Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eindelijk na al dat dalen: dit is de vooruitblik van de hoop

Eindelijk na al dat dalen: dit is de vooruitblik van de hoop

Hé, een hoger streepje boven de dalende toppenlijn in de AEX, zie ik dat technisch goed?


We mogen weer hopen. Hopen is verkopen, is evenwel een oude handelarenwijsheid. Hoop doet leven, zei oma vroeger dan weer. We gaan zien wie er gelijk krijgt, maar misschien is dit wel een vooruitblik van de hoop. Want er is meer.

Er zijn indicaties dat de inflatie aan het pieken is, zei Fed-president Jerome Powell bij zijn laatste rentebesluit. Helaas werd hij er niet naar gevraagd. Dat doet Bloomberg vandaag: The Inflation Supertanker Is Finally Turning, kopt het persbureau. Een stuk met volop anekdotisch materiaal om het te staven.

Let wel, het gaat louter over de Amerikaanse en niet om Europese inflatie. Geen woord daarover. Veel tekst, maar het moet. Te belangrijk. 

Supply and demand determines inflation in an economic sense. Companies are the ones that set prices. And evidence is mounting that their ability to keep boosting them quite so much is on the wane. Investors and consumers alike appear to be picking up on a change.

Gauges of future inflation derived from bonds linked to consumer prices have tumbled, with the so-called five-year breakeven around 3%, versus a high of 3.73% in March. A New York Fed survey Thursday similarly pegged consumer expectations at 3% inflation over five years.

These forecasts and indications give some credibility to the scenario of the Fed pausing, or at least slowing, their course of monetary tightening. “Many” Fed officials this month thought they’d be well positioned, after accelerating rate hikes, to “assess the effects” of their actions.

One other inflation force which may be fading is US wages. They have been climbing at rates unseen since before the Great Recession of 2007-09. But, in good news for the Fed — if not for the American worker — there are signs the gains are peaking.

Staffing companies, business owners and recent surveys show that employers may be reaching a tipping point, Rich Miller reports here. That’s especially true among smaller firms, which generally have thinner profit margins, and can only boost pay and benefits so much.

Ach-en-wee-plaatje erbij:


Dit zijn de inflatieverwachtingen van de markt, waar de tekst ook van spreekt. De benchmark is die vijfjaars swap. De eenjaars is de meest volatiele. Inderdaad stijgen de huidige inflatiecijfers nog, maar deze verwachtingen niet meer.


Macro's van de week

Deze week zijn de eerste schattingen van de Europese consumentenprijzen over mei - let vooral op Duitsland - en die lopen inderdaad nog op. Voor de Amerikaanse cijfers moeten we nog twee weekjes geduld hebben.


Eerste week van de maand, er zijn wel Amerikaanse arbeidsmarktcijfers en inkoopmanagersindices over mei. Geef ik die ook maar meteen, onze Nevi inkoopmanagersindex is woensdag om 09:00 uur.


Het Amerikaanse Payroll Report alvast van vrijdag. Eens zien of de loonstijgingen inderdaad afnemen, zoals Bloomberg oppert.


Inprijzen, overprijzen, doorprijzen, afprijzen

Dit is allemaal economie. Wij zijn (handelaren en) beleggers en moeten het vooral van de bedrijven hebben. Terug naar dit zinnetje van Bloomberg - de pricing power van ondernemingen is uitgewerkt?

Companies are the ones that set prices. And evidence is mounting that their ability to keep boosting them quite so much is on the wane.

Het persbureau staaft dit met onderstaande bullet points. U mist de nu al legendarische winstwaarschuwing van Snap deze week, die het aandeel op een whopping -43,1% kwam te staan. Snap stelde dat de economie zo snel verslechtert, dat er voor het bedrijf letterlijk de komende jaren geen droog brood te verdienen valt. 

Over Snap zelf was discussie op de beurs, want concurreren vooral TikTok en andere socialmedianetworks het niet gewoon weg? Niettemin baseert Bloomberg zich op anekdotisch materiaal en concludeert dat de rek eruit is bij zowel  consumenten als producenten.

