Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Deze vuistregels móét je kennen als startende belegger

Deze vuistregels móét je kennen als startende belegger

Hoewel de rentes langzaam maar zeker oplopen, is dit nog altijd geen vetpot. Bovendien worden je zuurverdiende centen in rap tempo minder waard door de torenhoge inflatie. Maar niet getreurd, want beleggen biedt uitkomst en ermee beginnen is makkelijker dan je denkt.

Op lange termijn kan beleggen in aandelen een mooie kans bieden. Een lange horizon is belangrijk, want op korte termijn kan de beurs hard op en neer gaan, maar op langere termijn gaat deze omhoog. De beurs is tot nu toe elke crisis weer te boven gekomen.

Geld voor jou en geld om verder te groeien

Dat komt doordat de beurs is samengesteld uit bedrijven. Die bedrijven maken winst. Van die winst keren ze een deel uit aan de aandeelhouders – dit wordt dividend genoemd – maar een deel wordt ook ingehouden en toegevoegd aan de reserves.

Daarmee gaan ze nieuwe kansen benutten, investeren in groei of bestaande business uitbouwen. Omdat een gezond bedrijf jaarlijks winst maakt, stijgt de waarde elk jaar. En daar komt dan vaak nog de omzetgroei bij.

Zelfreinigend vermogen

Uiteraard zijn er op de beurs bedrijven bij die het niet zo goed doen, maar als je in een index belegt in plaats van in losse aandelen, verdwijnen die vanzelf uit je portefeuille. Een aandelenindex zoals de AEX heeft namelijk zelfreinigend vermogen: slechte bedrijven gaan er op termijn uit en worden vervangen door succesvolle, snelgroeiende bedrijven.

Ook dat is een reden voor een basisbelegger om in een index te beleggen: je participeert vanzelf in grote succesvolle bedrijven omdat die op een bepaald moment in de index worden opgenomen.

Enkele basisregels

Om op lange termijn vermogen op te bouwen zijn er een paar basisregels die je in gedachten moet houden:

  • Spreiding
  • Lage kosten
  • Spreiding in de tijd

Spreiding

Om zo min mogelijk risico te lopen is spreiding belangrijk. Er zullen altijd bedrijven zijn die het in een bepaalde periode beter of slechter doen. Door een brede spreiding wordt koersverlies van een slecht presterend bedrijf automatisch gecompenseerd door koerswinst van een bedrijf dat het beter doet.

ETF’s, ook wel trackers genoemd, bieden uitkomst. Zie een ETF als een mandje. In dit mandje zitten aandelen van veel, soms zelfs duizenden verschillende bedrijven. Door een ETF te kopen, zit je dus in één klap gespreid in al die bedrijven. Je hebt er bovendien geen omkijken naar, omdat je niet zelf de aandelen hoeft te selecteren: dit gebeurt automatisch.

Lage kosten

Beginnende beleggers doen er dan ook verstandig aan om te beginnen met ETF's. Deze indexfondsen zijn op dagelijkse basis verhandelbaar op de beurs. Er zijn ETF's op allerlei indices, maar ook op sectoren, landen, regio's en grondstoffen.

Bijkomend voordeel van zo'n ETF is dat vooral de ETF's op aandelenindices heel weinig kosten rekenen. Lage kosten betekent meer rendement voor de belegger. Vooral op langere termijn tikt dat behoorlijk aan, zoals we in dit artikel uitleggen aan de hand van een simpel voorbeeld.

Spreiding in de tijd

Het is niet aan te raden om alles in één keer in aandelen te investeren. Spreiding in de tijd is verstandig. Beleg bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in een bepaalde ETF. Als de beurs wat hoger staat, krijg je wat minder, maar als de beurs lager staat, kun je juist wat meer kopen voor hetzelfde bedrag.

Wanneer je meer ervaring krijgt in het beleggen en in het reilen en zeilen op de beurs, kom je vanzelf in aanraking met andere vormen van beleggen, zoals individuele aandelen, opties et cetera.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  2. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4
  3. 16 apr Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 27 juni 2022 14:47
    Een index heeft niet alleen een zelfreinigend vermogen, maar ook een zelfvervuilend vermogen. Als een sector hip en modieus genoeg is, komen de meest hippe en modieuze bedrijven vanzelf in de index. Ook als ze niet echt een business hebben (behalve dan persberichten produceren en een mediagenieke CEO). Het criterium om in een index te komen is namelijk niet winst en ook niet omzet, maar beurswaarde. En die wordt bepaald door aandelen te verkopen, niet door producten te verkopen. Daar doe je dus ook vanzelf in mee, totdat het zelfreinigende vermogen dit soort bedrijven er weer met verlies uit gooit.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links