Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: draaierig van al het gedraai

Slotcall: draaierig van al het gedraai

Wat een dag weer, u komt ogen tekort in de huidige markt. Het is een dikke draaidag. Of het ook De Draai is weten we pas achteraf, of dat de AEX weer de opgaande trend oppakt en nieuwe toppen neerzet.

De trigger voor de draai vandaag is nota bene een tegenvallend Amerikaans inflatiecijfer.


Zeg het maar: temporary of It's a long long way to Tipperary? Het is al sinds maart dat de Amerikaanse consumentenprijzeninflatie boven 2% staat, ofwel het Fed-mandaat. En het is menens met die inflatie, want het is vooral eten en drinken dat vorige maand 10% duurder werd en energie kunt u ook wel raden.


Dit cijfer bevestigt eens te meer dat de Fed waarschijnlijk in december verkrapping aankondigt en een rentestap voorziet, ofwel dollar hoger, aandelen lager en rentes omhoog. Ja, dat was de mantra. Nu niet dus. Precies andersom!

 • Kijk maar, om te beginnen feesten zowel in Europa als in de VS op de aandelenbeurzen technologie en cyclisch en hebben defensief en financials het nakijken
 • Nog een, de dollar verzwakt nota bene op die inflatie en - herinnert u zich dit spul nog? - goud stijgt er zowaar op
 • Commodities kiezen ook weer het ruime sop op olie na, dat min of meer vlak ligt. Opec is huiverig over de vraag

Hier de rentes nog, zo zeg! Die van ons stond dus welgeteld één dag boven nul.


Mist u nog één item. Crypto scoort bescheiden hoger. Kijk aan, discussie tussen in de ene hoek de CEO's van Coinbase, Square en Twitter (onder die link) en in de andere hoek die van JPMorgan en BlackRock.

Wat is de conclusie van die op het eerste oog contraire beweging van de markt op die inflatie? Te veel slecht inflatienieuws ingeprijsd, waardoor markt tikje opgelucht is. Daar neig ik toe. Of is het de grootste belegger ter wereld die iedereen... :-) Het spijt me, ik heb niet helder waarom de markt zo beweegt.

Om 20:00 uur verschijnen er nog de notulen van het laatste Fed-rentebesluit, voor wie alles over de inflatiediscussie wil weten.

Beursplein 5

Gauw over naar het Damrak, want wat gebeurt er veel en wat is er veel nieuws. Ten eerste is er Just Eat Takeaway met 25% ordergroei (slechts 3% in VS) en dat valt de beurs tegen. Onze beleggersdesk ook.

De jaarcijfers van Fagron komen onderaan de bandbreedte uit, voorspelt de apotheker. Vandaar dat de koers zo slecht lag de laatste tijd? Onze desk is nog steeds enthousiast en Fagron maakt vandaag hele procenten goed van de slechte opening.

Dan was er voorbeurs ook nog de teleurstelling dat CoolBlue voorlopig niet naar de beurs gaat. Dit is de echte reden? Die winstwaarschuwing vorige week deed instituties gewoon terugschrikken. En grootaandeelhouder HAL heeft nooit haast

Alles moet kort, want er zijn nog een paar opvallende aandelen. Galapagos de gekste:

En SBM Offshore de sneuste..

Wat valt er nog meer op?

 • ASMI, Adyen, IMCD, ASML, Signify, DSM, Heineken, Besi en voruit, ook Wolters Kluwer hadden het de laatste dagen wat lastig, maar nu dus niet
 • Precies het tegenovergestelde geldt voor de bleeders onderaan de AEX. Die hebben juist betere dagen achter de rug en leveren in
 • In de AMX is het Alfen dat een einde maakt aan een slechte reeks. Ik mis alleen InPost
 • Wacht even, OCI krijgt verhogingen van JPMorgan en Berenberg en... daalt?
 • Merk trouwens op dat de AEX grotere koersuitslagen kent dan de AMX. Is meestal ook andersom
 • In de AScX springen wie anders dan CM.com en CTP er uit en ING verlaagt de verwachtingen voor Accell


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 19 okt En toen kwam de SEC met een heel lange snuit... 2
 2. 19 okt De bitcoin-future-ETF dus en hier het stukje waarvan u wist... 23
 3. 19 okt AEX 800 weer in zicht en jeu, er is toch veel nieuws voorbeurs 4

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 jan de vakman 13 oktober 2021 21:00
  Ja,ik viel vandaag, duidelijk buiten de prijzen, al trok shell behoorlijk bij, ing ging met de rentes mee omlaag, misschien deed die amerikaanse zakenbank nog een duit in het zakje, dat was allemaal ook niet goud wat er blonk!!Aperam en besi en ook het mooie ing dividend trokken bij mij de kar toch nog net in de klimaat kleur; groen!!
 2. kpt Raketstart 14 oktober 2021 00:40
  Over het Coolblue debacle; ik geef de CEO en HAL geen ongelijk. Afgelopen weken is de Zalando koers compleet gecrashed, van 95 naar 76 en dat is na een paar hersteldagen (was 73). Dat geeft wel het 'klimaat' aan. Ik zou mijn keutel ook intrekken en dat is wat die Pieter bedoelt. Maar misschien is het wel een fundamenteel dingetje, en gaan investeerders na de hype nu wat beter nadenken over Ecommerce. Coolblue is niet zo innovatief als Zalando, en die weer niet zo als Amazone. En de mogelijkheden om tot een stabiel en redelijk dividend te komen zitten ook in die volgorde: Amazon, Zalando, Bol, Coolblue. Daarbij plaats ik al twijfel bij Zalando. Dit staat overigens los van koersverloop.
 3. forum rang 4 boomer92 14 oktober 2021 01:24
  word vooral draaierig van die ta mannen die iedere keer het lijntje verplaatsen om toch vooral gelijk te hebben !!! dan up dan down . geen touw aan vast te knopen !! ajk bemoei je niet met lijntjes over post nl want daar heb je geen verstand van . laat dat nu aan tostie over . die heeft er veel meer verstand van .... die voorzag met zijn lijntjes rd ook van af 16,50 down gaan (: PFFFFFFFFFFFFFFF toch
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links