  • Target and Walmart were among retailers recently reporting shrinking margins, with Target’s CEO citing a rapid slowdown in core merchandise sales trends starting in March.
  • TJX, owner of off-price retailers T.J. Maxx and Marshalls, lifted its margin outlook as buyers “trade down” from higher-price retailers. And Dollar Tree and Dollar General raised their sales forecasts, underscoring the appeal of discounters for budget-conscious shoppers.
  • Analysis of S&P 500 companies’ earnings calls shows “pricing power sentiment remains at a very high level but has moved lower over the past few quarters,” according to Dennis Debusschere, founder of 22V Research, and his team wrote in a note Wednesday.
  • Some business contacts of Federal Reserve policy makers “were starting to report that higher prices were hurting sales,” minutes of the central bank’s May 3-4 meeting showed Wednesday.

Kortom, staan de omzet- en winstcijfers van bedrijven onder druk, dreigt misschien zelfs een (winst)recessie en misschien wel het allerbelangrijkste: heeft de markt dit al ingeprijsd? Ja en nee, denk ik zelf. Eerst dit plaatje: de Fed-balans versus de verwachte winsten van de S&P 500 sinds de Kredietcrisis.

We zijn het er allemaal over eens dat het gratis geld van de centrale banken in de afgelopen jaren de waarderingen van alle assets heeft opgeblazen. Bij aandelen bijvoorbeeld, zoals deze grafiek suggereert. De enorme verruiming van twee jaar terug bij de uitbraak van Covid-19 was misschien wel de grote finale.


De waarderingen vlogen omhoog in de door particulieren gedreven wonderrally daarna. Of moeten we intussen van zotheidsrally spreken? Van vorige week, deze mooie quote. Iets om over na te denken. Of niet, want eens komt weer een volgende generatie die denkt dat het geld gratis te krijgen is op de beurs.   

U ziet hoe de waardering van de S&P 500 in twee jaar is afgekomen. Er dreigt nu een bear market voor de index, maar is er zo niet een fraaie kopersmarkt aan het ontstaan? Want de koersen mogen dalen, de omzet- en winstverwachtingen stijgen vrolijk door - ondanks waarschuwingen van vooral Snap en Target.

Merk wel op dat de omzet sneller stijgt dan de winsten - marges onder druk dus - maar zie ook dat de huidige waardering lager ligt dan begin 2020. Ofwel het gratis gedl van de afgelopen twee jaar is uitgeprijsd. En verdampt, met de teloorgang van niet-winstgevende groeiaandelen en assets als crypto en nft's.    


De S&P 500 noteert nu tegen 16,5 keer de verwachte winst. Langer gaan mijn data niet terug, maar historisch gezien zit die waardering nog steeds aan de bovenkant van het lange gemiddelde. Dat is niet zo'n probleem als de winsten nu te paard en de koersen te voet gaan, maar daar lijkt het dus niet op. 


Om van niet-winstgevende technologie maar te zwijgen - dat is gedecimeerd - maar intussen ligt het lucratieve Big Tech ook slecht. Tesla en Nvidia zijn zelfs gehalveerd vanaf de top en Netflix is geen Big Tech meer met twee derde waardeverlies. De in een bear market belande Nasdaq 100 is echter nog steeds duur?


Dit suggereert het langere plaatje, dat ik helaas niet verder terug heb. Het gratisser dan gratis geld van de afgelopen twee jaar is wel uitgeprijsd, voor wie dat zo wil stellen. Toch is de waardering nog aan de hoge kant. 


Dan het mooiste plaatje: de AEX. De waardering is in een jaar gehalveerd, maar we staan nog geen 15% onder de top. Merk ook op hoeveel sneller de omzetverwachtingen stijgen ten opzichte van de winst, ofwel ook hier margedruk.


In historisch perspectief ziet de waardering van de AEX er helemaal niet meer zo raar uit. Al helemaal als u bedenkt dat het indexgewicht maar liefst een derde technologie is. Dat was zelfs in de dotcom-hype niet zo veel. Bovendien maakt onze tech nu winst en daar hoefde u in 2000 bij niemand voor aan te kloppen.


Hier heb ik de koerswinstverhoudingen op basis van de huidige winsten alle drie nog even teruggerekend tot 1 januari 1973 (de AEX is pas anno 1983, vandaar). Zo uniek zijn de hoge waarderingen van de afgelopen jaren niet, maar bijvoorbeeld bij plakkerige stagflatie is alsnog halvering geen gekke gedachte.

