Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boxhoppen voor renteaftrek en verkoopwinst

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Da Freeze 13 mei 2022 09:55
    Interessant om te zien hoe je hiermee kunt spelen. Maar kan iemand mij uitleggen wat het financiële effect hiervan is op de koper? In box 1 betaal je belasting over werk en inkomen en box 3 betaal je belasting over sparen en beleggen (vermogen). Hoe behaal je dan financieel voordeel als je kiest voor box 1 of box 3?
  2. Warm Buffet 13 mei 2022 10:20
    quote:

    Da Freeze schreef op 13 mei 2022 09:55:

    Interessant om te zien hoe je hiermee kunt spelen. Maar kan iemand mij uitleggen wat het financiële effect hiervan is op de koper? In box 1 betaal je belasting over werk en inkomen en box 3 betaal je belasting over sparen en beleggen (vermogen). Hoe behaal je dan financieel voordeel als je kiest voor box 1 of box 3?
    Dat spelen valt reuze mee. Een moment waarop dit kan, is bij aan/verkoop van de eigen woning of het oversluiten van de hypotheek op de eigen woning. Dat laatste moet je niet willen want is veelal een dure aangelegenheid en dus financieel weinig voordeel, zeker nu met een stijgende rente.

    Het enige voordeel wat ik mij kan bedenken is dat het interessanter wordt om de hypotheek (deels) naar Box 3 te halen als je veel box 3 bezittingen hebt (vorderingen/spaargeld/aandelen etc). Maar goed, ook dat wordt steeds minder interessant met de stijgende rente in mijn beleving.
  3. thlmx01 14 mei 2022 03:16
    Wel is het slim om box 3 permanent te verhuur inzetten

    Echter dan huiswerk: vergunning hypotheek etc.

    Zit zelf in situatie eigen woning met €100k hypotheek woz €500k hillen en eigen woning forfait vallen tegen elkaar weg verhuur huis woz 600k afwaardering 300k
    Dus betaal aflossing vrij rente en pak ongeveer 14k
    Box3 vrijstelling dempt en betaal gering en Box3 is geen eigen woning geld

    In principe bij verkoop uitkoop etc pak je 750k Box3 en 400k box1 dus renteaftrek is bij mij op 1mio aftrekbaar en ben eigen bank Box3 6% en genereert dus 36k aftrek box1 en Box3 kost sec vermogen 600k op 6% en rente is consumptie
    600k op 1,6% is 10k netto dus 26k winst echter hoe lang 2025
  4. gerard66 17 mei 2022 09:11
    Op zich toch niet zo heel spannend; de gedachte is dat iedere Nederlander recht heeft op 30 jaar rente-aftrek en daar wordt niet mee gebroken.

    De hypotheekrenteaftreksituatie (3 maal woordwaarde) is na 2 keer verhuizen en een echtscheiding al zo ingewikkeld dat veel hypotheekadviseurs zich er al niet meer aan wagen. Dat is een bekend probleem en daarbij helaas geen politiek draagvlak voor om het af te schaffen. Nu de rente weer stijgt zal afschaffing van de aftrek weer moeilijker komen te liggen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links