Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Neemt China ook Apple en andere westerse bedrijven op de korrel?

Neemt China ook Apple en andere westerse bedrijven op de korrel?

Als ik al het nieuws goed interpreteer van het afgelopen jaar, dan maakt Beijing het Chinese bedrijfsleven met wat een crackdown is gaan heten duidelijk dat het in eerste instantie in dienst van de maatschappij staat. Dan pas volgen de aandeelhouders en het management. Onderschat ook dat laatste niet.

Veel Chinese tyconen hebben zichzelf namelijk een levensstijl aangemeten waar Hollywood volkomen bij verbleekt. Totale decadentie. Dat schijnt ook de heersende communistische partij te irriteren. Enfin, dikdoenerij valt bij de top van buitenlandse bedrijven die actief zijn in China nog wel mee, denk ik.

Niettemin vrees ik voor de koers van Apple of andere westerse grootmachten zoals Tesla, BMW, Daimler, LVMH, Starbucks, McDonald's, Nike, Ikea of noem maar op, als de overheid ze verplicht om een hele kwartaalwinst aan een goed doel te geven en niet aan de aandeelhouders, zoals bij Alibaba gebeurde.

Volgens Bloomberg staat Apple, het grootste beursbedrijf ter wereld, misschien wat te wachten. Het is in ieder geval - als u het zo wilt zien - een troef die het grootste land ter wereld achter de hand houdt. Chinese Big Tech is onder die crackdown grofweg gehalveerd in het afgelopen jaar.

Die crackdown begon met het afblazen van de beursgang van Ant Group bijna een jaar geleden. Verder leest u hierover mijn verhaal van gisteren over hoe u al dan niet nog in China moet beleggen. Zo'n grote daling zie ik bij westerse bedrijven en aandelen niet zo snel gebeuren, mocht Beijing het ook hun lastig maken.

Dit omdat slechts een deel van de omzet in China wordt behaald. Bovendien wil Beijing denk ik niet alle westerlingen en hun bedrijven kopschuw maken om in het land te investeren. Het risico is ook wederkerig: dat het Westen op haar beurt weer Chinese bedrijven de deur wijst of aanpakt. 

Niettemin kan er op een gevoelig moment, als de koers of de brede markt al slecht ligt, een flinke koersklapper volgen, bij een niet al te veelomvattende, maar wel vervelende maatregel. Inzage in data bijvoorbeeld, want China weet echt wel hoe de hazen lopen op deze planeet. 

Let wel, dit is vooralsnog niet meer dan een risico, maar wel een dat u wellicht moet meenemen in uw calculaties. En een mogelijk zwart zwaantje voor de gehele brede markt. 


Vandaag ook laat CEO Larry Fink van het cijferende BlackRock, dat ook business in China heeft, zich voorzichtig uit over China. Het is op eieren lopen? Zie ook Elon Musk van Tesla die nog wel eens wat durft te roepen - om het zacht uit te drukken (hoi SEC!) - maar geen dikke quotes levert over China.

Fink zei overigens nog wel dit. Gelet op zijn gepreek over groen en duurzaam heeft hij hier überhaupt niks te zoeken, maar cash flow en koerswinst doen iedere moraal buigen.

Het is niet raar dat CEO's zwijgen, zie onder meer H&M maar dat voor de Oeigoeren opkwam. Dat kwam het bedrijf op een Chinese maatschappelijke storm te staan. Enfin, intussen zitten ze bij Apple denk ik niet te wachten op een crackdown en kijk: het is echt niet de enige, weten we intussen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 08:10 Hoe meer zorgen, hoe hoger de AEX, lijkt het voorbeurs en oh, wat een cijfers
  2. 19 okt En toen kwam de SEC met een heel lange snuit... 2
  3. 19 okt De bitcoin-future-ETF dus en hier het stukje waarvan u wist... 23

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links