Oh ja, hoewel veel (niet-winstgevende!) tech al zeker 60% tot hier en daar zelfs ruim 90% is gedaald vanaf de top vorig jaar februari, zie ik de Nasdaqjes zelf niet weer 80% dalen, zoals van 2000 tot en met 2002. Het grote verschil met met de dotcombubbel is dat destijds tech in doorsnee geen geld verdiende.

Nu is er het lucratieve Big Tech met die enorme indexwegingen. Ook bij ons is ASML goed voor rond 15% van het AEX-gewicht. Dan volgen Adyen en Prosus die samen bijna even zwaar zijn en ASMI, Besi en Just Eat Takeaway maken eenderde vol. Alleen Prosus en JET maken geen netto winst. 


Wall Street vind ik zelf aan de dure kant, maar ik zwaai vrolijk naar de AEX. Morgen gaat mijn vaste maandelijkse order weer de deur uit en hoewel ik liever nog even onder de zevenhonderd had gekocht, peins ik er niet over om deze order op het laatste moment tegen te houden. Niet dat ik denk dat we weer stijgen.

Beren- en stierenscenario

Ik zie niet veel upside in de koersen, maar ik ben ook niet bang voor een krach. Mijn berenscenario is dat het tot een (winst)recessie komt, dat inflatie nog wel even bijt en dat de rentes nog veel hoger gaan. In dat geval kan de bear market op de brede markt aanhouden en tech verder imploderen.

Mijn stierenscenario is dat er geen winstrecessie komt, dat de inflatie terug gaat lopen en over een half jaar geen issue meer is, en dat de rentestijgingen beperkt blijven. Het bedrijfsleven is zo mean & lean als wat en is meer dan  voldoende gekapitaliseerd. Hoest, kuch: zelfs Air France-KLM zet stappen... ;-)

En dan kan gebeuren waar u momenteel nog helemaal niemand over hoort: dat de winsten exploderen en dat geeft koersen de ruimte om... Juist. Aan de andere kant vraag ik me af hoe bearish iedereen nou écht is. Ik zie meer mensen vragen of ze de dip al kunnen kopen of kunnen bodembellen, dan dat er doemprofeten zijn.

Want bear market of niet, er is nog geen sprake van capitulatie of uitkotsen. Een spike naar beneden op hoog volume die de bodem vormt omdat iedereen klaar is met verkopen en de handdoek heeft gegooid, als de media het uitschreeuwen dat koersen nóóit meer stijgen en doemprofeten horrorkoersdoelen geven.

Hier ging vrijdag onze podcast ook mede over en natuurlijk een zwik aandelen waar wel wat over te melden viel.

Bodemvissen

Misschien loont het wel om over de enorme Wall of Worry voor beurzen en aandelen heen te kijken? Dan bent u zeker niet de laatste en bij draaien in de markt ligt altijd de meeste koerswinst. En wie weet. Kijk hier. Onze Duitse vriend kent normaal alleen standjes OUCH!!! en TOTALLY CRAZY!!!

En nu dit. Misschien valt het allemaal wel mee. Op zich zou een winstwaarschuwing waar een koers -43,1% op gaat (Snap dus) niet misstaan als trigger voor een bodembel, maar dat zien we dan wel weer.   

Interessanter is om te kijken waar kansen liggen. Hier heb ik onderliggende data van de AEX-bedrijven. Idealiter stijgt de winstverwachting sneller dan de omzetverwachting en verslaan beide de inflatie. Idealiter II liggen zowel  de huidige als de verwachte koerswinstverhoudingen weer onder de historische.  

En dan weet u nog niet welke koers het beter gaat doen dan de andere, maar het verhoogt in ieder geval uw kansen. AkzoNobel, ASML, ING, Philips, RELX, UMG, Unilever en Wolters Kluwer zijn de aandelen die aan al die criteria voldoen. Philips maakt duidelijk dat u altijd verder dan louter data moet kijken.


Dit zijn de dividenden die erbij horen, de huidige dividendrendementen en de gemiddelde dividendgroei over de afgelopen vijf jaar. Met name de chippers maken duidelijk dat dividendgroei zoveel belangrijker is dan dividendrendement. Van mijn rijtje blijven zo alleen ASML en Wolters Kluwer over.


