarders heen.
    De Hoge Raad kan ook naar jaar daarvoor kijken en zeggen dat het rendement toen ca.20/25% te hoog was.
    Je kunt de HR niet voor je karretje spannen, als het je 1x goed uitkomt.
  8. 3pi 21 oktober 2022 11:47
    quote:

    Portisch schreef op 21 oktober 2022 11:38:

    Heb een hypotheek verstrekt aan mijn zoon.
    Waaronder valt deze hypotheek voor mij ?
    Stel 3 ton looptijd 10 jaar - rente 3% - annuïteit .
    Wie weet dit.
    Misschien wordt dit beschouwd als een soort obligatie, waarbij vanaf 2026 zowel de waardetoename of -afname en de rente in een jaar als reëel vermogensrendement beschouwd worden, en waarbij dan beide volgens het geldende tarief van de vermogensrendementsheffing (34% waarschijnlijk) worden belast.
  9. forum rang 6 Kruimeldief 21 oktober 2022 11:51
    Precies, HaBe! De verliezen zijn namelijk ook niet compensabel, evenals de gemaakte transactiekosten en beheerkosten.
    En dan nog: over het verdiende inkomen is belasting betaald. Het overige is waarvan ik leef etc. Mocht er nog iets over blijven daarna, dan is dat mijn reserve. Met die reserve neem ik risico door te beleggen. Loopt dat goed af, dan is dat mijn mazzel. Afblijven, dus Belastingdienst!
  10. forum rang 7 jowi 21 oktober 2022 12:00
    quote:

    Portisch schreef op 21 oktober 2022 11:38:

    Heb een hypotheek verstrekt aan mijn zoon.
    Waaronder valt deze hypotheek voor mij ?
    Stel 3 ton looptijd 10 jaar - rente 3% - annuïteit .
    Wie weet dit.
    Uw zoon heeft toch mogelijk een aftrekrecht i.v.m. kosten voor de eigen woning i.v.m. een geldlening voor de eigen woning. Dan is m.i. de tegenhanger rente bate op geld en kwalificerend als spaargeld
  11. forum rang 7 Ron Kerstens 21 oktober 2022 12:03
    In onderstaand artikel staat het nog duidelijker uitgeschreven (wellicht is bovenstaand een samenvatting hiervan).

    Peildatumarbitrage gaat het spel zijn de komende jaren.

    Het gezeur over dit jaar tegenvallende rendementen en dat als reden aanvoeren om bezwaar in te dienen is genant. Gaat U dan ook bezwaar indienen tegen het veel te lage forfait in 2021 (AEX TR +30,5%) ?

    www.pwc.nl/nl/actueel-en-publicaties/...
  12. forum rang 6 TonyX 21 oktober 2022 12:03
    Het probleem blijft dat elke forfaitaire heffing over elke vermogenscategorie nog steeds volgens de HR in strijd blijft met het EVRM. Dus t/m 2025 (of later?) nog steeds een systeem wat al onderuit gehaald is door ons Hoogste Rechts College.

    Hoeveel bezwaarschriften en procedures zouden er op basis van bovenstaande jurisprudentie nu nog gaan volgen en blijft de regering handelen tegen de uitspraken van de HR in??
  13. DubbeltjeblijftDubbeltje 21 oktober 2022 12:07
    @Branco:

    Dat is dus niet de bedoeling. De belastingdienst wil dus ook optreden tegen situaties waarin je bij wijze van spreken op 31-12 alles verkoopt en op 1-1 alles weer terugkoopt. Hier zit geen ratio achter behalve dan om belasting te ontwijken ("fraus legis").
    Hoe ze dit uberhaupt willen controleren is mij een raadsel want de Belastingdienst is eigenlijk tot helemaal niets in staat.

    Maar dit gezegd hebbende...kijk ik wel na de Q3-cijfers welke delen van mijn portefeuille nog weinig kans maken op een stijging de rest van het jaar :)
99 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links