Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zit er een nieuwe koersexplosie voor energie in het vat?

Zit er een nieuwe koersexplosie voor energie in het vat?

Aardgas is opnieuw uitgebroken en ruwe olie vormt een fors hogere bodem. Technisch zit er een nieuwe koersexplosie in het vat.

Het leven wordt steeds duurder. Maak uw borst maar nat, want het wordt nog erger. Véél erger, zeker als we naar de ontwikkelingen op de energiemarkten kijken.

De gasprijs is opnieuw uitgebroken en ruwe olie zet een hogere bodem neer. Beide vormen mogelijk katapultbodems (zie uitleg onderaan), die aangeven dat er een explosieve koersstijging aankomt.

Natural gas is uitgebroken

In de afgelopen zes maanden heeft de prijs voor natural gas zijwaarts geconsolideerd tussen $3,60 en $6,36. Maar vorige week is de prijs uitgebroken en de weg naar boven hervat.

Bij de olieprijs is het patroon met lagere topjes gebroken, waarmee een fors hogere bodem is gevormd.

Deze keer beoordeel ik de energie-component van de prijsstijgingen, door het koersverloop van aardgas en Brent olie te bekijken.

Korte termijn: natural gas gaat door het dak

De prijs van aardgas heeft het neutrale koerspatroon opwaarts afgerond. De voormalige weerstand van $6,36 is gebroken, hetgeen een technisch koopsignaal oplevert.

Aan de bovenkant komt er ruimte vrij richting de weerstand van $10,19 (berekend koersdoel). De steun ligt op $6,36 (top van 5 oktober 2021).



Lange termijn: natural gas breekt opwaarts uit

Natural gas is boven de top van oktober 2021 rond $6,36 gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden. Opwaarts is er ruimte richting de weerstand van $13,70 (berekend koersdoel).

Steun ligt rond $6,36 (de top van 5 oktober 2021).  De 2e steun steun rond $3,61, ligt  ruim boven de toppen van eind 2021 ($3,30). Deze hogere bodem rond 3,61 vormt een katapultbodem  (zie uitleg onderaan), die aangeeft dat er een explosieve koersstijging aankomt.

Korte termijn: Brent olie laat stevig tussentijds herstel zien

De olieprijs breekt het patroontje van lagere toppen. De prijs van een vat Brent-olie lijkt weer te bodemen en is nu op weg naar de weerstand van $118,94 (gevormd op 24 maart).

Om verder te verbeteren, is een doorbraak boven de weerstand noodzakelijk. Bij een eventuele daling onder de steun van $97,17 (de bodem van 16 maart) zou het technische beeld van de prijs van ruwe olie verzwakken.



Lange termijn: Brent vormt hogere bodem

In de recente terugval heeft de prijs van ruwe olie rond $97,17 (de bodem van 16 maart) een fors hoger low achter gelaten, binnen de stijgende trend.

Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven.

Er ligt steun op $87 (de bodem van 1 oktober 2018). Omdat deze ruim boven de oude toppen rond $87 ligt, vormt deze een katapultbodem  (zie uitleg onderaan), die suggereert dat er een explosieve koersstijging aankomt.

Weerstand ligt rond $128,40 (gevormd op 2 maart 2012). Het volgende koersdoel bevindt zich rond het all-time high op $147.

Uitleg katapultbodem

Een katapultbodem is de extra positieve variant op de bullish pullback. Een bullish pullback treedt op indien oude weerstand fungeert als nieuwe steun.

Een katapultbodem verschijnt indien de nieuwe bodem ruim boven de oude top ligt. Deze treedt doorgaans op de volgende wijze op:

  • Eerst stuit de koers op een of meerdere toppen (a en b), waardoor daar weerstand ontstaat.
  • Vervolgens breekt de koers door deze toppen, wat een koopsignaal oplevert. Bij Brent trad dit koopsignaal op bij de doorbraak boven de toppen rond $87, bij natural gas bij de doorbraak boven de toppen rond $3,30.
  • De hogere top (c) geeft aan waar vervolgens de eerste winstnemingen optreden, waarschijnlijk door kortetermijntraders en speculanten.
  • Na deze winstnemingen valt de koers terug, waarbij doorgaans de oude weerstand als nieuwe steun fungeert. Indien de bodem bij 2 duidelijk 'boven' het niveau van de toppen a en b wordt gevormd, spreekt men van een katapultbodem. Thans lijkt deze katapultbodem zich bij zowel Natural Gas als Brent te hebben gevormd.

Katapultbrent

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 30
  2. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 50
  3. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79

Gerelateerd

Reacties

116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Heddegijdagezeetgehad 19 april 2022 08:12
    Logisch toch. Als wij nog steeda meer olie en gas nodig hebben in het westen, er zelf mee stoppen om het te produceren en onze grootste leverancier gaan boycotten, dan gaat de prijs omhoog en niet zo’n klein beetje. Je strategische reserves gebruiken maakt het op termijn alleen maar nog erger.
  2. forum rang 5 Daexter 19 april 2022 08:18
    Zo logisch is dat helemaal niet. Het gehele Europese continent die afhankelijk is van die Russische olie en gas komt nu uit de winter, dus die gaan heel veel minder gas verbruiken en ook een stuk minder olie. Bovendien is China nog steeds voor deel in lock down, wat de olies zou moeten remmen. Over een half jaar recessie in de VS en 3 maanden later ook in Europa, dus de olies gaan binnenkort pieken om daarna weer terug naar de normale niveaus te gaan
  3. BenR 19 april 2022 09:16
    Goede morgen.

    In theorie klopt dit. De praktijk is weerbarstiger. ;-)

    quote:

    Daexter schreef op 19 april 2022 08:18:

    Zo logisch is dat helemaal niet. Het gehele Europese continent die afhankelijk is van die Russische olie en gas komt nu uit de winter, dus die gaan heel veel minder gas verbruiken en ook een stuk minder olie. Bovendien is China nog steeds voor deel in lock down, wat de olies zou moeten remmen. Over een half jaar recessie in de VS en 3 maanden later ook in Europa, dus de olies gaan binnenkort pieken om daarna weer terug naar de normale niveaus te gaan
  4. forum rang 7 Doptieman 19 april 2022 09:58
    En die spike van donderdag precies om 15.30 op nivo 723.2 stelde dan wrs ook niets voor, was zeker even om de schijn hoog te houden? of voor de chart Building?

    Hij is in ieder geval dubbel en dik geneutraliseerd nu rond nivo 711!!
    Ben benieuwd wanneer we de 723.2 weer op de teller zien? Woensdag....???
  5. forum rang 6 Toerist 19 april 2022 11:20
    quote:

    ttroo schreef op 19 april 2022 08:23:

    Ssst. De eerste short order ging er uit tegen WOW prijzen. De tweede staat er in. U kunt raden welke. Raadt u niet dan probeer ik eerst wat meer shorts weg te doen. Dan hoort u het later.
    sorry maar volgens mij zijn ze gewoon een bodem aan't leggen en schieten ze weldra omhoog,in elk geval de mercedessen en volkswagens zijn top ondanks rode dax
  6. forum rang 7 PietKeizer 19 april 2022 11:26
    quote:

    Toerist schreef op 19 april 2022 11:20:

    [...]

    sorry maar volgens mij zijn ze gewoon een bodem aan't leggen en schieten ze weldra omhoog,in elk geval de mercedessen en volkswagens zijn top ondanks rode dax
    dat zal best. Vraagje: IS die bodem al in zicht?

    @silk: 707 of 12 punten down 12x12 =?
116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links