Dit is wel erg overdreven, maar de onderliggende plaatjes laten wel zien wat voor kwaliteitsfondsen dit zijn. Ze zijn wel bijna drie keer zo duur geworden in tien jaar, ofwel de lat ligt hoog - heel hoog - en laat geen ruimte voor de mogelijkheid dat alle mooie groeiscenario's gedeeltelijk of helemaal niet uitkomen.


Ze zijn nu afgekomen, maar die oersaaie Wokkels waren in krap tien jaar zelfs vier keer zo duur geworden. Zoals zo vaak, niets zo sexy als saai op de beurs :-) 


Voor deze fondsen hanteert onze beleggersdesk zelf een Strong Buy en Buy. En zo kan u zelf een mooi lijstje met koopkandidaten maken, want zomin als bull markets hebben bear markets het eeuwige leven. U kunt nu al plukjes kopen, u kunt proberen de bodem te timen, of u wacht op een technische draai.  

Ik kan geen standaard boodschappenlijstje maken. Voor de een tellen vooral waarderingen, voor de ander de winst, weer een ander belegt voor dividenden en tot slot zijn er genoeg voor wie alles worst zal wezen en alleen de koersontwikkeling telt. Eén ding is duidelijk: kansen zat, zeker op termijn. 

Hier is de AMX:


En de AScX:


Dollar, rente, crypto

Geen spetterend beursnieuws dit weekend op het Damrak. Voor ik de agenda geef, hier nog drie plaatjes die u niet moet vergeten. Ten eerste is de dollar tot staan gebracht, omdat volgens de networks de inflatie- en rentedruk in de VS wat afneemt en de ECB juist wat havikser wordt.


Hier de Duitse (oranje) en Amerikaanse tienjaarsrente: de druk is even van de ketel.


Crypto beleeft ook angst- en beeftijden. Bitcoin zijwaartst al een tijdje op en rond cruciale technische stand $30.000. De risico's zijn duidelijk, maar dit kan ook een kans van jewelste zijn, als de markt weer trek krijgt in risico.


Ik heb er natuurlijk alleen geen bal verstand van.

Agenda

De hoofdpunten heb ik al gegeven, de hele agenda voor deze week is als volgt. Morgen is de VS dicht trouwens in verband met Memorial Day. 

DINSDAG 31 MEI 2022
00:00 Aegon - Jaarvergadering

WOENSDAG 1 JUNI 2022
00:00 Adyen - Jaarvergadering

DONDERDAG 2 JUNI 2022
09:00 Aegon - Ex-dividend
00:00 Fastned - Jaarvergadering

DINSDAG 31 MEI 2022
22:00 HP Inc - Cijfers tweede kwartaal (VS)

WOENSDAG 1 JUNI 2022
22:00 GameStop - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Hewlett Packard - Cijfers tweede kwartaal (VS)

DONDERDAG 2 JUNI 2022
22:00 Broadcom - Cijfers tweede kwartaal (VS)

MAANDAG 30 MEI 2022
06:30 Producentenvertrouwen - Mei (NL)
06:30 Producentenprijzen - April (NL)
11:00 Consumentenvertrouwen - Mei def. (eur)
14:00 Inflatie - Mei vlpg (Dld)
15:30 Wall Street gesloten op Memorial Day

DINSDAG 31 MEI 2022
00:50 Detailhandelsverkopen - April (Jap)
00:50 Industriële productie - April (Jap)
02:30 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - Mei (Chi)
06:30 Detailhandelsverkopen - April (NL)
07:00 Consumentenvertrouwen - Mei (Jap)
08:45 Inflatie - Mei (Fra)
09:55 Werkloosheid - Mei (Dld)
11:00 Inflatie - Mei (eur)
11:00 Economische groei - Eerste kwartaal def. (Bel)
15:00 Case Shiller huizenprijzen - Maart (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Mei (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Conference Board - Mei (VS)

WOENSDAG 1 JUNI 2022
01:30 Inkoopmanagersindex industrie - Mei def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin - Mei (Chi)
08:00 Detailhandelsverkopen - April (Dld)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Mei (NL)
09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Mei (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Mei (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Mei def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Mei def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Mei (eur)
11:00 Werkloosheid - April (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie - Mei def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Mei (VS)
16:00 Bouwuitgaven - April (VS)
16:00 Vacatures - April (VS)
20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)

DONDERDAG 2 JUNI 2022
11:00 Producentenprijzen - April (eur)
14:15 Banenrapport ADP - Mei (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Arbeidskosten - eerste kwartaal def. (VS)
16:00 Fabrieksorders - April (VS)
17:00 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
00:00 Bijeenkomst OPEC

VRIJDAG 3 JUNI 2022
00:30 Inkoopmanagersindex diensten - Mei (Jap)
08:00 Handelsbalans - April (Dld)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Mei (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Mei (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Mei def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Mei def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Mei def. (eur)
11:00 Detailhandelsverkopen - April (eur)
11:00 Detailhandelsverkopen - April (Bel)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Mei (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten - Mei def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Mei (VS)

PS

Nog even een paar karakteristieke nieuwtjes dit weekend. Als de SEC echt wil, dan hangt Elon Musk. Echt. 

Dit dus:

Hoe was het ook weer?

When money is cheap you invest in stupid things.

En nog eentje uit de categorie de weg naar de hel in geplaveid met goede bedoelingen. Stel dat onze huizenmarkt implodeert. Beleggers mogen en kunnen dan het vallende mes niet meer opvangen. En dat valt dan nog dieper...

Ik begon dit stuk met hoop en met Charlie. Zelfs als u dit plaatje uitvergroot, ziet u nog niks. Zo begint echter iedere draai: onzichtbaar. Niemand die begin maart 2009 ook een bel hoorde toen de AEX 194,99 aantikte. Sterker, de technische koersdoelen gingen onder 200 meteen door naar AEX 25.

Dat kwam nooit op het bord. Er zitten nog wel 25 kwaliteitsaandelen in de AEX. Die hebben veel geld voor ons verdiend in de afgelopen dertien jaar. Ik ben ervan overtuigd dat ze dat de komende dertien jaar weer zullen doen. Wist ik alleen maar wat voor koersen daarbij horen... 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. watergeus 29 mei 2022 18:15
    Informatieve en interessante plaatjes die een soort van geruststelling uitstralen. Wel volledig verbaasd over de naieviteit om de geopolitieke crisis volledig buiten beschouwing te laten. Te lang geen oorlog meer gekend? Het splijt de wereld in twee fronten en zal op termijn serieuze economische gevolgen hebben. Ik zou mij nog niet rijk rekenen als aandeelhouder.
  2. forum rang 6 rene66 29 mei 2022 20:56
    Ik heb van het weekend veel gelezen en geluisterd. Je hebt altijd twee mogelijkheden. Ik schat dat de kans groot is dat dit een sucker rally wordt Er wordt geprobeerd mensen aandelen te laten kopen tegen hogere prijzen. Op een gegeven moment wordt de kurk er uit getrokken en gaat de beurs heel snel naar beneden. Je kan nu aandelen kopen maar zet er wel een stop loss onder. Tenminste dat zou ik doen

    Ik hoorde van het weekend iemand vertellen dat er teveel mist is in de markt. Vond dat een mooie uitdrukking. Gaat de inflatie wel naar beneden en gaat het snel genoeg? Money supply is al minder en wordt nog minder door acties fed mbt verkrapping Kleine rente stappen VS gaan door met wellicht een kleine pauze ivm midterms. Winst bedrijven gaat komende maanden afnemen dat is nu al gaande. Huizenmarkt VS is in diverse Staten minder aan het worden. Kleine recessie is waarschijnlijk al gaande. Verder moet rekening worden gehouden met de oorlog. Covid in China en spanningen rondom Taiwan

    Het blijft gissen. Ik schat de kans nu rond de 55 tot 60 procent in dat wij de low nog niet gezien hebben in de markt. De sucker rally kan wel een tijdje duren dus je kan er geld mee verdienen. Maar het blijft goed oppassen. Fundamenteel is er weinig veranderd sinds begin vorige week buitens feit dat inflatie een beetje kleiner lijkt te zijn geworden en rente verhoging beperkt lijkt te worden. De andere ook belangrijke pijnpunten zitten nog steeds in de markt.

    www.investopedia.com/terms/s/sucker-r...
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links